Gündem Uzman isim açıkladı! 'Daha güçlü olamaz'

Uzman isim açıkladı! 'Daha güçlü olamaz'

09.09.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgını etkisini sürdürürken, Mu varyantı son günlerde sıklıkla konuşulmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 'Türkiye'de şimdiye kadar 2 kişide Mu varyantının tespit edildiğini' açıklamasının ardından, birçok kişi Mu varyantını merak etmeye başladı. Peki, Mu varyantı nedir, Delta varyantı kadar korkutucu mu? "Hiçbir varyantın Delta'dan daha güçlü olması şu an için mümkün değil" iddiasında bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Balık, önemli uyarılarda bulundu.

Uzman isim açıkladı Daha güçlü olamaz

Can Şişman - Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr- Mu Varyantı, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün izleme listesine eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de sadece 2 kişide Mu varyantının tespit edildiğini belirterek, “Şu an ilave tedbir getirmeyi düşünmüyoruz” dedi. B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı Türkiye dahil bugüne kadar 40 ülkede görüldü.

Haberin Devamı

Adını henüz yeni duyduğumuz fakat etkisini 40 ülkede hissettiren Mu varyantı için yepyeni bir varyant diyemeyiz. Mu varyantı, ilk olarak 2021 yılının Ocak ayında Kolombiya'da tespit edildi. Ocak ayından bugüne dek dünyanın çeşitli bölgelerinde Mu varyantına rastlandı. Güney Amerika'nın haricinde İngiltere, Avrupa, ABD ve Hong Kong'da Mu varyantı vakaları görüldü ayrıca son olarak Türkiye'de de Mu varyantı vakaları görüldüğü bilgisi verildi. Mu varyantı normal koronavirüs vakalarının çok az bir kısmını oluştursa da özellikle Kolombiya ve Ekvador'da koronavirüs vakalarının yüzde 39 ve yüzde 13'ünü oluşturuyor.

Uzman isim açıkladı Daha güçlü olamaz

VARYANTININ FARKLI BELİRTİSİ VAR MI? 

Koronavirüsün yaygın ve belirgin olan belirtilerinin yanı sıra bugüne kadar çıkan hiçbir varyant için farklı bir belirtiye rastlanmadı. Diğer varyantlarda da olduğu gibi Mu varyantı için de koronavirüs belirtilerinin dışında herhangi bir belirti yok. Yaygın olarak belirtiler, diğer varyantlarda olduğu gibi yüksek ateş, öksürük nöbetleri ve koku-tat almada değişiklikler şeklinde.

Haberin Devamı

'VARYANTLAR BİNLERCE MUTASYON GEÇİRDİ'

Varyant sayılarının arttığı bugünlerde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık'a koronavirüs varyantlarına dair sorularımızı sorduk. Prof. Dr. İsmail Balık, varyantların tanımı için şu ifadeyi kullandı: "Koronavirüs, salgının çıktığı Wuhan'dan sonra birkaç defa varyant halini almıştır. Bir virüsün varyant halini alabilmesi için binlerce mutasyon geçirmesi ve bundan sonra en atletik olanının ayakta kalması ve salgını sürdürmesi gerekiyor. Bu durumda da ona varyant adını veriyoruz."

Uzman isim açıkladı Daha güçlü olamaz

VARYANTLAR NASIL ADLANDIRILIYOR?

Varyantlar kadar varyantların isimlerinin nasıl verildiği de merak edilen konular arasında. Bu konuyla ilgili Prof. Dr. İsmail Balık, "Bugüne kadar varyantlar çıktığı ülkenin isimleri ile anıldı. Yani Güney Afrika varyantı, Brezilya varyantı, İngiltere varyantı gibi. Daha sonraları 'Dünya Sağlık Örgütü' ülkelerin isimlerinin kötü anılmaması için bu isimler yerine Alfa, Beta ve Delta varyantı gibi isimler kullanmaya başladı" dedi.

Haberin Devamı

'DELTA VARYANTINA KARŞI TAM DOZ AŞI GEREKİYOR'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Balık, varyantlara karşı aşılanmanın önemli olduğunu vurgularken varyantların koronavirüsün kendisinden daha tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor.

Balık, "Baştan bu yana mutasyonların yaptığı etki virüsün çok daha çabuk bulaşması hastalığın daha ağır geçirilmesi ve ölüm oranlarının artması şeklinde bir değişim gösterdi. Bir diğer etkisi ise virüsün aşıların etkinliğini azaltmasıyla alakalı değişime uğramasıydı. Geldiğimiz noktada İngiliz varyantından sonra dünyaya hakim olan Delta varyantı, hem daha hızlı hem daha kolay yayılan hem de aşıların etkisini İngiliz varyantına göre daha da azaltan bir varyant. Delta varyantına karşı mutlaka tam doz aşılı olmak gerekiyor" dedi.

'DELTA VARYANTINDAN GÜÇLÜ OLMALARI MÜMKÜN DEĞİL'

Açıklamasında varyantların yeni bir salgına dönüşüp dönüşmeyeceğine değinen Prof. Dr. İsmail Balık, "Son zamanlarda adı daha sık anılan Mu varyantı, Delta plus varyantı, Kaliforniya varyantı gibi varyantlar aşıların etkisini daha da azaltan, şu an mevcut aşıların dışında yeni aşıların devreye girmesini gerektirebilecek derecede etkili olan varyantlar değil. Bunların halihazırda tüm dünyayı etkileyebilecek bir salgına dönüşmesi mümkün değil. Delta varyantının üstünde olmaları şu an için mümkün görünmüyor" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Uzman isim açıkladı Daha güçlü olamaz

VARYANTLAR NE SIKLIKLA ORTAYA ÇIKIYOR?

Varyantların ortaya çıkma sıklığına değinen Prof. Dr. İsmail Balık, "Varyantlar salgının başından bu yana yaklaşık 4-6 ayda bir ortaya çıkıyor ve tüm dünyada baskın hale geliyor" dedi.

'DSÖ, MU VARYANTINI YAKIN TAKİBE ALDI'

Bazı varyantlar diğerlerine kıyasla daha hafif etkisini gösterirken bazı varyantlar ciddiyeti fark edilen ve yakın takibe alınan varyantlar olarak ayrılıyor. Prof. Dr. İsmail Balık, "Mu varyantı gibi varyantlar aşıların etkisini azaltan varyantların Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakın takibe alındığını söylememiz gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Uzman isim açıkladı Daha güçlü olamaz

AŞILARIN İÇERİĞİ DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Varyantların yayılması ve gün geçtikçe daha tehlikeli olmasıyla, bazı aşıların etkinliği azaldı ve bunun en büyük örneğini Delta varyantında gördük. Varyantların riskine göre aşıların koruyuculuğunun değişeceği uyarısında bulunan Prof. Dr. İsmail Balık, "Eğer bu varyantlarda Delta varyantı gibi kapsamlı bir şekilde yayılma riski oluşursa, o zaman aşıların içeriği yaklaşık 2-3 ay içerisinde aşı firmaları tarafından değiştirilecek ve yeni aşılar piyasaya bu şekilde girecek. Fakat şu an aşıların içeriğini değiştirmek için yaygın bir varyant söz konusu değil" açıklamasında bulundu.