Gündem Yapılandırma nedir? Borç yapılandırma hesaplama ve başvuru 2020 nasıl yapılır?

Yapılandırma nedir? Borç yapılandırma hesaplama ve başvuru 2020 nasıl yapılır?

17.11.2020 - 13:13 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre toplumun büyük bölümünü yakından ilgilendiren, 500 milyar liralık borcun yapılandırılacağı prim ve vergilere ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşlar ise yapılandırma nedir, borç yapılandırma hesaplama ve başvurusu nasıl yapılır sorularını araştırmaya başladı. İşte 2020 yapılandırma hakkında bilinmesi gerekenler...

Yapılandırma nedir Borç yapılandırma hesaplama ve başvuru 2020 nasıl yapılır

Vergi, prim borçları, köprü ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Borçların 18 taksitle ödenmesinin önünü açan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Borcu olan vatandaşlar ise yapılandırmanın ne olduğunu öğrenmek istiyor. Ardından borçlarının yapılandırılmış halini hesaplamak istiyor. İşte yapılandırma hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

YAPILANDIRMA NEDİR?

SGK borcunuzu ödeyememiş olabilirsiniz ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi bazı vergilerinizi ödemekte zorlanmışsınızdır. Buna benzer birçok durumda ödemeler zamanında yapılamadığından borçluluk hali artarak devam eder. Bu gibi durumlar sonucu yapılan kanunla zaman zaman borç yapılandırması yapılarak ödeme kolaylıkları sağlanır. Borçlu olduğunuz miktar için istenen belgeler ile birlikte yetkili mercilere başvurarak borcunuzu bütçenize uygun olacak şekilde yapılandırarak ödeyebilirsiniz.

YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN?

31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

YAPILANDIRMA HESAPLAMA

Haberin Devamı

Borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya seçenekler sunulacak. 6 ila arasında 18 taksit yapılabilecek, ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılacak.

Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.