Gündem Yargı ‘silahlara’ yenisini ekledi

Yargı ‘silahlara’ yenisini ekledi

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’da tasmasız şekilde bahçeye salınan Pitbul cinsi köpek dört kişiye saldırarak yaraladı. Köpeği bahçeye bırakan kişi ‘olası kastla silahla yaralama’ suçundan tutuklandı.

Yargı ‘silahlara’ yenisini ekledi

HANDE ATILGAN Ankara - TCK’ya göre kimyasal maddelerden ateşli silahlara, patlayıcı maddelerden fiilen saldırı ve savunmada kullanılabilecek her türlü şey silah sınıfına giriyor. Ankara’daki olayda, savcı TCK’daki “silah deyiminden saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler anlaşılır” tanımına işaret ederek, Pitbull’u tasmasız bırakan kişi hakkında “olası kastla silahla yaralama” suçundan tutuklama talep etti. 

Haberin Devamı

Neler silah sayılmıştı

Silah, “savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç” olarak tanımlanıyor. Bu amaçlarla üretilmese bile, yine de bu tür durumlarda kullanılmaya elverişli diğer objeler de silah sayılabiliyor. Yargının farklı kademeleri daha önce anne terliği, kaynar su, peçetelik, pet şişe, saksı, çanta gibi çeşitli eşyaları silah olarak değerlendirdi. TCK’nın silahlara ilişkin çeşitli kısımlarında genel bir tanıma yer verilirken, anahtar kavram olarak “alet” çeşitleri gösterildi. Akademik çalışmalara göre, nelerin silah sayılacağı, nelerin sayılmayacağı olaysal olarak belirlenirken, genel bir ilke ortaya konamıyor. Bu kapsamda; “levye demiri, özel olarak kırılmış şişe, bijon anahtarı, çelip cop, demir kilo, testerenin demir kısmı, soba küreği, ateş küreği” gibi objelerin silah sayıldığı örnekler bulunurken, “çivili tahta, bira şişesi, yemek çatalı, demir parçaları, hayvan bağlama zinciri, bilye yatağı, tabanca kabzası, okey ıstakası, çay bardağı, demir oturak, terazi kefesi, yüzük, sopa gibi kullanılan tüfek, taş ve sopa” gibi objelerin ise silah sayılmadığı durumlar da görüldü.

 

Yazarlar