Gündem Yeni askerlik sisteminde son durum ne?

Yeni askerlik sisteminde son durum ne?

21.02.2019 - 11:08 | Son Güncellenme:

Yeni askerlik sistemi ile ilgili heyecanlı arayışlar sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün yapılan yeni askerlik sistemine ilişkin ilk açıklama sonrası gözler Milli Savunma Bakanlığı'na çevrildi. Peki yeni askerlik sistemi nasıl olacak, şartları neler?

Yeni askerlik sisteminde son durum ne

Binlerce genci yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoağan'dan önemli açıklamalar geldi. Vatandaşlar arasında 'askerlik süresi düşecek mi' 'askerlikte yaş şartı kalkacak mı' soruları merakla araştırılıyor. İşte konuya ilişkin yapılan açıklamalar ve son dakika gelişmeleri...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sistemine ilişkin önemli bir açıklama yaptı:

'İSTEYEN HERKES BEDELLİ ASKERLİĞE BAŞVURABİLECEK'

"Ülkemiz bölgesinin ve dünyanın en büyük ordularından birine sahiptir. Kurumlarımız çalışmalarını yapıp bir taslak ortaya çıkardılar. Şimdi bu çalışmayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir 'Çıkacak mı çıkmayacak mı ?' böyle bir şey olmayacak" dedi.

Harçlık değil profesyonel maaşı alacaklar

Hazırlanan taslağa göre; 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları isteğe bağlı olarak yedek astsubaylığa başvurabilecek. Yedek astsubaylar, iki ay temel eğitimin ardından 10 ay profesyonel askerlik yapacak. İlk 2 aylık dönemde asker harçlığı verilecek astsubaylara, 10 aylık kıta görevlerinde ise profesyonel asker maaşı bağlanacak. Bu kişiler, 12 aylık askerliği tamamladıktan sonra, isteğe bağlı olarak orduda kalabilecek. Yapılacak bir dizi sınav sonrasında başarılı olanların astsubay çavuş rütbesinden, profesyonel askerliğe devam etmeleri sağlanacak. Uygulamayı Milliyet’e değerlendiren Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkanı Hamza Dürgen, şunları kaydetti: “Devrim niteliğinde önemli bir adım. Meslek yüksek okul mezunları, er olarak askerliklerini yapıyorlardı. Şimdi astsubay olarak yapabilecekler. Bu öğrenciler, tekniker ve meslek okullarından geldikleri için orduya faydaları olacaktır. TSK’daki astsubaylık kaynağı da böylece artırılmış olacak. 12 ayın sonunda da isterlerse askerlik mesleğine devam edebilecekler. Hatta başarılı olmaları halinde astsubaylıktan subaylığa geçişleri de olacak.”