GündemYeni dönemin ilk adımı atıldı: Yedi bölgeye gastronomi lisesi

Yeni dönemin ilk adımı atıldı: Yedi bölgeye gastronomi lisesi

31.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

İzmir’de meze, Konya’da ekmek, Erzurum’da et, Gaziantep’te baklava… MEB, 7 bölgede gastronomi liseleri kuracak. Liselerin çok önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini aktaran Emine Erdoğan, öğrencilerin yemeğin hikâyesini de öğreneceklerini söyledi.

Yeni dönemin ilk adımı atıldı: Yedi bölgeye gastronomi lisesi

OZAN ÖMER KADÜKER- Milli Eğitim Bakanlığı, Türk mutfağını en iyi şekilde sunarak uluslararası alanda çok daha ileriye taşınması amacıyla gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi liseleri açıyor. Liselerin lansmanı dün Etiler Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

‘Hikâyeyi de öğrenecekler’

Lansmanda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, mutfağımızın her bölümde başlı başına bir cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek “Yeter ki biz elimizdeki bu büyük gücü doğru stratejilerle dünya sahnesine çıkaralım. Kültürel mirasın kurulmasının başlıca yolu, farklı dokusunu bozmadan yeni nesillere aktarmaktır” dedi. Gastronomi liselerinin çok önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini aktaran Erdoğan, “Gençlerimizi kelimenin tam anlamıyla işin mutfağında yetiştireceğiz. Onlara malzemeleri bir araya getirmenin çok ötesinde bir donanım kazandıracağız. Her tarifin ardındaki coğrafyayı, coğrafi ürünleri, tarımsal üretim kapasitesini, tarihi, tecrübeyi ve hikâyeyi de öğrenecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni dönemin ilk adımı atıldı: Yedi bölgeye gastronomi lisesi

Emine Erdoğan, Gastronomi Tarihi, Anne Reçeteleri, Yedi Bölge Yedi Okul ile Gastronomi Liseleri Şef Kıyafetleri Sergileri’ni, Bakan Tekin’le birlikte gezdi.

‘Uygulama odaklı’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise bu okullarda gastronomiyi tarladan başlayıp sofraya kadar bir ekosistem olarak gören uygulama odaklı bir yaklaşım ortaya koyacaklarını kaydederek “Gastronomi Liseleri, tarımsal üretimden gıda kimyasına, tarihsel anlatılardan duyusal deneyimlere kadar tüm süreçleri sorgulayabilen bireyler yetiştirecek bir müfredata sahip” ifadelerini kullandı.

Yaratıcılık bilimle buluşacak

* İstanbul Osmanlı Mutfağı Gastronomi Lisesi: Saray mutfağının zarafetini, kentin gündelik tatlarıyla harmanlayacak.

* Antalya Endemik Bitkiler ve Doğal Ürünler Gastronomi Lisesi: Akdeniz mutfağını doğa-insan-kültür etkileşimi çerçevesinde yeniden yorumlayacak.

* Gaziantep Baklava ve Geleneksel Tatlılar Gastronomi Lisesi: Gaziantep mutfağını çağdaş tekniklerle buluşturulacak.

*Konya Buğday, Ekmekçilik ve Hamur İşleri Gastronomi Lisesi: Anadolu sofra kültürünü yeniden işleyecek.

*Trabzon Çikolata ve Pastacılık Gastronomi Lisesi: Yenilikler keşfedilecek.

* İzmir Meze ve Zeytinyağlılar Gastronomi Lisesi: Akdeniz mutfağını meze ve zeytinyağlılar ile yeniden tanımlayacak.

* Erzurum Et ve Süt Ürünleri Gastronomi Lisesi: Pastoral mutfağını bilimsel temelde temsil edecek.

KEŞFETYENİ
Survivor'da yasak aşk iddiası! 8 yıllık evlilik sona erdi
Survivor'da yasak aşk iddiası! 8 yıllık evlilik sona erdi

Cadde | 30.05.2025 - 22:20

Survivor 2025'te yarışan Efecan Dianzenza ve Yağmur Banda arasındaki bomba aşk iddiası gündemdekini yerini koruyor.

Yazarlar