Gündem YGS sınav sonuçları açıklandı - ÖSYM AİS sonuç sorgulama sayfası

YGS sınav sonuçları açıklandı - ÖSYM AİS sonuç sorgulama sayfası

28.03.2017 - 18:19 | Son Güncellenme:

YGS sınav sonuçları açıklandı. 12 Mart 2017'de yapılan YGS sınavının sonuçları ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinde erişime açıldı. Sınava giren 2 milyon 161 bin aday arasından 1457'sinin sınavı geçersiz sayıldı.

YGS sınav sonuçları açıklandı - ÖSYM AİS sonuç sorgulama sayfası

ÖSYM istatistiklerine göre, ÖSYS'ye başvuran 2 milyon 265 bin 844 adaydan 102 bin 949'u başvurusunu yapıp sınav ücretini ödediği halde sınava girmedi. Bu yılki YGS'de 103 bin 492 aday ise başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini ödemediği için sınava girmedi.

Haberin Devamı

Lise son sınıf öğrencileri arasında geçen yıl 4 bin 622 aday başvurusunu yapıp sınav ücretini ödediği halde sınava girmezken bu yıl bu rakam 8 bin 976 oldu.

Sınava giren adaylardan 2 milyon 161 bin 438'inin puanı hesaplandı, bin 457 adayın sınavı geçersiz sayıldı.

Herhangi bir puan türünde 150 ve üzeri puan alan aday sayısı 1 milyon 846 bin 845 iken 180 ve üzeri puan alan aday sayısı 1 milyon 506 bin 479 oldu.

YGS CEVAP KAĞITLARI ERİŞİME AÇILDI

YGS'ye giren adayların cevap kağıtları erişime açıldığı ÖSYM tarafından duyuruldu. İşte ÖSYM'den yapılan açıklama;

"2017-YGS: Cevap Kâğıtlarının, Soruların ve Aday Cevaplarının Görüntülenmesi

12 Mart 2017 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2017-YGS) giren adayların cevap kâğıtlarının görüntüleri ve cevap kâğıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları, sınav soruları ve soruların doğru cevapları, sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi https://ais.osym.gov.tr üzerinden 29 Mart 2017 Çarşamba günü saat: 09:30’dan itibaren erişime açılacaktır.

Haberin Devamı

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve “Cevap Kâğıdı Görüntüleme” ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kâğıdı görüntüsünü, cevap kâğıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir. Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Haberin Devamı

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.

Adaylara saygıyla duyurulur. "

YGS TESTLERİNİN ORTALAMALARI
Bu yılki YGS adaylarının Türkçe, temel matematik ve fen bilimleri testlerindeki ortalamaları, geçen yılki ortalamalara göre düştü; sosyal bilimler testindeki ortalama ise yükseldi.

Sınavda puanı hesaplanan adayların, Türkçe testinden ortalamaları 17,278, standart sapmaları 8,758, sosyal bilimlerden ortalamaları 12,308, standart sapmaları 7,67, temel matematikten ortalamaları 5,128, standart sapmaları 7,456, fen bilimlerinden ortalamaları 4,611, standart sapmaları 7,594 oldu.

ADAYLARIN YÜZDE 47,60'I KIZ, YÜZDE 52,40'I ERKEK
YGS adaylarının yüzde 47,60'ını kızlar, yüzde 52,40'ını erkekler oluşturdu. Kız adayların yüzde 88,60'ı 150 ve üzerinde, yüzde 73,72'si 180 ve üzerinde, erkek adayların ise yüzde 82,58'i 150 ve üzerinde, yüzde 66,04'ü 180 ve üzerinde puan aldı.

Haberin Devamı

ADAYLARIN YÜZDE 43,99'U SON SINIF ÖĞRENCİSİ
Adayların yüzde 43,99'unu lise son sınıf öğrencileri, yüzde 28,02'sini lise mezunları, yüzde 18,68'ini üniversite öğrencileri, yüzde 7,81'ini üniversite mezunları, yüzde 1,50'sini de yüksek öğrenimden kaydı silinenler oluşturdu.

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN?
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak.

YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı hesaplanmayacaktır.

Haberin Devamı

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabileceklerdir. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

YGS SINAVINA GEÇ KALAN ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin, YGS'ye geç kaldıkları için giremeyen öğrencilerle ilgili sorusu üzerine, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) rapor hazırladığını söyledi.

Çalışmanın sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "KDK'nın raporu henüz çıkmadı, inceleme yapacak. İnceme yaptıktan sonra KDK tarafından verilen raporların, hükümlerin, diğer kamu kuruluşları tarafından uygulanması lazım. Bakalım bir raporunu versin. Raporunu verdikten sonra da yeniden bir değerlendirme yapılabilir. 'KDK raporu bir çözüm olacaktır' diye düşünüyorum. KDK çok saygın bir kurum. Çok değerli hukukçular var. Başkanı ve üyeleri, her birisine sonsuz güveniyoruz. Onların vereceği karar, bu konudaki sorunu herkesin kabul edebileceği bir noktada çözüme kavuşturacaktır. Önce rapora bakalım. Çünkü bir sınav yapıldı, 'yeni bir sınav yap' denildiğinde acaba önde, arkada sıralama önemli biliyorsunuz. KDK raporunu beklemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.