‘Glikozsuz yem balı artırıyor’Arıcılık Kongresi’nde arıcıların besin takviyesi olarak kullandığı keke alternatif bir ürün tanıtıldı. Ürünü geliştiren İtalyan biyolog, glikozsuz ürünün bal üretimini artırdığını söyledi.
En tatlı kongreDünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından 1897 yılından bu yana düzenlenen ‘Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’, 120’nci yılında ilk kez Türkiye’de düzenlenecek.
Her bal çeşidinin bir kimliği olacakTürkiye Arı Yetiştiricileri Meslek Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, şunları söyledi:"Bu çalışmayla Türk arıcılığın önü açılacak, Türkiye'de mevcut 4 bin tane ballı bitki dünyanın hiç bir yerinde yok...
Yığılca arısına dünya arıcılarından yoğun talep: 4 kovan ile başlayıp 250 kovana ulaştıYığılca arası dayanıklılığı ile Türk ve Dünya arıcılarının rağbet gösterdiği arı türü oldu. Resmi Gazetede yayımlanarak tescillenen Yığılca arısı hakkında bilgiler veren Düzceli arıcı Mücahit Kılıç, 4 kovan ile başladığı arıcıkta şu anda 250 kovana ulaştığını söyledi.
Gıdanın geleceği için arı gibi çalışmak şartİnsan gıdasının üçte biri bal arılarının tozlaşmaya olan katkılarıyla elde ediliyor. Gıdanın teminatı arıların geleceği ise başta tarım ilaçlarının etkileri olmak üzere büyük risk altında. Arıların yaşam alanlarının iyileştirilmesinden şehirlerde arı varlığına destek olunmasına kadar birçok öneri gündemde...
Bingöl balında hasat başladıTadı ve aroması ile son bir yılda 9 farklı dalda ödül alan ve dünya birincilikleri bulunan Bingöl balında hasat dönemi başladı.
Çanakkale balı Avrupa yolcusuÇanakkale'de 800'den fazla bitki florası bulunan bölgede 70 şifalı endemik bitkinin 32'sinin yetiştiği Kazdağları'nda kaliteli eşsiz balların üretimi sağlanıyor. Çanakkale’de 650 üretici, 84 bin arı kovanı ile yaklaşık 1800 ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Çanakkale Arı Yetiştiriciliği Birliği, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulacak olan Arıcılık Entegre Tesisiyle Çanakkale balını Avrupa’ya ihraç etmeyi hedefliyor.
Pembe kıyafetli kadınlar, kara kovan bal hasadına başladıVan'ın Gevaş ilçesinin yaklaşık 2 bin rakımlı bölgesinde kadınlar tarafından üretilen sepet kara kovan balın hasadına başlandı. Söğüt dallarından örülü ve çamurla sıvanan sepetlerden pembe kıyafetleri ile bal hasadı yapan arıcılardan Songül Güleç, "Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Uzman Eller Projesi' kapsamında 90 dolu kovan aldık. Biz anladık ki kadınlara destek çıkılınca, kadınlar daha azimli daha cesaretli oluyor" dedi.
Şanlıurfa'nın bal üretimi TKDK desteğiyle artıyorTarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sağlanan destekle arı kolonisi ve bal üretimi her geçen yıl artıyor.
Arı ürünlerine talep arttıTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle son zamanlarda propolis, polen, arı ekmeği, arı zehri, ham bal ve arı sütü gibi arı ürünlerine olan talepte ciddi bir artış yaşandığını açıkladı.
Arıcıları çam balı kurtardıİlkbaharda, yağışların İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da fazla olması nedeniyle çiçek balında yaşanan yüzde 40 düşüşe rağmen çam balı rekoltesinin yüksek olması, üreticiyi sevindirdi.
"Muğla çam balı" markalaşma yolundaTÜRKPATENT'in "Muğla çam balı"nı coğrafi işaret olarak tescil etmesi üreticileri sevindirdi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin "Bal artık markalaşmaya doğru gidiyor. Muğla çam balı ciddi bir marka olacak. Artık ciddi çalışmalar yapacağız" dedi.
"Muğla çam balı" markalaşma yolundaTÜRKPATENT'in "Muğla çam balı"nı coğrafi işaret olarak tescil etmesi üreticileri sevindirdi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin "Bal artık markalaşmaya doğru gidiyor. Muğla çam balı ciddi bir marka olacak. Artık ciddi çalışmalar yapacağız" dedi.
Bitlis'te dünya 3'üncüsü karakovan balının hasadı yapıldıİstanbul'da düzenlenen arıcılık kongresinde dünya 3'ünsüsü olan Bitlis karakovan balının hasadı yapıldı. Türkiye'de sadece Bitlis'te hayvan gübresi ve külle yoğrularak yapılan kovanlarda bal hasadına başlandı.Türkiye'de en geç hasat yapılan illerinde başında gelen Bitlis'te balın kalitesini bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor.Kovanlarda kuluçka döneminin sona ermesi gerektiğini belirten Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkan Medeni Avcil, karakovan balında hasadın havalar soğuduktan sonra yapılması gerektiğini söyledi. Avcil, "Hasat yapıldığı zaman balın kovandan alındığı zaman kırılıp dağılmaması için balın sertleşmesi gerektiğini bunun içinde son baharda hasat yapılması lazım. Bu yıl dünya ölçeğinde kalite ödülü olan Bitlis karakovan ballarının hasadına başladık. İlimizde ve ilçelerimizde yaklaşık 40 bin civarında karakovan varlığına sahibiz. Bunların bir kısmı sepet karakovanlar diğer bir kısmı ise gübreden ve külden yoğrulmuş kovanlardır. Bu yıl kovan başına ortalama 3 kilo bal elde edildi. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında iyi bir rakam sayılır. Bilindiği üzere Bitlis balı dünyada bütün emsallerinden daha üstün özelliklere sahiptir. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Dünya Arıcılık Kongresinde Bitlis'ten Tulliana firmamız dünya 3. olarak ayrıca daha önceki platformlarda yine dünya dereceleri ile Bitlis balının almış olduğu ödüller var. Bu karakovanların bir çoğu organik usullerle yapılmaktadır. Bu yıl 28 işletmemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ve Bitli Arıcılar Birliğinin birlikte yürüttüğü bir proje ile bunların bir çoğunu belgelendirip sertifikalandıracağız.
"Kafkas Balı"nın kalitesinin sırrı arının dilindeDünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının ürettiği "Kafkas Balı"nın lezzeti ve kalitesi, arının 7,4 milimetrelik diliyle çiçeklerin özüne ulaşmasından kaynaklanıyor. Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı Evliyaoğlu "Kafkas arısı, 7,4 milimetre uzunluktaki dili ile çiçekteki nektarı en derinden alabiliyor. Kafkas arısının bu özelliği diğer arılarda olmaz" dedi.
"Kafkas Balı"nın kalitesinin sırrı arının dilindeDünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının ürettiği "Kafkas Balı"nın lezzeti ve kalitesi, arının 7,4 milimetrelik diliyle çiçeklerin özüne ulaşmasından kaynaklanıyor. Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı Evliyaoğlu "Kafkas arısı, 7,4 milimetre uzunluktaki dili ile çiçekteki nektarı en derinden alabiliyor. Kafkas arısının bu özelliği diğer arılarda olmaz" dedi.
Bal ihracatı adeta patladı!Türkiye'nin bal ihracatı geçen yıl 2011'e göre 3,6 kat artarak yıllık yaklaşık 19 milyon dolara ulaştı. Türk arıcılar, 4 yılda yurtdışına satılan yaklaşık 11 bin ton balın yüzde 67'sini Almanya ve ABD'ye ihraç etti.
Arıcılara sertifikaTarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) ortaklaşa düzenlediği arıcılık eğitim programı kapsamında, çiftçilere yarın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de katılımıyla Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde sertifikaları verilecek...
Bal üreticileri, üretimde ve ihracatta hedef büyüttüTürkiye’deki bal üreticileri, yıllık yaklaşık 83 bin ton olan bal üretimini 200 bin tona, 2 bin ton civarındaki ihracatı da 50 bin tona çıkarmayı hedefliyor.
Vatandaşa 15 bin ton sahte bal yedirdilerKuraklık ve kitlesel arı ölümleri nedeniyle bal üretimi 35 bin tonda kaldı, ancak tüketim 50 bin ton oldu. Uzmanlar, “Balı glikozla çoğaltarak tüketiciye 50 bin ton bal yedirdiler” diyor
İnsanoğlunun 4 yıllık ömrü mü kaldı?ABD’de geçtiğimiz kış da arıların yüzde 35’i kayboldu. 87 temel ürün arılar sayesinde üretiliyor. Elma ve salatalığı bile arılar sayesinde yiyoruz
İnsanoğlunun 4 yıllık ömrü mü kaldı?ABD’de geçtiğimiz kış da arıların yüzde 35’i kayboldu. 87 temel ürün arılar sayesinde üretiliyor. Elma ve salatalığı bile arılar sayesinde yiyoruz.