Rivayet, tarihi köprüyü definecilere talan ettirdi
Rivayet, tarihi köprüyü definecilere talan ettirdi Sivas'ta yaklaşık 500 yıllık tarihi Boğaz Köprüsü, altında bulunan odanın içinde hazine gömülü olduğu rivayeti nedeniyle define avcılarının hedefi haline geldi. Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülen ve 1525 tarihli kitabesinden Osmanlılar döneminde onarıldığı anlaşılan köprü halen faaliyette ve sağlam durumda bulunuyor. Sivas'a 10 kilometre uzaklıktaki Kızılkavraz köyü yolunda yer alan Boğaz Köprüsü çeşitli dönemlerde onarım gördü. 103 metre 30 santim uzunluğunda, 4 metre 95 santim genişliğindeki köprü düzgün kesme taş işçiliği ve özenli topuk ve selyaran elemanlarıyla dikkat çekiyor. Köprü, altında bulunan odanın içinde köprü yıkıldığı zaman çevresinde bu köprünün bir benzerini yaptıracak kadar bir hazinenin gömülü olduğu yönünde dilden dile dolaşan rivayet nedeniyle define avcılarının hedefi haline geldi. Köprü definecilerin yaptığı kazılarla büyük zarar gördü.
11.09.2019 Yaşam
Yarım asırlık mezarlar definecilerin hedefi haline geldi
Yarım asırlık mezarlar definecilerin hedefi haline geldi Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Değirmen köyünün Köşk mezrasında bulunan yaklaşık 400-500 yıllık mezarlar definecilerin hedefi haline geldi. Köylüler tarafından yarım asırlık olduğu tahmin edilen mezarların üzerlerindeki simgelerden dolayı defineciler mezarları altın var diye talan etmişler. Bu olaydan dolayı oldukça muzdarip olduklarını belirten köylüler konuyu defalarca kez muhtara söylemelerin rağmen mezarların koruma altına alınmadığını söylediler. Köylülerden Serdar Can, isimli vatandaş yaklaşık yarım asır önce köyde yaşayan insanlara ait olduğu tahmin edilen mezarların üzerlerinde kılıç ve bazı simgelerin olmasından dolayı definecilerde mezarlarda altın veya başka bir şey var diye umuduyla mezarları kazdıklarını söyledi. Mezarların üzerinde yarım asır öncesin ait simgelerin olduğunu ifade eden Can, “Mezarların üzerindeki simgeler o dönemde hayatını kaybeden kişilere göre erkek veya kadın olduğu anlaşılsın diye bazı figürler yapılmış buda definecilerin hedefi haline geldi. Burada dört tane köyün mezarı bulunmakta” dedi.. Definecilerin mezarların içinde takı gerdanlık veya altın diş arama ihtimalleri olduğunu beliren Serdar Can, “Bu mezarlar yaklaşık tam tarihi bilmemekle beraber 400 yıllık eskiye dayandığını düşünüyoruz. Bazı taşların üstünde tarihi hakkında bilgiler verecek güzel şekiller vardı. Maalesef son zamanlarda definecilerin tahribine uğramış durumda. Yani hatta bir çok mezarda kazı çalışmaları yapılmış taşlar kırılmış veya çalınmıştır. Bu mezarların etrafının yapılı olmaması bunların sebeplerinde biridir. Mezarların üzerlerinde bulunan işaretlerden dolayı defineciler mezarları kazıyorlar veyahut ta işaretleri takip ederek diğer mezarları da kazmışlar. İşaret olan mezarda yüzük, gerdanlık veya altın diş gibi takıların olabileceğini düşünmüşler. Bizler bu konuyu köyün ileri gelenlerine söylememize rağmen bu mezarlığın etrafı bir türlü yapılmadı. Yeni mezarlarımız her neyse kazınmıyor bir şekilde sahibi biliniyor ama bu mezarları
11.09.2019 Yaşam
Defineciler tarihi sanılan köprüyü talan etti
Defineciler tarihi sanılan köprüyü talan etti Uşak’ta definecilerin altın bulma umudu tarihi zannettikleri köprüyü kullanılamaz hale getirdi. Uşak Merkeze bağlı Karahasan köyünde 9 sele çayı üzerine yapılmış Selçuklu dönemine ait olduğu zannedilen ‘’karahasan Kemer Köprüsü’’ defineciler tarafından altın bulma umuduyla tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildi. Köprünün Selçuklu döneminde değil yakın tarihte yapıldığını söyleyen Karahasan Köyü Muhtarı Saim Arslanboğa, definecilerin ara ara köprü de altın aradıklarını köprünün birkaç yerinden büyük taşlar çıkarttıklarını ve köprüyü kullanılamaz hale getirdiklerini kaydetti. Yetkililere gerekli bilgileri verdiklerini aktaran Arslanboğa, köprünün tarihi bir köprü olduğunu zanneden definecilerin birçok defa yakalandığını fakat buraya gelip kazı yapmaktan vazgeçmediklerini söyledi. Köprünün restorasyonu için yetkililerle görüştüklerini anlatan muhtar Arslanboğa, gerekli incelemelerin ve ihalelerin yapıldığını ancak herhangi bir restorasyon çalışmasının başlamadığını dile getirdi. Hasar gören köprünün karşısına geçişi sağlayacak bir köprünün yapıldığını dile getiren Muhtar Arslanboğa; ’’Köyümüzde bulunan köprümüz sürekli defineciler tarafından tahrip ediliyor. Biz birkaç defa burada kazı yapanları yakalayıp jandarma ekiplerine teslim ettik. Fakat bir türlü bunların önüne geçemedik. Bu köprüye yazık burada define arayacağız diye köprümüzü yıkıp kullanılamaz hale getirdiler ancak bir türlü bunlara engel olamadık. Şimdi devletin bize yapmış olduğu yeni köprüyü kullanıyoruz’’ dedi.
11.09.2019 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri