Kıbrıs ‘Beyin göçünü engelleyecek’

‘Beyin göçünü engelleyecek’

11.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Eğitim sistemini de değerlendirerek ekonominin ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini kaydeden Başbakan Tatar, insanları ekonomiye kazandırmanın beyin göçünü de engelleyeceğini söyledi

‘Beyin göçünü  engelleyecek’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş arayanlar ve işverenlerin buluşacağı platform “isbul.gov.ct.tr” web sitesinin lansmanını yaptı.

Haberin Devamı

Golden Tulip Hotel’de gerçekleştirilen tanıtım öncesinde sırasıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, ve Başbakan Ersin Tatar birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli Efsun Kaşif Salel projenin detayları hakkında bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, işsizliğin, sadece KKTC’nin değil günümüzde hemen her ülkenin karşı karşıya olduğu sorunların başında geldiğini ve yarattığı sosyal ve psikolojik etkiler nedeniyle diğer sorunlardan farklılık gösterdiğini söyledi. İşsizlik sonucunda oluşan gelir kaybının, belirli süreler için telafi edilebilir olduğunu ancak işsizlik sorununun yol açtığı umutsuzluk, hayal kırıklığı, korku ve endişe gibi duyguların yaratacağı hasarların,  telafisinin oldukça güç olduğunu vurgulayan Sucuoğlu,  “Bu nedenle işsizlikle mücadele sosyal devletlerin asli görevlerinin başında gelmektedir” dedi.

Haberin Devamı

İşsizlik azalacak

Sucuoğlu, KKTC’de işsizlik ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün, en önemli sosyo ekonomik sorunların başında geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“İşgücü piyasasında yaşanan istihdam ve işsizlik sorunu, tüm ülkelerde kamu istihdam kurumlarının önemini artırmıştır. Piyasanın gereksinim duyduğu nitelikli işgücünü ortaya çıkarmak ve işsizliği kabul edilebilir seviyeye çekmek görevi, büyük ölçüde kamu istihdam kurumlarına düşmektedir. Türkiye’de İş-Kur, Avrupa Birliği içerisinde de Europass (Eures) bu hizmeti vermektedir.”

Devlet Planlama Örgütü’nün (İstatistik Kurumu) 2018 Yılı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, KKTC’de toplam işsiz sayısı 9,873 kişi olarak tespit edildiğini kaydeden Sucuoğlu, işsizlik oranının KKTC genelinde yüzde 6.9 olduğunu belirtti. İşsizlik oranının erkeklerde yüzde 5.7, kadınlarda ise yüzde 9.0 olarak açıklandığını dile getiren Sucuoğlu,  15-24 yaş grubundaki genç nüfusun işsizlik oranının ise yüzde 22.0 olarak tespit edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, ülkede özelikle gençlerin yaşamış olduğu işsizlik sorununun bir nebze de olsa aşılmasında, sağlıklı verilerin toplanmasında ve çalışma yaşamında aracılık edenlerin azalmasında ve iş arayanların direk işverenle bir araya gelmesinde katkı sağlayacak böyle bir adımın mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Topluma fayda sağlayacak böylesi adımları atabilecek vizyona sahip oldukları görülen Çalışma Bakanlığı çalışanlarına teşekkür eden Özersay, projenin ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de, ”Bu proje, teknolojinin bizi nerelere getirdiğini gösteriyor. Bir internet portalıyla kamu istihdam kurumu yaratılabiliyor” diyerek, projede emeği geçen herkesi kutladı. Başçeri, İŞKUR modeli üzerinden oluşturulduğu anlaşılan İşbul portalının önümüzdeki dönemde Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı arasında gerçekleştirilecek işbirliklerinin öncüsü olacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Beyin göçünü  engelleyecek’

‘İş beğenmeme büyük bir sorun’

Başbakan Ersin Tatar, böyle toplantıların “siz ne yapıyorsunuz” diyenlere en güzel cevap olduğunu belirterek, ülkenin en büyük sorunlarından birinin “iş beğenmeme” olduğuna işaret etti.

Eğitim sistemini de değerlendirerek ekonominin ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini kaydeden Tatar, insanları ekonomiye kazandırmanın beyin göçünü de engelleyeceğini söyledi.

Başbakan Tatar, bu teknolojiyi iyi kullanmak gerektiğini, iş arayanın da işverenin de zaman ayırarak, bu portaldan yararlanmasının önemine değinerek, iktisat teorisinin esas hedefinin çalışanın mutluğu olduğunu belirtti.

Sendikalara da seslenerek “mutlu olmamız için ayaklarımızın yere basması lazım” diyen Tatar, işverenin de büyük sorumluluk altında olduğunu ve kendilerinin herkesin hak ve refahı için uğraştığını kaydetti.

KKTC’nin bir geçiş döneminde olduğunu, yakalanması gereken farklı dengeler bulunduğunu ancak bunun yanında yatırımların da devam etmesi gerektiğini kaydeden Tatar, sıkıntılara rağmen yatırım devam etmeli yoksa ekonomide büyüme olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Tatar, dün de bankalarla toplantı yaptıklarını ve faizlerin düşürülmesi için talimat verdiklerini söyleyerek, “KKTC her şeye rağmen yoluna devam etmektedir” dedi.

Başbakan Tatar, yağışlar nedeniyle Polis Genel Müdürü’nün kendisini arayarak, ‘Bu akşam yoğun yağışlar olacak. Çalışanlarınıza idari anlamda izin verirseniz, evlerine sağ salim giderler’ dediğini kaydederek, idari izinin ardından ise internette ‘özel sektör çalışanlar üvey evlat mı’ söylemleri üretildiğine işaret ederek, “Benim özel sektörde izin verecek yetkim mi var?” şeklinde devam etti.

Tatar, bu ülkede tüm sektörlerin aynı hedefe yürümek zorunda olduğunu, yatırım bakımından da adalet bakımından özel sektöre güvendiğini ifade ederek, bu portalda gösterilecek başarının da ekonomik açıdan önemli olacağını kaydetti.