Kobi Anadolu güzelliğini kozmetiğe taşıyor

Anadolu güzelliğini kozmetiğe taşıyor

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anadolu’da yetişen bitkileri, anlaşmalı çiftçilerden tedarik ederek kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanan Iva Natura, yerel tarifleri de modern dokunuşlarla tüketicilere sunuyor.

Anadolu güzelliğini kozmetiğe taşıyor

EBRU SUNGUR - Yerelin yeniden keşfi her alanda hız kazanıyor. Yerel değerlerin farkına varıp bunları ürünlerine taşıyanlar, üstelik bu ürünleri yerel hikayelerle taçlandıranlar, rakiplerine göre bir adım öne çıkıyor. Private label üretimin yanı sıra kendi markası olan Iva Natura’yı da tüketicilere sunan kozmetik ve cilt bakım ürünleri üreticisi Laber Kimya’da “yerelle büyüyen” şirketler arasında yer alıyor. Laber Kimya & Iva Natura Organik Kozmetik Genel Müdürü Levent Kahrıman, “İzmir Torbalı’da bulunan üretim tesisimiz ile uluslararası geçerli kalite standartlarında üretim yapıyoruz” derken üretimde kullandıkları bitkileri, Anadolu’daki anlaşmalı çiftçilerinden tedarik ettiklerini vurguluyor.

Haberin Devamı

Ağrı’dan gece dokunuşu

Levent Kahrıman şunları söylüyor:

“Anadolu bitkileri bu topraklardaki saklı güzelliği ve etno kozmetik tabirini kullandığımız etnik güzellik ritüellerini açığa çıkarıyor. Elbette, bu bitkilerin öncelikle özelliklerini çalışıp, Türkiye’nin dört bir yanından anlaşmalı çiftçilerimizin emekleriyle tedarik ediyoruz. Bitkilerin özlerini, yağlarını ve sularını en etkin yöntemlerle açığa çıkarıp ürünlerimizin formülasyonlarına ekliyoruz. Üreticiden son tüketiciye kadar ulaşan tedarik ve üretim sürecinde GMP ve IFS gibi uluslararası kriterlerdeki standardizasyonlara uymak adına bu sertifikalara sahibiz. Bitkilerin hikayeleri ile özlerini farklı cilt bakım kremlerinde birleştirmeyi ise ayrıca önemsiyoruz. Örneğin, en uzun gecenin yaşandığı Ağrı’dan ölmez otunu tedarik edip kendi markamızın gece kremine ekleyip, öte yandan, en uzun yaşayan insanların olduğu Aydın ilimizden tedarik ettiğimiz ölmez otunu ise yaşlanma karşıtı kremimizde kullandık. Bu, aynı bitkinin farklı lokasyonlardan toplanıp hikayelerle harmanlanıp bilim sayesinde ürünlere dönüşme hikayesinin kısa bir anektodu.”

Haberin Devamı

Yaşlanma karşıtı ölmez otu

Kahrıman, “Ar-Ge çalışmalarında eski tarifelerden, efsanelerden ilham alıyor musunuz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Ar-Ge çalışmalarımız her ne kadar bilimsel yöntemler ve son teknolojilerin ışığında gerçekleşse de etno-kozmetik adını verdiğimiz etnik güzelliğin ve Anadolu halkının dört bir yanında saklanmış güzelliğin tarifelerle süslenip cilt bakım ritüellerinde kullanılmasıyla bu kavramı hayata geçirdik. Etno kozmetik genel anlamıyla etnik bölgelerdeki yetişen bitkilerin halk güzellik ritüellerinde kullanımını ve bu kullanımın herkesçe bilinen hale getirilmesi çabasını taşıdığı için, elbette hikayeler, efsaneler ve mitler çokça karşımıza çıkıyor. Örneğin, cilt bakım kremlerinde kullandığımız ölmez otunun mitolojik hikayesini tüketicilere aktardığımızda, bambaşka bir keyifle ürünümüzü sunmuş oluyoruz.”

Anadolu güzelliğini kozmetiğe taşıyor

Doğa dostu üretim

Levent Kahrıman, yeni ürün çalışmalarıyla ilgili olarak şu bilgiyi veriyor:

Haberin Devamı

“Ar-Ge ekibimiz sürekli olarak yeni ürünler ve inovatif cilt bakım çözümleri sunmak için çalışmakta. Özellikle dermo-organik bakım tabirini kullandığımız, vegan içerikli, organik sertifikalı bitkiler ve organik sertifikalı markamız aracılığı ile dermolojik etkiye sahip ve aynı zamanda doğa dostu ürün üretimi için durmadan yeni arayışlardayız.”

İhracatta büyüyor

Türkiye’nin kozmetik ve cilt bakım kategorisinde ihracat kapasitesini günden güne artırdığını belirten Levent Kahrıman şöyle diyor: “Biz de iş alanlarımızdan private-label üretim başta olmak üzere kendimize ait markalarımız ile ihracat yapıp, global pazarda varlığımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. 2024 yılı için de 2023 senesindeki ihracat rakamlarımızı yaklaşık yüzde 30 artırmayı hedeflemekteyiz.”