Kültür Sanat '17. Yüzyıl Işığında Osmanlı' okurlarla buluştu

'17. Yüzyıl Işığında Osmanlı' okurlarla buluştu

03.03.2023 - 18:02 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Hanife Koncu ve Doç. Dr. Nuri Seçgin tarafından hazırlanan '17. Yüzyıl Işığında Osmanlı', dönemi geniş bir perspektiften ele alarak edebiyattan tarihe, geleneksel sanatlardan musikiye pek çok konuya temas ediyor.

17. Yüzyıl Işığında Osmanlı okurlarla buluştu

Her çağın kendine has bir dünyası, kendine has gelenekleri, kendine has zihniyet yapısı ve işleyişi vardır. Osmanlının “bir geçiş, bir kararsızlık, bir karmaşa dönemi olarak da” ifade edilebilecek 17. yüzyılı anlaşılmaya ve anlatılmaya ihtiyaç duyulan bir dönem olmuştur.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Hanife Koncu ve Doç. Dr. Nuri Seçgin tarafından hazırlanan 17. Yüzyıl Işığında Osmanlı, tam da bu düşünceden hareketle ortaya çıktı. Alanında uzman olan birçok hoca ve araştırmacı kendi bakış açılarıyla 17. yüzyılı aksettirmeye çalıştı, yüzyılın genelini anlatan ya da doğrudan spesifik bir konuya odaklanan yazılar kaleme aldı.

Bu çalışmada, 17. yüzyıla geniş bir perspektiften bakabilmek adına edebiyattan tarihe, geleneksel sanatlardan musikiye, denizcilikten mimariye, nesir dilinden hilyelere, sevgili diliyle yazılmış gazellerden devriyyelere, divanlardan hikâyelere, dergâhlardan seyahatnâmelere vb. birçok konuya temas eden, yeni tespitler ve yorumlar ortaya koyan 30 yazı yer alıyor.

Devri, birçok yönüyle tanıtmaya gayret eden bu kitap, sahaya ilgi duyan okuyucu, araştırmacı veya Osmanlı kültürüne merak duyanları bekliyor.