Akdeniz ve siber hukuk...Web’de Kültür Sanat / AVNİYE TANSUĞİngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde bir taraftan siber hukuk dersleri verirken, bir taraftan da doktorasını tamamlayan hukukçu Yaman Akdeniz, kurucusu olduğu "Siber Haklar - Siber Özgürlükler" örgütü ile İngiltere Parlamentosu’ndan
dünya basınına kadar, İnternet ve hukuk ile ilgili gelişmelerde görüşü alınan bir kişi. Adres: www.cyberrights.org. Sözü ona bırakıyorum:
1994’ten beri, bilgisayar suçları hukuku, İnternet hukuku gibi konularda araştırma yapıyorum. Bugüne kadar çeşitli dergi ve kitaplarda basılmış 25’in üzerinde makalem var. Editor ve yazarlığını yaptığım "Internet, Law, and Society" (İnternet, Hukuk ve Toplum") kitabı şu sıralarda Longmans tarafından basılmakta.
"Siber Haklar - Siber Özgürlükler" (CyberRights & CyberLiberties-UK) örgütünü 1997 Ocak ayında kurdum. O günden beri de İngiltere, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, OECD ve BM’nin İnternet ile ilgili politikalarını inceleyip yazdığım rapor ve yazılar, katıldığım konferanslar aracılığıyla bu konudaki çalışmalarına katkıda bulunuyorum. En
son 13 Aralık’ta BM’nin Palermo’daki bir toplantısında siber suçlar ve siber haklar konusunda konuştum (www.odccp.org/palermo/convmain.html).
"Siber Haklar-Siber Özgürlükler"e tek başıma başladım. Benim dışımda dört yönetim kurulu üyesi daha var. "Fulltime" çalışmıyoruz ve bu işten para da kazanmıyoruz. Geçenlerde web sitemiz için The Guardian, "en iyi altı insan hakları web sitesinden biri" dedi. Ayda yaklaşık 30-35 bin kişi web sitemizden yararlanıyor. Geçen ay da, www.cyberrights.net adresinde "CyberRights.Net" projesini başlattık. Siber haklar konusunda çalışan İnternet kullanıcılarının güvenli bir e-
posta sistemi kullanmasına olanak veren bir ağ bu.
Misyonumuz, İnternet üzerinde kişisel bilgilerin korunmasını desteklemek ve sansüre karşı mücadele vermek. Artık bilinen bir organizasyon olduk ve görüşlerimize hem yazılı basın, İnternet basını, radyo, TV dahil medyada yer veriliyor, hem de hükümet nezdinde dinlenen bir ses olduk. Yazdığımız mektuplar iki, üç defa İngiliz Parlamentosu’nda okundu ve 1999 yılı içinde görüşlerimiz alındı.
Vizyonumuz "zamanında reaksiyon veren" bir kurum olmak. Danışma için gönderilen belgeleri inceleyip cevap yazmak, kanun girişimlerini analiz edip, eleştirmek çalışmalarımız arasında... "Global İnternet Özgürlüğü Kampanyası"nın (http://www.gilc.org) bir üyesi olarak uluslararası platformda bir çok sivil toplum kuruluşu ile birlikte çalışıyoruz.
Yaman Akdeniz ile şu adreste yapılmış güzel bir Türkçe röportaj var: bthaber.net/291/menu_isdunyasi_21.htm
Eposta adresi ise: lawya@cyberrights.org .
SANAT