Kültür Sanat Gregor Samsa üzerine bir dönüşüm

Gregor Samsa üzerine bir dönüşüm

09.09.2020 - 16:30 | Son Güncellenme:

Dönüşüm “ The Metamorphosis” projesiyle iki türk bestecisine beşli ensemble için sipariş veren Gedik Sanat; görsel sanatlar alanında başlattığı çalışmalar doğrultusunda da aynı proje içerisinde bir de metal heykel siparişi gerçekleştirmiştir. Dönüşüm romanının kahramanı Gregor Samsa’nın başkalaşım hikayesini anlatacak olan performans; müzik ile heykelin eş zamanlı sunumuna sahne olacak. Besteciler Didem Coşkunseven ve Mehmet Ali Uzunselvi tarafından yaratılan müziklere performans sanatçısı ve heykeltıraş Asaf Erdemli dans ve heykel performanslarıyla hayat verecek. “Birleştirir, Sanat için” mottosuyla farklı disiplinleri bir araya getirerek projeler üreten Gedik Sanat, bu projeyle edebiyat, felsefe, müzik ve heykel alanlarını birleştirmeyi hedeflemektedir. Gedik Sanat ayrıca gelecekte bilinçli bir sanatsever kitle yaratabilmek için bu türlü projelerin öneminin altını çizmektedir.

Gregor Samsa üzerine bir dönüşüm

Hurda ve metal konusunda dönüşüm projeleri gerçekleştiren, doğaya ve çevreye saygılı üretimleriyle dikkatleri üzerine çeken; Cermodern, Louvre Müzesi  başta olmak üzere birçok uluslararası festival ve projede yer alan Asaf Erdemli Ge Ka Kaynak makinasıyla metalin kaynaşmasının büyüsüyle Gregor Samsa’nın dönüşen halini bir heykel olarak yaratacak. 

Haberin Devamı


Gedik Sanat, Türk bestecilerin yeni eserler üretmesine olanak sağlayarak Türk müzik kültürünün dönüşen yeni dünyada etkili bir dili olması konusunda çalışmalar sürdürmektedir. Bu doğrultuda “Dönüşüm” projesiyle iki bestecimize daha sipariş vermiştir. Sipariş verilen bestecilerden Didem Coşkunseven Berkeley Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ederken Mehmet Ali Uzunselvi Kocaeli Üniversitesi’ndeki uzun yıllar süren eğitimciliğinin yanında ICC ( İstanbul Composers Collective) bünyesinde yeni müzik çalışmalarına devam etmektedir.

 
Dönüşüm projesinde Samsa’nın başkalaşımını seslendiren sanatçılar Gedik Filarmoni Orkestrası, Hezarfen Ensemble ve Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu gibi ülkemizin önde gelen yeni müzik topluluklarının üyelerinden oluşmakta. Barış Yalçınkaya ( Klarnet), Onurcan Çağatay ( Trompet), Ali Başeğmezler ( Viyola), Deniz Yurdakul ( Kontrbas) ve İpek Mine Sonakın ( Arp) oluşan ensemble üyeleri, ülkemizin çeşitli konservatuvarlarında eğitimci kimliklerinin yanında yeni müzik konusunda gerçekleştirdikleri projeleriyle de dikkat çekmekteler.

Haberin Devamı


Gedik Sanat’ın üçüncü dijital projesi Dönüşüm “ The Metamorphosis”  bünyesinde gerçekleşecek performans, Gedik Sanat Sosyal Medya Hesaplarından 30 Eylül tarihinde saat 18.00’da yayınlanacak.
Ayrıca Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün ve Gedik Sanat Proje Koordinatörü Begüm Özay moderatörlüğünde Kafka’nın Dönüşüm romanı üzerinden uzman görüşleriyle günümüze açılımlar yapacak canlı sohbetler gerçekleşecek. Gedik Sanat Resmi Instagram Adresi’nde gerçekleşecek sohbetlerin programı ise şu şekilde: 

 

Sevengül Sönmez, Edebiyat Tarihçisi& Editör               9 Eylül saat 21.00
Dr. Nevin Eracar, Psikanalitik Psikoterapist                 12 Eylül saat 21.00
Asaf Erdemli, Heykeltıraş                                             14 Eylül saat 21.00
Mehmet Ali Uzunselvi, Besteci                                     15 Eylül saat 21.00
Didem Coşkunseven, Besteci                                      16 Eylül saat 21.00
Mehmet Emin Balcı, Sosyolog                                     18 Eylül saat 21.00
Ali Şimşek, Eleştirmen                                                  22 Eylül saat 21.00
Ersin Alok, Fotoğraf Sanatçısı                                      23 Eylül saat 21.00
Dr. Sera Çetingök, Psikoterapist                                  25 Eylül saat 21.00    

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM GEDİK KAYNAK FABRİKASI’NDA HAYATA GEÇECEK
Gedik Sanat’ın görsel sanatlara ilk dokunduğu projede yaşamın dönüşümüne ve evrimine duyduğu saygıyla çalışmalarını sürdüren Gedik Kaynak ve Gedik Döküm fabrikalarının içerisinde performanslar gerçekleşecek. Sipariş edilen iki eserin ilk seslendirilişleri gerçekleşirken eşzamanlı olarak Asaf Erdemli dans performansıyla birlikte metal bir Samsa heykeli yaratacak. Gerçekleşecek performansın videosu Sözsüz Günlükler ve Kaynaşma projelerinin görüntü direktörü Cem Önertürk imzası taşıyacak.