Kültür Sanat İzmir’in ‘batıkları’

İzmir’in ‘batıkları’

28.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir’in tarihinde iz bırakan İnebolu Vapuru’nun 42 metre derinlikte keşfine önemli katkı sağlayan Uluç Hanhan, yeni kitabı “İzmir Körfezi Batıkları”nı okurla buluşturdu Uzun yol gemi kaptanı olan Uluç Hanhan, “Deniz ruhlu bir kent olan İzmir’in batıkları ve vapurlarıyla herkesçe bilinir olması için çaba göstermeye devam edeceğim” dedi

İzmir’in ‘batıkları’

İzmir çevresinin deniz tarihi üzerine araştırmalar yapan uzak yol gemi kaptanı Uluç Hanhan, yıllar süren araştırmaları sonucu “İzmir Körfezi Batıkları” adlı kitabını yayımladı. Akdeniz ile Karadeniz arasında binlerce adanın bulunduğu Ege Denizi’nin tarihini araştıran Hanhan, “Bir Zamanlar Uzunada” adlı kitabının ardından yayımladığı yeni kitabıyla deniz edebiyatına önemli bir eser kazandırdı. Deniz tutkunlarının İzmir çevresindeki batık gemileri öğrenmesi için yazılan kitap için hem yazılı hem sözlü tarih araştırıldı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TİNA) tarafından yayımlanan kitabı denizcilik biliminin verileri ışığında yazdığını söyleyen Hanhan, İzmir Körfezi’nde yatan batıkları gün ışığına çıkarmayı amaçladığını belirtti.

İzmir’in ‘batıkları’



Kent tarihine katkı

Hanhan şunları anlattı: “Kitabın İzmir kent tarihine katkı yapmasını çok isterim. Tarihin karanlığındaki batık gemileri denizden çıkararak İzmir tarihine armağan etmek istedim. Birinci Dünya Savaşı’nda Uzunada etrafında gerçekleşen çatışmalara ilişkin araştırmalarımda batık gemilere rastlamıştım. Mayıs 1916’da Türk, Alman ve Avusturya-Macaristan topçu bataryası tarafından batırılan İngiliz gemisi ‘Monitor 30’ olmak üzere birçok batık gemi ile Uzunada’da batan gizemli bir denizaltıya ilişkin iddiaları da yayımladım. 1935’te batan İnebolu Vapuru da kitapta büyük yer tutuyor. İnebolu Vapuru’nun bulunması, İstiklal Madalyalı kent İnebolu’da bile heyecan yaratmıştı.”

İzmir’in ‘batıkları’

İzmir’in ‘batıkları’