Kültür Sanat Kanuni Sultan Süleyman portresine 434 bin sterlin

Kanuni Sultan Süleyman portresine 434 bin sterlin

01.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de müzayede evi Sotheby’s’in dün yaptığı açık artırmada Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın portresi 434 bin sterline (5 milyon lira) satıldı. Alıcının kim olduğu henüz belli olmadı. Portre tahmin edilen 80 bin - 120 bin sterlinin çok üzerinde bir fiyata alıcı buldu.

Kanuni Sultan Süleyman portresine 434 bin sterlin

İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları başlıklı koleksiyonda satışa sunulan portrenin 19’uncu yüzyıldan bu yana Fransız bir aileye ait olduğu belirtildi. Portrenin 16’ncı yüzyılda, İtalyan ressam Cristofano Dell’ Altissimo tarafından yapıldığı belirtilirken, portrenin diğer benzer portrelerden farklı olarak bakır levha üzerine çizildiği açıklandı. Tarihsel olarak portrenin Sultan Süleyman’ın Irak ve İran’ı fethettiği, Preveze Deniz Savaşı’nda Papa ve müttefiklerine karşı zafer kazandığı zaman dilimine denk geldiği, portrede Sultan Süleyman’ın 43 yaşında olduğunun düşünüldüğü aktarıldı.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi de koleksiyonda yer alan ve açık artırma ile satılan Kur’an sayfaları ve el yazmalarından oluşan 9 adet eser satın aldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, çok değerli bir koleksiyonu ait olduğu topraklara getirdiklerini söyledi.

Yazarlar