Kültür SanatRosenbergler unutulmadı...

Rosenbergler unutulmadı...

19.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rosenbergler unutulmadı...

Rosenbergler unutulmadı...


Rosenbergler, 47 yıl önce bugün, Mc Carthy döneminde başlatılan komünist avının kurbanı olmuşlardı


Kahraman kime denir?.. Bu sorunun yanıtı elbette “Katillere" diye verilemez. Ama ne yazık ki, eli kanlı canilerin bazı çevreler tarafından “Kahraman" ilan edildiği bir çağda yaşıyoruz. Oysa, insanlık tarihinin gerçek kahramanları Rosenbergler’dir!..
Her şey 1950’de başlayıp, üç yıl süren Kore Savaşı süresince Senatör Mc Carthy önderliğinde ABD’de yürütülen solcu avıyla başlar. Halkın savaşı sorgulamaması için verilen gözdağının en çarpıcı örneği, Mc Carthy’nin ağzından güvenliği tehdit eden “57 milyon 205 bin 81" kişi olduğu belirtilerek verilir. Rosenbergler, bu sayının içinde yer alan ve baskı döneminin simgesi olan karı kocadır.
FBI görevlileri, 17 Temmuz 1950 günü, Rosenbergler’in kapısını çalar. Rus casusu olmakla suçlanan Julius Rosenberg ölüm cezasıyla karşı karşıyadır. Karısı Ethel’in de tutuklanmasıyla “bir çift güvercin" kafese kapatılır. 6 Mart 1951 tarihinde başlayan mahkemede savcı, Ethel Rosenberg’in erkek kardeşi David Greenglass’ın, çalıştığı araştırma merkezinden aldığı atom ile ilgili bulguları, Julius Rosenberg aracılığıyla Harry Gold adlı casusa verdiğini iddia eder.

Öpüşürken o dalgınlık

Her şeyin bir yutturmaca olduğunu çok iyi bilen iki insan, savcının iddiasını reddeder.
Rosenbergler, kaldıkları hücrelerden birbirlerine mektup yazmayı da ihmal etmezler. “Tatlı kocam, perişan bir kadın seni burada selamlıyor, peki ama neden sen bir yatakta ben başka yatakta uyuyoruz? Vah vah, şu devlet ne büyük savurganlık ediyor, ayıp doğrusu."
ABD’nin savurganlığı yalnızca yatak konusunda olmayacaktır. Mahkemenin verdiği idam kararıyla, karı koca Rosenberglerin yaşamı da gözden çıkarılır. Rosenberglerin direnişinden etkilenenlerden biri de Melih Cevdet Anday’dır. Şairin “Anı" adlı şiiri Rosenbergler için yazılmıştır.

Rahat döşeklerin utanması
bundan
Öpüşürken o dalgınlık bundan
Tel örgünün deliğinde buluşan
Parmaklarınız geliyor aklıma

İdam kararının duyulmasıyla, milyonlarca insanın sokağa çıkması üzerine geri adım atılır ve Rosenbergler ile pazarlığa başlanılır. Ethel Rosenberg’in yaşamı bağışlanacak ama kocası öldürülecektir. O “kahraman" kadın, yapılan teklife şu karşılığı verir: “Sizin lanetlenmiş lütfunuzla başım eğik yaşamaktansa, kocamla birlikte ölmeyi yeğlerim."

Evlilik yıldönümü

İnfaz gününde Rosenberglereson teklif sunulur. “Washingtonöa telefon açar ve affedilmelerini isterlerse evde kendilerini bekleyen oğulları 6 yaşındaki Robert ve 10 yaşındaki Michael’e kavuşacaklardır. Bu son teklife Rosenbergler şu karşılığı verirler: “Peki ya, suçsuzluğumuza inanan onca insan, onlar da bizim çocuklarımız değil mi?.. Satar mıyız hiç onları?.."
Nice insanın düşüncelerini, düşlerini sattığı bir çağda birer kahramandır Rosenbergler... Oktay Rifat’ın da, onlar için yazdığı “Telefon" adlı bir şiiri vardır.

Hatırlayın onların vahşetini
Her telefon çalışta kesik kesik

Rosenbergler, mahkemenin infaz tarihi olarak belirlediği 18 Haziran 1953’te öldürülmezler. Bir gün sonra, 19 Haziran’da telefona dokunmadan onurlu yürüyüşlerini gaz odasında tamamlarlar. 18 Haziran’da öldürülmeyi istemediler, çünkü o gün evlilik yıldönümleriydi!
Rosenbergler öldürüldükten yıllar sonra, savcının gösterdiği delillerin sahte olduğu ortaya çıkar!..
Unutmayın, her telefon çalışta kesik kesik!..


KEŞFETYENİ
Survivor'da adaya veda eden isim belli oldu!
Survivor'da adaya veda eden isim belli oldu!

Cadde | 16.05.2025 - 00:39

Survivor All Star'da düellolar oynandı, adaya veda eden isim belli oldu. İşte detaylar...

Yazarlar