Kültür Sanat Sahte eser satarken yakalandı

Sahte eser satarken yakalandı

16.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Jean-Michel Basquiat ve Keith Haring’in sahte sanat eserlerini satmaya çalıştığı iddia edilen Angel Pereda adında 49 yaşındaki bir adamı tutukladığını duyurdu.

Sahte eser satarken yakalandı

Yetkililer, Meksika’dan gelen Pereda’nın eserler için milyonlarca dolar istediğini belirtti. Bu eserler arasında Haring’in havlayan köpek ve üç gözlü canavarı tasvir eden eserlerinin yanı sıra sanatçının imza motifleri tarzında yapılmış iki tablo da yer alıyordu. 29 Haziran’da New York Güney Bölge Mahkemesi’nde yeni açılan bir davada FBI, Pereda’yı “Glory Boys Kingdom” adını verdiği bir Basquiat tablosunu satmaya çalışmakla suçladı. İddiaya göre, FBI ile çalışan isimsiz bir kişi, bu eser için 6 milyon dolarlık bir teklif yaptı. Bu kişi Pereda’ya tablonun sahte olduğunu söylediğinde ise Pereda onlara ‘yeni bir hayali kaynak’ olarak adlandırdığı şeyi yaratacağını söyledi.

Haberin Devamı

“Diğerlerine ders olur”

FBI müdür yardımcısı William F. Sweeney Jr. yaptığı açıklamada “İddia ettiğimiz gibi Bay Pereda, kurbanlarının gerçek sanat ile sahtecilik arasındaki farkı görmemesini umarak sanat alıcılarını dolandırdı. Değersiz eserleri paha biçilmez sanat eserleri olarak lanse ederek onların güvenini kendi lehine kullandı. Umarım, bu vaka benzer davranışlarda bulunmayı ümit eden diğerlerine bir ders olur” dedi.

Yazarlar