Kültür SanatTüm sorunlara ‘Barikat’

Tüm sorunlara ‘Barikat’

22.08.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tüm sorunlara ‘Barikat’

Tüm sorunlara ‘Barikat’





Tüm sorunlara ‘Barikat’
Türkiye’deki hip - hop camiasının önde gelen isimlerinden Barikat, uzun çabalardan sonra ilk albümü "Güneşin Çocukları"nı Zihni Müzik etiketiyle yayınladı. Jöntürk, Murat Pakten, Refleks ve Yargı’dan oluşan Bursa çıkışlı Barikat, toplumsal sorunlar konusunda duyarlılığın şart olduğunu düşünüyor. Grup, bu nedenle uzun yıllar sokak çocukları, uyuşturucu, çevre kirliliği, AIDS ve trafik problemleriyle ilgili çalışmalar yaptı. Doğum kontrolünün şart olduğuna inanıyorlar. Bunu "Güneşin Çocukları"na koydukları prezervatiften de anlamak mümkün. Barikat’ın üyelerinden Jöntürk ile memleketteki hip - hop camiasını ve bu ‘camia’ içinde Barikat’ın durduğu yeri konuştuk.

Barikat’ın kuruluşuyla başlayalım isterseniz.
Bursa’da liseli ve üniversiteli arkadaşlarla Güneşin Çocukları adlı bir grup kurmuştuk. Amacımız, Bursa’da alternatif bir gelişim hareketi oluşturmaktı. ‘68’in Avrupa’daki özgürlükçü, bireyci ama aynı zamanda toplumcu özgür gelişimini Bursa’da yaratabilir miyiz diye düşündük. Uzun süre kültür sanat çalışmaları yaptık. Ama zaman içinde insanlara bu yolla pek ulaşamadığımızı gördük ve insanlara daha etkili mesajlar verebilmek için hip - hop’ta karar kıldık.

Grubun adını taşıyan parçanızdan yola çıkarak biz de soralım: Neye barikat?
Barikat adını bir tavrı simgelediği için seçtik. İsim, ilk etapta biraz sert ve siyasi olarak algılanabilir. Çünkü barikat, halk hareketlerinde kullanılan bir engel. Toplumda olumsuz kabul ettiğimiz her şeye barikat diyoruz. Bunların içinde sosyal kirlilik, çevre kirliliği, sokak çocukları, yoksulluk, cehalet, ayrımcılık gibi olgular var.

Kadınların ezilmişliği ve nüfus planlaması konusunda özel bir hassasiyetiniz var.
Biz olayların toplumdaki yansımalarını müzikte görmek istiyoruz. Türkiye’deki erkek egemen yapıya karşıyız. Kadın, dilde bile ikinci sınıf bir varlıkmış gibi görülüyor. Bu nedenle değişime dilden başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Aşağılayıcı kelimeleri ayıklamadığımız sürece köklü bir değişim yapamayız. Ayrıca Türkiye’deki tüm sorunların temelinde nüfus artışı yatıyor. Türkiye’de insanlar ileride kendisine baksın diye çocuk yapıyor. Bunu çözebilirsek pek çok sorunun da üstesinden gelebiliriz.

Internet sitenizde grubun tarzı ‘Anadolu hip - hop’ olarak belirtiliyor. Siz Anadolu hip - hop’u nasıl tanımlıyorsunuz?
Hip hop, ABD varoşlarından çıkan protest bir kültür ve müzik tarzı. Amacı ideal ve paylaşımcı bir dünya. Gerçi iş sonra çığırından çıktı ve piyasa para babalarının eline geçti ama temelde felsefe bu. Türkiye’deki hip - hop grupları da ister istemez ABD’li grupları taklit ediyor ve insanları yakalamayacak bir tarz geliştiriyorlar. Biz Hacı Bektaş, Yunus Emre, Atatürk, Hallacı Mansur gibi insanlardan aldığımız değerlerle yola çıkıyoruz. Müziğimizde yerel enstrümanları da kullanıyoruz. Farkımızı ortaya koymak için de Anadolu hip - hop tanımını tercih ediyoruz.

Türkiye’deki hip - hop camiası içinde grupların birbirleriyle ilişkileri nasıl?
Bizim camiaya fena halde kavgalar ve çekememezlikler hakim. Ama bunun nedeni ideolojik farklılıklar değil, grup egosu. Yapmak istediklerimiz eleştiriliyor, hakkımızda karalama kampanyaları yürütülüyor. Biz de en az onlar kadar sert karşılık veriyoruz. Hip - hop protest, paylaşımcı ve evrensel bir müzik tarzı olmasına karşın, grupların içinde çok milliyetçi olanlar var. Dünyanın yuvarlak olduğunu bilmeyen insanlar, ellerine mikrofonu alıp ahkâm kesiyor. Gene de bazı gruplarda olumlu değişimler var.

MTV’yi açtığımızda hip - hop kliplerinden maçoluk taşıyor. Türkiye’deki gruplar da böyle mi?
Türkiye’de böyle değil. Çünkü rap ve hip - hop grupları henüz o parayı kazanamadı. Ama kazanır kazanmaz aynı yola gireceklerine eminim çünkü tavırları yok; amaçları tamamen bir numara olmak. Önemli olan bir numara olmak mı toplumsal adaletsizlikleri çözmek mi? Bu, alt sınıfa özgü bir özellik, dertleri bir üst sınıfa geçmek. ABD’deki East Coast - West Coast / Doğu Yakası - Batı Yakası çatışmasının temelinde de bu yatıyor. Ama tavır sahibi isim hiç yok diyemem. Sultana’yı çok beğeniyorum mesela. DJ Mahmut, Murat G., Maho B. Bektaş ve Erci E de favorilerimden.

Barikat, 17 Ağustos’ta Bakırköy Röne Park’ta, 18 Ağustos’ta da Silivri’de.


Güneşin Çocukları
Zihni Müzik.

























































KEŞFETYENİ
İkiz bebek müjdesi! Ünlü isim ilk defa paylaştı
İkiz bebek müjdesi! Ünlü isim ilk defa paylaştı

Cadde | 13.05.2025 - 07:41

Amerikalı oyuncu Amber Heard, sosyal medya hesabından ikiz bebeklerinin olduğunu takipçileriyle paylaştı.

Yazarlar