Siyaset Meclis’te ‘yerleşik düzene’ geçilemedi

Meclis’te ‘yerleşik düzene’ geçilemedi

18.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Vekil sayısının 600’e çıkmasıyla Meclis’te geçmişte de yaşanan oda sıkıntısı katlandı. Vekillere oda yapılmak üzere komisyon odaları yıkıldı. Komisyonların, milletvekillerinin, idari çalışanların sürekli yer değiştirmeleri nedeniyle adeta “göçebe” hayatı yaşanıyor

Meclis’te ‘yerleşik düzene’ geçilemedi

TBMM, 27. Dönem’e radikal değişikliklerle başlarken, Meclis Başkanlığı, “oda” krizine çözüm arıyor. Yeni sistemde milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkmasıyla birlikte 470 oda bulunan Halkla İlişkiler Binası’nda oda bulma mücadelesi yaşanıyor. 50 yeni vekil için Halkla İlişkiler Binası’nın B bloğunda bulunan komisyon başkanlıkları boşaltılarak yıkılmaya başlandı. Komisyonlar ise toplantı salonları bölünerek bina içinde dağıtıldı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı, yenilen Meclis’te yerleşim sıkıntısını aşmak için yoğun mesai harcıyor. Meclis Başkanlık Divanı, Komisyon başkanlıklarının belirlenmesiyle birlikte daha önce kurada ismi çıkan divan üyesi ve komisyon başkanlıklarının odaları, “karaborsaya” düştü. Bakanlar artık seçilmiş vekillerden çıkmaması Meclis’in işini bir kat daha zora soktu. Yeri bulunmayan milletvekilleri boşalan odalara talipli olurken, Meclis Başkanlığı bu yerler dağıtılsa dahi açıkta kalan 60 vekil için yer bulma çalışmalarını sürdürüyor.

Tuvalet krizi

Bu amaçla Halkla İlişkiler Binası’nın B Bloğu’nda bulunan ihtisas komisyonları başkanlıkları boşaltıldı. Bu komisyonlar A Blok’taki katlarda bulunan ve bugüne kadar çok da kullanılmayan toplantı salonlarına kaydırıldı. Komisyon odaları yıkılmaya başlarken, toplantı salonlarının komisyona dönüştürülmesinde tuvalet krizi çıktı. Komisyon başkanları oturdukları odalarda milletvekili odalarında olduğu gibi tuvalet bulunmamasına tepki gösterdi. Meclis yönetimi duruma çözüm arayışını sürdürürken, konum itibarıyla sözkonusu odalarda tuvaletin bulunması mümkün gözükmüyor. Komisyonların yıkımına ise Adalet Komisyonu ile başlandı. Eski Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın tabelası hâlâ girişte asılı dururken, oda kapısı ve iç bölümler inşaat halinde yenileniyor.

Haberin Devamı

Becayiş yapıyorlar

Çekilen kuraya rağmen açıkta kalan 60 kadar milletvekili Meclis yönetiminde geçici olsa da kendilerine bir yer tahsis edilmesini istiyor. Ancak inşaat çalışmaları devam ettiği için bu milletvekillerine olumlu yanıt verilemiyor. Bazı milletvekilleri de buldukları odaları beğenmediği veya arkadaşlarına yakın olmak istediği için, “becayiş” yöntemine başvuruyor.

Halkla İlişkiler Binası’nda bulunan eski Meclis başkanları TBMM ana binaya taşındı. İdari personelin bulunduğu Bilgi İşlem Başkanlığı’nı eski tabur binasına taşıyan Meclis yönetimi, boşalan yerleri TBMM Başkanı İsmail Kahraman başta olmak üzere eski başkanlara tahsis etti.

Meclis’te ‘yerleşik düzene’ geçilemedi

‘Göç yolda düzülür’

TBMM’de idari personel için de yer sıkıntısı sürüyor. Araştırma Hizmetleri Başkanlığı ana binadan tarihi ek binaya gönderilirken, boşalan yerlere uluslararası komisyon başkanlıkları yerleştirildi. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’la birlikte gelen yeni ekip şimdilik Meclis Başkanlık blokunda çalışıyor. Oda arayışını sürdüren bazı milletvekilleri, “Göç yolda düzülür diye güzel bir atasözümüz var. Meclis’in bu hali için tamda bu söz söylenebilir. Göçebe hayatı yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.