Oynatma Listesi
HABERLER

10 yıl sonra kritik temas! Çavuşoğlu-Şükri zirvesinden ilk görüntü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri'nin daveti üzerine Mısır'a resmi ziyarette bulundu.

10 yılın ardından Mısır'a Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk kez ziyaret gerçekleşti. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-Mısır ilişkilerini normalleşmelerinin yanı sıra Libya gibi bölgesel konular da ele alınacak.

Turizm ve ticaretin geliştirilmesi için yapılacaklar da masada olacak. Ziyarete dair en çok merak edilen tarafların ilişkileri yeniden büyükelçi seviyesine çıkarıp çıkarmayacağı.

Temmuz 2013’teki darbe sonrası Türkiye-Mısır arasında maslahatgüzar seviyesine indirilen diplomatik ilişkiler, Ağustos 2020’de başlatılan normalleşme girişimleri kapsamında, bakan yardımcıları başkanlığındaki iki istikşafi toplantıyla hareketlendi.

Parlemento, diplomasi ve iş dünyası arasındaki çeşitli temasların ardından, iki ülke 2022’de peş peşe büyükelçi ataması yaptı. En üst düzey temas ise, 4 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşı Abdülfettah es-Sisi’nin Doha’daki FIFA Dünya Kupası açılış törenindeki görüşmesiyle gerçekleşti. Bakanlar düzeyinde görüşme beklenirken, deprem felaketinin ardından süreç hızlanmış, Mısır, Türkiye’ye 500 tonun üzerinde insani yardım malzemesi göndermişti.

İRANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan ile dün telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede, bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER