Oynatma Listesi
TELEVİZYON

4'lü görüşme sonrası kulisleri hareketlendiren iddia! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ağabey formülü'

CHP'de 'değişim' tartışmaları devam ederken dünkü 4'lü görüşmenin yankıları da devam ediyor. İmamoğlu'nun yerel seçim için 'ağabey formülü' ise kulisleri hareketlendirdi.

Seçim yenilgisinin ardından Kılıçdaroğlu'na karşı 'değişim' hareketi başlatan Ekrem İmamoğlu, daha önce de CHP yönetiminden isimlerle gerçekleştirdiği 'zoom' toplantısıyla gündem olmuştu.

CHP'de değişim tartışmaları devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile Beylikdüzü'nde akşam yemeğinde buluşması dikkat çekti.

İŞTE CHP'DEKİ SON KULİS BİLGİLERİ

CHP'de dikkatler 10 Ağustos'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ne açıklayacağına çevrildi. Gündemde yeni formüller ve söylentiler var. Kulisler de ne konuşuluyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı...

Canova'nın değerlendirmeleri şöyle; Kulisler çok hareketli. Özellikle dün görüşmeden sonra bir takım yeni formüller konuşulmaya başlandı. Önce şunu söyleyeyim; Genel olarak parti kulislerinde Ekrem İmamoğlu ne açıklayacak, nasıl bir konuşma yapacak? diye nabız tuttuğum zaman şöyle bir beklentiyle karşılaştım...

İmamoğlu'ndan 'değişim' yemeği! Dikkat çeken isim kararını verdi

1- 10 Ağustos'ta 'Ben adayım' demesini bekleyenler çok az. Yani bunu demeyeceği üzerinde duruluyor. Yoğunluklu olarak...

2 - Herhangi bir ismi telaffuz edip 'Bizim genel başkan adayımız budur' demesi de beklenmiyor. Buna da ihtimal verilmiyor. Neden? Çünkü bir adayın açıklanması için 'henüz erken' tespitleri yapılıyor.

Sürecin başından beri hep anlattığımız gibi Ekrem İmamoğlu'nun önünde bir takım riskler var. Pürüzlü noktalar var. Bir tanesi 'siyasi yasak' gelebilir. Malum konu Yargıtay'da. Diğer yandan 'İBB'yi bırakıp genel başkanlığa aday olursa büyük bir risk almış olur. Bedeli ağır olur' deniyor. Genel başkanlığı kazanıp kazanmaması, il ilçe kongrelerinden çıkacak havaya da bağlı olmakla birlikte yine bir risk. eğer kazanamazsa siyasi geleceği açısından büyük bir darbe almış olur. Dolayısıyla temkinli ve planlı hareket ettiği üzerinde duruluyor.

Bu nedenle de değişim talebini gündemde tutmak, iktidarını sürdürmek bir adım daha söylemini ileriye götürmek adına bu açıklamayı yapacağı ve daha uyarıcı olacağı yönünde beklentiler büyük.

Değişim tartışması yerel seçime ayarlı

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 'AĞABEY FORMÜLÜ'

Ama Beylikdüzü'ndeki o görüşme, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın ile bir araya geldi. O görüşme sonrası parti kulislerinde yeni iddialar konuşulmaya başlandı. Nedir o?

Ekrem İmamoğlu'nun bir 'ağabey formülü' ile geçiş süreci önerebileceği iddiaları kulislerde bu sabah itibarıyla gündeme geldi. CHP'de. 'Ağabey formülü'nde ise öne çıkan ismin Murat Karayalçın olabileceği konuşuluyor. Böylelikle İmamoğlu'nun yerel seçim öncesi partinin yeni bir genel başkanla yerel seçime hazırlanmasını sağlayacağı ama yerel seçim sonrası bu geçiş dönemi olarak bir 'ağabey formülü' ile girdiği yerel seçim sonrası da yapılacak olağanüstü kurultayda genel başkanlığa adaylığını koyması. Söylenenler, konuşulanlar bunlar. Dünkü o 4'lü görüşme sonrası da kulislere yansıyan formülün geçiş süreci ve bir 'ağabey formülü' olduğu ve bu ağabeyin de Murat Karayalçın olabileceği yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

ÖZGÜR ÖZEL'İN GENEL BAŞKAN OLACAĞI İDDİASI

Özgür Özel'in genel başkanlığı ile yerel seçime gidilebileceği de çok konuşuldu ama genel başkan seçilirse bunun bir geçiş süreci olamayacağı Özel’in genel başkanlığı bırakmayacağı tezinden yola çıkarak İmamoğlu’nun 'ağabey formülü'nü gündeme aldığı konuşuluyor.

'PARTİNİN EVLATLARI' OLARAK NİTELEYEN 25 VEKİL

Öte yandan Özgür Özel'in parti tabanında yeterli karşılığı bulunmadığını iddia edenler de var. Şu an parti içinde farklı farklı gruplardan söz etmek mümkün. Mesela kendilerine partinin evlatları olarak niteleyen yaklaşık 25 kişilik bir milletvekili grubu da hareketlendi.

Bu grup "Eğer yerel seçime kadar geçici bir formül olacaksa Kılıçdaroğlu kalsın başka isim aramaya gerek yok. Bu partinin kendi evlatları var yerel seçim sonrası muhakkak bir isim çıkar. Birilerinin İstanbul’da kapalı ofislerde lider aramasına gerek yok" görüşündeler.

ENGİN ALTAY VURGUSU

Partinin evlatları grubu esas genel başkanlık sürecinin yerel seçim sonrasına bırakılması görüşünde. Sonbahardaki kurultayın geçiş formülü olması durumunda ise "İlla bir ağabey gelecekse burada Engin Altay var" diyorlar.

Karayalçın’a göre daha genç, partinin tüm kademelerinde görev yapmış siyaseti bilen son seçimde üzerine düşen fedakarlığı yapmış bir isim olarak nitelendiriliyor. Üstelik Engin Altay ismine İmamoğlu Özgür Özel ile parti içi diğer grupların da karşı çıkmayacağı görüşündeler.

Partinin evlatları olarak kendini tanımlayan bu grubun dışında henüz sessizliğini koruyan başka ekipler de var. Onlarda yerel seçim öncesi muhakkak kurultay olmalı tabandaki motivasyon kaybı giderilmeli görüşünde.

Genel başkana tepkinin giderek arttığını ifade eden bu ekip Ekim’e kadar Kemal Kılıçdaroğlu'nun da sahayı okuyarak ilçe ve il kongrelerinde çıkacak havaya bakarak genel başkanlığı bırakma ihtimalinden söz ediyor. Tabi varlığını ona borçlu çevresindekilerden etkilenmezse diye de şerh düşülüyor.

Bu görüştekilerde de bir üçüncü yol bulunması beklentisi var. Yani Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve özgür özel dışında bir üçüncü yoldan söz edenler giderek artıyor.

Bu üçüncü yol bir ağabey formülü mü olacak yoksa il kongrelerinde güçlü bir seçenek olarak öne çıkacak farklı bir isim mi olacak? Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığında yerel seçime kadar bir geçiş dönemi için mi uzlaşılacak?

Bunu ilçe ve il kongrelerindeki hava belirleyecek. İl kongrelerinden sonra herkes ne yapacağına karar verecek öyle görünüyor. CHP’nin önünde çok sürpriz bir araya gelmeler yeni birlikteliklere de açık bir süreç var.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER