Oynatma Listesi
HABERLER

ABD Himars'ları Polina'yı vurdu! Rusya adını gizledi, kimliği ortaya çıktı

Rusya, 4 Kasım'da Kh-59 füzeleriyle 20 Ukrayna askerini öldürdü. Kiev ise bu saldırının intikamını ABD üretimi Himars'lar ile aldı ve onlarca Rus askerini tek seferde etkisiz hale getirdi. Söz konusu saldırıda ünlü sanatçı da hayatını kaybetti.

24 Şubat 2022'de Rus ordusu Ukrayna'ya girdi. İlk günlerde ortaya çıkan görüntülerde, Kiev ve ikinci şehir Harkov da dahil olmak üzere büyük şehirlere düşen bombaları ve kasabalardan geçen Rus tankları gözler önüne serildi. Tank taburları Belarus'tan geçerek Çernobil nükleer santralini işgal etti. Elit paraşütçüler Kiev yakınlarındaki havaalanlarına indi. Rusya, Ukrayna'nın sınır bölgelerini bombardımana tuttu. Kiev yakınlarında ise sonradan imha edilecek olan 65 kilometrelik bir Rus askeri konvoyu uzaydan görüntülendi.

ABD başta olmak üzere batılı ülkelerden gelen destekle beraber Rus ordusu geri çekildi. Savaşı ülkenin doğusuna kaydıran Ruslar ile en kanlı çatışmalar Bakhmut ve çevresinde yaşadı. Ukrayna ordusu geçtiğimiz aylarda 2 defa karşı saldırıya geçti, ancak bu saldırılardan beklediğini alamadı. Kiev yönetimi ABD'den gelecek F-16 uçakları olmadan kaybettikleri toprakları alamayacaklarını sık sık dile getirdi. Ukrayna'ya teslim edilmesi planlanan F-16'lar en erken önümüzdeki yaz bölgeye gönderilecek.

İKİ ÜLKENİN İSRAİL-HAMAS SAVAŞINA BAKIŞI

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber Ukrayna'daki savaşın şiddeti azalırken gözler Orta Doğu'ya çevrildi. 7 Ekim'de İsrail ile Hamas arasında patlak veren savaş sonrası Rus lider Putin, iki devletli çözüm olmadan çatışmaları ndevam edeceğini belirtti ve sık sık ateşkes çağrısında bulundu, Zelenskiy ise İsrail'in saldırılarıyla ilgili "Kanun ve kurallardan bahsedecek olursak, teröristlerin olduğu yerde kural yoktur." dedi.
Yanı sıra İsrail, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaştan bu yana Ukrayna'ya desteğini defalarca dile getirdi; ancak askeri yardım teklif etmekten kaçındı. Bu durum iki ülke arasında diplomatik gerilime neden oldu.

UKRAYNA'DAN DONETSK'E TOPÇU SALDIRISI

Rus basınında çıkan haberere göre Ukrayna ordusu, ABD üretimi HIMARS sistemleriyle Rus ordusunu hedef aldı. Özel bir gün için etkinlik düzenlenen binayı vuran Ukrayna, burada 25 Rus askerini ve 40 yaşındaki Polina Menshikh isimli sanatçıyı öldürdü. Yerel basın yaralı sayısının ise 100'den fazla olduğunu açıkladı.

Söz konusu saldırı bölgede bulunan askerlerin kamerasına yansırken, Polina'nın son anları da kayıtlara geçti. Gitar çalıp, şarkı söyleyen Polina füzenin sesini duyduğu an yukarıya bakıyor, ancak aynı anda kamera kapanıyor.

UKRAYNALI KOMUTANDAN 'İNTİKAM' SÖZLERİ

BBC'nin Ukrayna servisine konuşan Ukraynalı bir ordu sözcüsü saldırıyı doğruladı. BBC ayrıca saldırının Kumachov köyünde gerçekleştiği ve bölgenin 2014'ten bu yana Rus destekçisi ayrılıkçılar tarafından yönetildiğini kaydetti.

Söz konusu saldırı Rusya tarafında eleştirilerin odağı oldu. Savaşın tam ortasında onlarca askeri aynı binaya toplamayan komutanlar eleştiri yağmuruna tutuldu ve askerlerin bariz hedef haline geldiği belirtildi.

Öte yandan Ukrayna Hava Kuvvetleri'nde komutan olan Robert Brovdi saldırıyı "intikam" olarak nitelendirdi. 4 Kasım'da Rus ordusu Ukrayna'da ödül alan 20'den fazla askeri Kh-59 füzesiyle öldürdü.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER