
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre; saat 12.23’te merkez üssü Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesi olan 4.4 büyüklüğünde deprem oldu. Yerin 10.07 kilometre derinliğinde olan deprem, kent merkezi ve çevre ilçe ve illerde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Bu depremden 3 dakika sonra, saat 12.26’da ise yine aynı bölgede 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremin derinliği ise 19 kilometre olarak ölçüldü.
Kandilli Rasathanesi ise, Amasya'da bugün saat 12:23'te 4.6, saat 12:26'da ise 4.5 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Amasya’da 4.4 ve 4.2 büyüklüğündeki depremlerin ardından Amasya Valiliği, herhangi bir olumsuzluğa dair ihbar gelmediğini açıkladı.
Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"12 Mayıs 2025 günü saat 12.23’te 4.4 ve saat 12.26’da 4.2 büyüklüğünde merkez üssü Gümüşhacıköy ilçemiz olan iki deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası herhangi bir olumsuzluğa dair ihbar gelmemiş olup saha tarama çalışmaları yapılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz."
Öte yandan 13 Nisan günü Amasya, Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre 4.7, AFAD’a göre de 4.6 ile sallanmıştı. Deprem Samsun ve Tokat’ta da hissedilmişti.
Depremlere ilişkin geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen ve Kocaeli Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi ve Yerbilimci Doç. Dr. Bülent Doğan, açıklamalarda bulunmuştu.
14 AĞUSTOS 1996’DA 2 DEPREM VURDU
1996’nın 14 Ağustos’unda, Amasya 5.4 ve 5.2’lik 2 deprem hissetmişti. Bölgede dikkat çekici olan son 2 sarsıntı o gün kaydedildi. Bu depremde de can ve mal kaybı yaşanmış ve üzücü tablolar bir kez daha gündeme gelmişti. Ancak Amasya’nın deprem geçmişi bununla da sınırlı değildi. KAF’ta olan başka depremler, üst merkezi Amasya olmasa da şehri yıkmıştı. Şehrin deprem geçmişine ilişkin, “Amasya ve çevresinde deprem oluşturma potansiyeli taşıyan çok sayıda önemli aktif fay vardır. Bunların en önemlisi Amasya ilinin kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’dır. Bu fayın yanında Esençay-Merzifon Fayı, Ezinepazarı-Sungurlu Fayı, Turhal Fayı, Almus Fayı gibi deprem üretme potansiyeline sahip faylar vardır. Kuzey Anadolu Fayı Dünya’nın ve Türkiye’nin en önemli aktif faylarından biridir ve bu fay Amasya ilinin kuzeyinden geçer. KAF, tarihsel ve aletsel dönemde Amasya ilini etkileyen çok sayıda deprem üretti” diyen Doç. Dr. Bülent Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amasya ili 27 Aralık 1939’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depremi, 20 Aralık 1942’deki 7.0 büyüklüğündeki Niksar-Erbaa ve 26 Kasım 1943 tarihinde 7.6’lık Tosya- Ladik depremlerinden önemli derecede etkilendi. Bu depremler çok sayıda can kaybı ve mal kaybına neden oldu. 14 Ağustos 1996 tarihinde de 5.4 büyüklüğündeki Çorum-Amasya depremi nedeniyle 1 kişi hayatını yitirmiş, 9 kişi yaralanmış, 2.606 konutta hasar meydana gelmişti. 28 Şubat 1998’de de 4.8 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmişti. Tarihsel dönemde yani 1900 yılından önce şiddetleri 5 ile 9 arasında değişen 17 depremden de etkilenmişti. Bu depremler içinde 17 Ağustos 1668 tarihinde Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılması ile meydana gelen deprem de vardır. Bu depremde Amasya’da başta kent içindeki tarihi yapılar olmak üzere yapılarda büyük hasarlara ve çok sayıda can kaybı olmuştur.”
Doç. Dr. Bülent Doğan, "Amasya da büyük deprem tehlikesi olan noktalardan biriydi" diyerek uyardı.