Oynatma Listesi
HABERLER

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine gerçekleştirilen silahlı saldırının görüntüleri ortaya çıktı

İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda koruma müdürünün şehit olduğu bildirilirken Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Öte yandan saldırı anına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, kimliği açıklanmayan silahlı bir kişi tarafından saldırıya uğradı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerel saatle 08.30 sıralarında Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda büyükelçiliğin güvenlik müdürünün hayatını kaybettiği, 2 güvenlik görevlisinin ise saldırıyı engellerken yaralandığı bildirildi.

Saldırı gerçekleştiren kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtilirken, saldırıya ilişkin soruşturmanın sürdürüldüğü ve olayın detayları ile ilgili kamuoyuna ek bilgi verileceği duyuruldu.

ALİYEV: TERÖR SALDIRISINI KINIYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın İran elçiliğine yapılan silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize düzenlenen terör saldırısını kınıyorum. Elçiliği ve personeli korumaya çalışırken hayatını kaybeden Orhan Askerov'un ailesi ve yakınlarına derin üzüntüyle başsağlığı diliyorum. Terör saldırısının ivedilikle araştırılmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik temsilciliklere karşı terör saldırısı kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade TRT Haber'e yaptığı açıklamada, "Bu saldırıyı kınıyoruz, saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz." dedi.

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, güvenlik şefinin ölümüne ve iki güvenlik görevlisinin yaralanmasına yol açan Azerbaycan’ın İran Büyükelçiliği saldırısıyla ilgili kınama açıklaması yaparak saldırganın gözaltına alındığını duyurdu.

Sözcü Kanaani açıklamasında Büyükelçiliğe silahla saldıran şüpheliyi gözaltına aldıklarını ve soruşturma başlattıklarını belirtti. Kanaani ön soruşturma sonucunda eylemin arkasında ‘kişisel sebepler’ olabileceğini ifade ederek detaylı bilgilerin soruşturma tamamlanınca paylaşılacağını ifade etti.

SALDIRGANIN İLK İFADESİ

İran basının iddiasına göre saldırgan ilk ifadesinde, "Eşim 10 ay önce Azerbaycan Büyükelçilği'ne girdi ve bir daha çıkmadı. Eşimin içeride olduğunu düşündüğüm için saldırıyı düzenledim." dedi.

SİYASİLERDEN MESAJLAR

Saldırı haberinin ardından siyasilerden peş peşe taziye mesajları geldi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan alçak saldırıyı kınıyorum. Azerbaycan Milli Meclis Başkanı kıymetli dostum Sahibe Gafarova'yı arayarak saldırıda şehadete yükselen kardeşimiz için duyduğumuz üzüntüyü ifade edip kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimizi ilettim." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay saldırıyı lanetleyerek, "Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Saldırıda şehit olan güvenlik görevlisine Allah’tan rahmet, ailesi ve Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan ile her zaman bir ve beraberiz." açıklamasını yaptı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN TAZİYE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile telefon görüşmesinde, Türkiye'nin hain saldırıyı kınadığını belirtti.

Çavuşoğlu'nun görüşmesine ilişkin Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığımızı, Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduğumuzu vurgulamıştır. Bakan Çavuşoğlu, hayatını kaybeden Büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilemiştir.

BAKAN NEBATİ: HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

"İran’daki Azerbaycan Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, "Şehit güvenlik görevlisine Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kardeş Azerbaycan halkının başı sağ olsun. Her zaman yanındayız Can Azerbaycan. Tek millet, iki devlet" şeklinde konuştu.

KURTULMUŞ'TAN 'TEK MİLLET, İKİ DEVLET' VURGUSU

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabından saldırıyı şiddetle lanetlediğini belirtti. Kurtulmuş mesajında şu ifadeleri kullandı; Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan hain saldırıyı şiddetle lanetliyor, şehid olan güvenlik görevlisine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tek millet iki devlet anlayışıyla her zaman Can Azerbaycan'ın yanındayız. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yaptığı açıklamada, "Kardeş Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Saldırıda şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. #Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." dedi.

ABDULLAH AĞAR SALDIRININ GÖRÜNTÜLERİNİ YORUMLADI

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, CNN Türk canlı yayınında saldırıya ilişkin ortaya çıkan görüntüleri değerlendirdi. Ağar'ın açıklamaları şöyle;

Ortada büyük bir kahramanlık var. En başta güvenlik görevlileri bir şok yaşıyorlar. Ama elinde uzun namlulu olan seri atış kabiliyeti olan bir silaha karşı canlarını ortaya koyuyorlar. Öncelikle bu kahramanları selamlamak istiyorum. Bir şok anıyla beraber bir kaçışma var ama sonradan çok ciddi anlamda bir müdahale var. Eğer bu müdahale yapılmamış olsaydı sonuçları çok daha ağır olabilirdi. Özellikle beyaz gömlekli arkadaşımızın yapmış olduğu son derece büyük bir şey. Direkt ölüm var bu işin içerisinde.

"BÜYÜK BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR"

Uzun namlulu bir kişinin bir saldırı gerçekleştirmesi açıkçası bir güce işaret ediyor. Bir husumeten ziyade bir şekilde bu silahı temin etme ve İran Güvenlik Kuvvetleri içerisinden geçerek, sızarak Büyükelçiliğin kapısına kadar gelme basit bir olay değil. Açıkçası dışarıda büyük bir güvenlik zafiyeti var. Yani normal bir iplomatik misyonların çok ciddi korunduğunu biliriz. Her yerde kademeli bizim gördüğümüz ve görmediğimiz hem fiziki, hem istihbari hem de sivil güvenlik görevlilerinin büyükelçilik etrafında almış oldukları sayısız tedbirleri vardır. Bu tedbirler içerisinden sızıp gelen bir kaleşnikoflu bir teröristle, bir saldırganla karşı karşıyayız.

Tabi en önemli kısmı işin detaylandırılması, işin açığa kavuşturulması. Çünkü büyük risk var. Son derece hassas bir alana İran'ın korumasındaki, himayesindeki bir diplomatik misyona yapılan bir saldırı var. Bu saldırının açığa kavuşturulması büyük önem taşıyor. Çünkü İran ile Azerbaycan arasında büyük bir gerginlik var. Özellikle Karabağ savaşı ile birlikte kendisini gösteren büyük bir gerginlik avr. Bu gerginliğin bu olaydan beslenmemesi için İran'ın meseleyi en kısa zamanda, en güzel şekilde aydınlatması gerekiyor.

İşin bir başka tarafı da var. Bu gelen saldırgan kiminle iltisaklı. İran ile Azerbaycan arasındaki gerginlikte İran bir gözdağı verme refleksi benimsedi kendince. Tabiri caizse Azerbaycan'ı korkutma ve yıldırmaya çalıştı. Bu olayın bunun parçası olmaması gerekiyor. Çünkü çok büyük bir güvensizlik bu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER