Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Fidan duyurdu: İran lideri Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında konuştu. Bakan Fidan açıklamalarında İran lideri Reisi'nin Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, İsrail-Hamas arasında 25 gündür devam eden çatışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve İran lideri İbrahim Reisi'nin Türkiye'ye geleceğini bildirdi. 'Ukrayna için ayrı, Filistin için ayrı olamaz. Adil bir dünya istiyorsan ilkeli ve tutarlı davranmalıyız. Değerli basın mensupları, İsrail'in girdiği yanlış yoldan dönmesi ve şiddete son vermesi gerekiyor. İsrail şiddet yoluyla güvenliğin tesis edemeyeceğini anlamalı' diyen Fidan sözlerine şöyle devam etti: 

'Garantör olarak sorumluluk almaya hazırız. Filistin içinde İsrail içinde güven ve huzura kavuşmanın yolu iki devletli çözümden geçiyor'

BAKAN FİDAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

'Cumhurbaşkanımızın bir kez daha vurguladığı gibi ateşkesin bir an önce sağlanması gerekiyor. Bazı ülkelerin şiddeti teşvik etmesi kabul edilemez. Bölge içi ve dışı tüm aktörleri barışı teşvik etmeye çağırıyoruz. Filistin'deki yasadışı kuşatma hala devam ediyor. İsrail'in şiddete son vermesi gerekiyor.

'BAZI ÜLKELERİN KIYIMA DESTEK VERMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Türkiye olarak kim tarafından ne amaçla yapılırsa yapılsın masum sivilleri hedef alan saldırıları tasvip etmediğimizi her platforma dile getirdik. İlgili taraflara diplomasi trafiği içindeyiz. İsrail'in girdiği yanlış yoldan dönmesi şiddete son vermesi gerekiyor. İsrail, Filistinlileri görmezden gelerek bir yere varılamayacağını anlamalı. Bazı ülkelerin Gazze'deki kıyıma destek vermesi kabul edilemez. 

'İNSANLAR ACIMASIZCA KATLEDİLMEKTEDİR'

Gazze'deki trajedi en önemli gündem maddemizdi. Gazze'de Filistinli kardeşlerimizi en temel haklardan mahrum bırakan yasa dışı kuşatma maalesef devam etmekte. Elektriği ve suyu kesilen, gıda ve ilaç tedariki engellenen Gazzeliler günlerdir ağır bombardıman altındalar. Evleri yerle bir edilen insanlar bütün dünyanın gözü önünde acımasızca ve alenen katledilmekteler. Mülteci kampları, okullar, ibadethaneler, hastaneler bile maalesef hedef alınmakta. İnsanlar yurtlarından tehcir edilmekte.

Gazzeli kardeşlerimize yönelik bu insanlık dışı kuşatmalar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Bu kıyım ve zulüm karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Nitekim cumartesi günü İstanbul'da hep birlikte katıldığımız Büyük Filistin Mitingi Gazzeli mazlumların yanında olduğumuzun en somut göstergelerinden biriydi.

67 SINIRLARI VURGUSU

Biz Türkiye olarak dostlarımızla eş güdüm içerisinde önce ateşkes, sonra kalıcı barışın tesisi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Varılacak bir anlaşmanın uygulanması aşamasında garantör olarak sorumluluk almaya da hazırız. Tüm bu çabalarımızın amacı 67 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan coğrafi bütünlüğe sahip egemen Filistin devletinin kurulmasıdır. Filistin için de, İsrail için de huzura kavuşmanın yolu iki devletli çözümden geçiyor.

AB'YE ATEŞKES TEPKİSİ

AB aldığı pozisyon gereği maalesef 'ateşkes' kelimesini duymak istemiyor. Onların durduğu yer ABD ile birlikte İsrail'in takdir edeceği ölçüde. Doğu ve Batı'da insanlık vicdanının protestolarla buna başkaldırdığını görüyoruz. Bundan sonra kalıcı bir barış için ne yapılabilir buna yoğunlaşmak gerekiyor.

Batı moral üstünlüğünü kaybetmiş durumda. Bundan sonra sahici bir barış için ne yapmak gerekir ona odaklanmak gerekiyor. 1. Ve 2. Gazze savaşlarında Cumhurbaşkanımız ateşkes için yoğun çaba sarf etmişti. Kalıcı çözüm bulunması gerekiyor'

İRAN TARAFININ AÇIKLAMALARI

'Türkiye'ye, Gazze halkının tehcirine karşı ve insani yardımların ulaştırılması hususunda gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ederim' diyen  İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 'Siyonist rejim, başta soykırım, savaş suçu olmak üzere kadınlar, çocuklar ve sivilleri Gazze'de öldürmeye devam ediyor. Bu saldırıların sonuçları çok ağır olacaktır, destekleyenler bunun bedelini ağır ödeyeceklerdir' ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER