Oynatma Listesi
HABERLER

Cami skandalı faşist bakanı çıldırttı! Genelkurmay başkanı 'Beni tehdit etme' diye bağırdı

Camide Yahudi duası okuduktan sonra görevden alınan İsrail askerleri Tel Aviv'i karıştırdı. Faşist bakan Genelkurmay Başkanı Halevi'ye öfke kusarken, meclisteki bir diğer tartışma dünya basısında ses getirdi.

10 Aralık tarihinden beri Cenin Mülteci Kampı'na yönelik saldırı düzenleyen İsrail ordusu burada toplamda 12 kişiyi öldürdü. Sosyal medyada gündem olan ve Al Jazeera tarafından doğrulanan bir görüntüde ise baskın düzenleyen İsrail askerlerinin ayakkabıyla girdikleri camide hoparlörden Yahudi duası okuduğu kayıtlara geçti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrailli vekil Ofes Cassif "Bölgeden gelen görüntüler çok açık, ordumuz fanatikler tarafından yönetiliyor" diyerek skandalı eleştirdi. İsrail'in ordu radyosu tarafından yapılan bilgilendirmede ise askerlerin tespit edildiği ve görevden alındığı bildirildi. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise askerlerin görevden alınmasına tepki gösterdi ve "Askerlerimize tam destek vermeliyiz, özellikle de savaş zamanında disiplin soruşturması yapmamalıyız" ifadelerini kullandı.

BEN GVIR GENELKURMAY BAŞKANINI AZARLADI

Times of İsrael gazetesinde yer alan haberde ise Pazartesi günü düzenlenen kabine toplantısında Ben Gvir, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye adeta nutuk çekti ve askerlerin görevden alınması nedeniyle azarladı.Gvir ayrıca ordunun bir numarasını askerlerin moralini bozmakla suçladı, Halevi ise kabinenin böyle bir hakkı olmadığını belirterek Ben Gvir'i kendisini tehdit etmemesi konusunda uyardı. Gvir Halevi'ye yönelik; "Cami'de dua okuyan askerlerin göreve döndüğünü duymak istiyorum. Medyaya yansımadan cezalandırsaydınız bu askeri bir iç mesele olacaktı ancak artık kamusal bir mesele haline geldi" dedi.İsrail medyası bu tartışmaların devamında diğer bakanların da İsrail ordusunu eleştirdiğini bildirdi. Savuna Bakanı Yoav Gallant ise GenelKurmay Başkanı Halevi'yi açıkça savundu ve eleştiride bulunanları "sorumsuz" olarak kınadı. Açıklamalarının devamında Gvir "Ben bir kabine üyesiyim, siyasi kademenin bir parçasıyım dedi ve ekledi "Eğer o askerler ordudan atılırsa aman Tanrım" ifadelerini kullandı.

BİR SERT TEPİ DAHA: 10 YIL MI?

Kabinede ayrıca bazı bakanlar Halevi'ye İsrail ordusunun Hamas'ı ne zaman yok edeceğini ve liderlerini ne zaman öldüreceğini sordu. Halevi ise "Hamasın komutanlarını öldürmek zaman alacak. Usame Bin Ladin'i öldürmek ABD'nin 10 yılını aldı. Burada rehineler için çalışıyoruz, işte bu az zaman alacak" dedi.
Halevi'nin bu yanıtına Adalet Bakanı Yariv Levin ise sert bir yanıt verdi: “Gazze'ye 10 yıl sürecek diye mi girdik? Hamas'ı yok etmek 10 yıl mı alacak?" Levin'in bu yanıtına Ulaştırma Bakanı Miri Regev de destek vererek "Operasyonlar sonuçlandığında kim burada olacak?" sözlerini söyledi.Bakanlar ayrıca geçtiğimiz günlerde keşfedilen Hamasa ait en büyük tüneli de tartıştı. Muhalefet bu tünelin varlığını İsrail'in nasıl daha önce fark etmediği konusunda orduyu eleştirdi. Bakanlar ayrıca savaşın sonraki aşamalarına nasıl geçileceğini ve Hamas'ı neyin yok edeceğini tartıştı. Ben Gvir, "Gazze'de kalmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER