Oynatma Listesi
HABERLER

Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. Alınan kararın gerekçesinin ayrıntılarını CNN Türk muhabiri Serhat Dal aktardı.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Danıştay 10. Dairesi'nden son dakika kararı geldi. 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal isteminin reddedildiği bildirildi. Ayrıntıları CNN Türk muhabiri Serhat Dal aktardı; Danıştay 10. Dairesi tarafından İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptal istemi reddedildi ve bu ret kararı 3'e 2 oy çokluğuyla alındı. Tam olarak şöyle denildi kararın gerekçesinde; "Anayasa tarafından verilen temsil yetkisi ve  9 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ne istinaden tesis edilmiş olan dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı'nda hukuka aykırılık bulunmadığı ve davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" denildi.

Ve yine kararda; "Bu kapsamda kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla hukukumuzda, anayasa ve 6284 Kanun başta olmak üzere bir çok düzenlemenin bulunmakta olduğu, bu düzenlemelere dayalı uygulamaların da belirlenen plan dahilinde hayata geçirildiği anlaşılmaktadır." denildi. 

Sözleşme 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılması nedeniyle İstanbul Sözleşmesi olarak anılıyor. Tam açılımı, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi. Türkiye sözleşmeyi ilk imzalayan ve parlamentosunda ilk onaylayan ülke olmuştu. Ancak 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşme feshedildi ve konu yargıya taşındı.

 

Kadın dernekleri ve çok sayıda baro olmak üzere iptal isteminin reddini istediler. Önce yürütmeyi durdurma talebini görüşmüştü Danıştay 10. Dairesi ve bu talebi reddedilmişti. Oradaki gerekçede de şöyle denilmişti; Yürütme yetkisinin anayasa gereğince Cumhurbaşkanı'na ait olması, milletler arası anlaşmaların feshedilmesinin yürütme yetkisine ilişkin olması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne milletler arası anlaşmaların feshedilmesine ilişkin olarak anayasa ve kanunlarda herhangi bir görev veya yetki verilmemiş olması gerekçesiyle yürütmeyi durdurma talebi de reddedilmişti. Sonrasında da dava esastan görüşülmeye başlandı.

İlk oturum 28 Nisan'da yapılmıştı. Ardından bu oturumlar 7-14 ve 23 Haziran tarihlerinde yapıldı. Ve Danıştay savcıları sözleşmeden çekilme kararının anayasaya aykırı yönünde görüşte bildirmişti. Ancak Danıştay nihai kararını verdi. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER