Oynatma Listesi
HABERLER

Demirören Medya Lisesi açıldı

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), bugün törenle açıldı. 5 Haziran 2022’de yapılacak Liselere Geçiş Sınavı’yla 2022-2023 eğitim öğretim dönemi için ilk öğrencilerini kabul edecek olan lisede, Gazetecilik ve Radyo-Televizyon olmak üzere iki bölüm olacak. Törende konuşan Bakan Özer, 'İki tane ilk yaşıyoruz. İşbirliği neticesindeki ilk ve tek medya lisesini açtığımız gibi mesleki eğitim merkezi alanında da medya alanında açıyoruz.' dedi. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de "Bugün sektörün kalbinde ve tüm imkanları ile birlikte kapılarını açan okulumuz yarının doğru, ilkeli, dürüst basını için geleceği oluşturacak" ifadelerine yer verdi.

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleşen törenle açıldı.

 

Demirören Medya Grubu bünyesinde yer alan okul ilk öğrencilerini, 5 Haziran 2022'deki LGS ile kabul edecek. Öğrenciler, okulda medya sektörünün profesyonel isimlerinden eğitim alma fırsatı yakalayacak. Aynı zamanda açılış töreninde Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi'nin de ilk adımı atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirilen Mesleki Eğitim Merkezi'nin kurulması için protokol imzalandı.

Demirören Medya Center'daki Erdoğan Demirören konferans salonunda gerçekleşen açılış törenine, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi Revna Demirören, Demirören Holding Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oktay, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimine geçildi. Daha sonra Bakan Özer ve beraberindekiler okulu gezdi. Özer okulun en üst katındaki oyun alanında öğrencilerle masa tenisi ve satranç oynadı.

BAKAN ÖZER: İKİ TANE İLKİ YAŞIYORUZ

Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi; Kısa süre önce imzalanan protokolün yürürlüğe girmesini görmekten memnuniyet duyduğumu ifade ederim. İki tane ilk yaşıyoruz. İş birliği neticesindeki ilk ve tek medya lisesini açtığımız gibi mesleki eğitim merkezi alanında da medya alanında açıyoruz. Kırılma noktasını taşıyan tarihi gün olduğuna inanıyorum. Tanıtım filmini görünce insanın öğrenci olası geliyor. Bakanlık olarak yapmak istediğimizi tam şekilde gösteriyor.

Mesleki eğitim çok zorlu süreçlerden geçti. 1990'dan sonra önündeki engeller büyük maliyetler ödemesine vesile oldu. Aranan elemanların bulunamadığı dönemlere tanıklık ettik. Milli Eğitim Bakanlığı olarak katsayı kalktıktan sonra çok çaba sarf ettik. Mesleki eğitimdeki paradigma değişimi, iş piyasasının aktif olarak konuya katılmasıdır.

Atmış olduğumuz adımlarla sektörün tüm temsilcileriyle artık müfredatı birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerin beceri eğitimlerini birlikte planlıyoruz. Mesleki alan ve atölye öğretmenlerinin eğitimlerini birlikte planlıyoruz. En somut vücut bulduğu lise açılışını yapacağımız lise. Bu adımların aslında 1990'daki katsayı uygulamasının algıyla ilgili olumsuz yansımasından sonra en kalıcı etkisi akademik olarak başarılı öğrencileri uzaklaştırması oldu. Mesleki eğitim hiçbir yere yerleşemeyen bir okul türüne dönüştü. İşte bu sektör temsilcileriyle atmış olduğumuz adımlar bu algıyı tam tersine çevirdi. Mesleki eğitimde yüzde 1'lik başarı dilimiyle öğrenci alan okullar var.

 

Demirören Medya Lisesi'nde inanıyorum ki Türkiye'nin en başarılı öğrencilerinin geldiği okula dönüşecek. Biz sadece mesleki eğitimde bunla yetinmedik. Üretim kapasitesini de artırdık. Öğrencilerin yaparak, üreterek öğrenme kapasitelerini artırdık.

"ARTAN ÜRETİM KAPASİTESİNİ FİKRİ MÜLKİYETLE BULUŞTURDUK"

Meslek liseleri üretiyor, iş gücünün ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarını yetiştiriyor. Mart 2020 yıllarında ülkelerin ilk şoku atlattıkları zamanlarda ülkeler maske temin edemez haldeydiler. Mesleki eğitimin artan üretim kapasitesi 920 ilçede maskeden siperliğe önlüğe kadar toplumun ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri ihtiyaç duyulan noktalara aktarır hale geldi. Olağanüstü koşullarda devletinin milletinin yanında yer alan bir kara gün dostudur. Biz bunu bir adım daha ilerlettik. Artan üretim kapasitesini fikri mülkiyetle buluşturduk. Patent, marka, bir ülkenin gelişmişliği ve ekonomik büyümesiyle doğrudan alakalı bir alan.

 

Yılda milli eğitim bakanlığının üretmiş olduğu patent, faydalı model sayısı yıllık 2,9 iken 2022 ayında 7200 tescil aldık. 2,9'dan 7200'e. 7200 patent, marka, faydalı model tescili. Ana uğraşımız bunu nasıl ticarileştirebiliriz. Bunu ne için anlatıyorum. Bugünkü Demirören Medya Lisesi'nde 55'inci ARGE'yi kuruyoruz. Bunun müjdesini vermek istiyorum.

Türkiye'de mesleki eğitim merkezleri pek bilinmiyor. Almanya'daki doğal öğretimin Türkiye'deki karşılığı. Hem okulda hem işletmede eğitim alınıyor. İstihdam edilmeleri en kolay mesleki eğitim türü. Türkiye'de öğrencilerin eğitim aldıkları oranda istihdam oranları yüzde 88. Gittikleri işletmede de istihdam oranları yüzde 75.

"1 MİLYON GENCİMİZİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİYLE BULUŞTURACAĞIZ"

Mesleki eğitim kanununda önemli değişiklik yaptık. Genç işsizliği azaltmak için cazip mekanizma oluşturduk. Her ay asgari ücretin yüzde 30'u kadar ödenen payı devlet olarak üstümüze aldık. Kalfaların aldıkları ücretleri yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkardık. Bu kanun değişikliğinden önce tüm Türkiye'de 159 bin çırak ve kalfa vardı. Bugün itibarıyla kanun değişikliğinden 5 ay geçti. 502 bin kalfa ve çırak sistemde bulunmaktadır. 2022'nin sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız. Bizim oranımız OECD verilerine göre yüksek. Burada ilginç bir rakam vermek için kağıdımı çıkarttık. Katsayı uygulamasından önce mesleki eğitim merkezlerindeki çırak sayısı kaçtı? 99'da katsayı uygulaması girdi. 97-98 eğitim öğretim yılı itibarıyla çırak sayısı 249 binmiş. Ulaşan en yüksek rakammış. Katsayı uygulamasından sonra 75 bine düşmüş. Bugün 588 bine çıkmış durumda.

"KIYMETLİ DEMİRÖREN AİLESİ'NE TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"

Bugünün anısına söyleyebilirim. 1999 yılında bu ülkeye ödetilen, 28 Şubat sürecinin maliyetleri tamir edilmiştir, mesleki eğitim katsayı uygulamasından çok daha önceki durumundan güçlü hale gelmiştir. Bunu tarihe not olarak düşmek isterim. Kıymetli Demirören Ailesi'ne teşekkür etmek istiyorum. Tüm tesis ve imkanlarını aktif olarak kullanmak üzere bizlere açtılar. Bu güzel açılışlarla birlikte mesleki eğitimle ilgili güzel hikayeler duyarız. Okulumuzun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

"COŞKUMUZ VE GURURUMUZ ÇOK BÜYÜK"

Açılış töreninde konuşan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören şunları söyledi; 

Bu önemli günde bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Çok heyecanlıyız. Coşkumuz ve gururumuz çok büyük. Bugün Türkiye'de medya sektörü için büyük anlam taşıyan bir gün. Bildiğiniz gibi medya bir ülkenin en önemli güçlerinden biridir. Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri olan Demirören Medya olarak bu global bilinçle medyanın yarınlarına hazırlamak üzere önemli bir yolculuğun ilk adımını atıyoruz. Sorumluluğumuz çok büyük. Bu yolculuktaki heyecanımızı, gururumuz Sayın Bakanım sizlerle de paylaştığımız için mutluyuz.

Kıymetli konuklar... Bugün 2 güzel haberimiz var. Türkiye'nin en büyük kuruluşları içinde bulunan ilk ve tek medya lisesi olma özelliğini taşıyan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılışını gerçekleştiriyoruz. Bugün sektörün kalbinde ve tüm imkanlarıyla birlikte kapılarını açan okulumuz yarının doğru, dürüst, ilkeli basının geleceğini oluşturacak. 7 Ekim 2021 tarihinde Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin protokolünü imzaladığımız törende sizlere okulumuz alanında bir ilk olduğunu ve özelliklerini detayıyla aktarmıştım. Okulumuzu son derece kısa bir sürede büyük bir titizlik ve emekle hazır hale getirdik.

"GELECEĞİN MEDYA PROFESYONELLERİ OLACAK"

Eylül 2022'de öğrencilerimizle birlikte eğitime başlayacağının müjdesini büyük bir gurur ve mutlulukla veriyorum. İlk öğrencilerimiz 5 Haziran'da yapılacak LGS sınavı sonucuna göre okulumuza girme hakkı kazanacaktır. Medya dünyasındaki bu ayrıcalıkları bulunan okulumuza öğrenim görme şansı yakalayacak olan başarılı öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki onlar dünya standardında eğitim vermeyi hedefleyen lisemizden mezun olduklarında geleceğin medya profesyonelleri olacak.

Öğrencilerimiz ilkeli ve dürüst haberciliği, kurumumuzda çalışan duayen isimlerden öğrenecek. İleri seviye İngilizce eğitimi sayesinde yabancı medyayı kendi dilinde okuma beceresi edinecekler. Henüz lise çağındayken deneyim kazanacaklar. Başarılı öğrenciler burs, staj imkanları sağlayacağız.

"YİNE BİR YENİLİĞE İMZA ATIYORUZ"

İkinci haberimiz ise; Demirören Dijital Medya Mesleki Merkezi'nin ilk adımını atmamız. Bakanlığımızla burada bugün imzalayacağımız protokolün ardından Mesleki Eğitim Merkezi'ni kuruyoruz. Son derece mutluyuz. Çünkü okulumuzla birlikte imza atmıştık. Şimdi de mesleki eğitim merkezimiz ile büyük bir eğitim fırsatı sunarak yine bir yeniliğe imza atıyoruz.

Medya dünyasının son yıllarda hızla dijitale evrilmesini yakından takip ediyoruz. Ve dijital dönüşüm projelerini tüm markalarımızda uyguluyporuz. Şimdi bu tecrübelerimizi ve bilgi birikimimizi gelecek nesillere aktarma zamanı. Bu istekle Bakanlığımızın da çok kıymetli desteklerini alarak kurduğumuz Demirören Dijital Medya Mesleki Merkezi ile gençlerimize ve yetişkinlere dijital dünyanın kapılarını açıyoruz. Sertifika programlarını tamamlayanlar ise işe alım kriterlerine uygun öğrencileri Demirören Medya bünyesine kazandıracağız.

"ÖZEL OLARAK OLUŞTURULDU"

Mesleki eğitim merkezimin en önemli özelliği Demirören Medya'ya münhasır olması. Müfredatımız medyanın duayen isimleri tarafından Bakanlık işbirliğiyle özel olarak oluşturuldu. Medya alanında yeni meslek sahibi olmak isteyen farklı alanlarda kendisini geliştirmek ve yeni bir kariyer planı çizmek isteyen kişiler için Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi önemli bir fırsat olacak. Hem mesleki teknik anadolu lisemiz hem de dijital medya mesleki eğitim merkezimiz sektörün en önemli profesyonellerini yetiştirmekte kalmayacak aynı zamanda geleceğini de şekillendirecektir.

"EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ BİLGİ KİRLİLİĞİ"

Kımetli misafirler; bildiğiniz gibi... Çağımızın hem dünyada hem Türkiye'de en büyük sorunlarından biri bilgi kirliliği. Doğru habere erişim ve doğru haberin kaynağıolmak ancak kaliteli profesyoneller sayesinde sağlanabilir. Dolayısıyla bizler en çok doğru haberin kaynağını oluşturacak dürüst ve etik profesyoneller yetiştirerek sektörü iyileştireceğimizi biliyoruz ve inanıyoruz. Dünyayı okuyabilen masa başı haberciliği yapmayan tüm teknik donanımlara sahip dürüst, ilkeli haberler yetiştireceğiz. 

Demirören Medya olarak eğitim alanında bu adımları büyük bir heyecanla atıyoruz. Bize bu yolu açan sayın Milli Eğitim Bakanımız başta olmak üzere bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Tabii ki özellikle kız kardeşim Meltem Demirören'e. Mesleki eğitim bir ülkenin geleceğinin inşasıdır. Türkiye'nin önemli kuruluşlarında da mesleki eğitim kurumlarının yaygınlaştırılmasıyla geleceğimizi hep birlikte güçlendireceğiz.

BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANI ÖZDEMİR: ÇOK KIYMETLİ BİR ORTAM

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir açılış töreninde "Bizler adına da çok kıymetli bir gün. Teorik eğitimin yanında pratik eğitimi de almasını sağlayacak bir ekosistem olacak. Bir tarafta da medya temsilcilerinin gençlerin enerjisinden sinerjisinden faydalanarak yeni bakışı da elde etmelerine vesile olacak. Bu çok kıymetli bir ortam. Bizler de bu belediyenin başkanı, ferdi olarak çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

5 YILLIK EĞİTİM

Lisede, 15 kişilik sınıflarda, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere 5 yıllık eğitim verilecek. Hazırlık sınıfında öğrenciler yabancı dil derslerini ana dili İngilizce olan öğretmenlerden alacaklar. Hazırlık sonrasında Gazetecilik bölümünde; haber toplama, yazma ve editörlük, haber fotoğrafçılığı, redaksiyon, medya tarihi, mizanpaj, gazetecilik etiği gibi derslerle birlikte web ara yüzü tasarımı, sosyal medya içerik üretimi, dijital medya editörlüğü, video ve ses kurgu ve seslendirme dersleri de verilecek.

İLK SENE 30 ÖĞRENCİ

İlk sene toplam 30 öğrenci kabul edilecek okulda, dünya standardında eğitim vermek için çeşitli uluslararası denklik programlarıyla iş birliği yapılacak. Ayrıca 12. sınıf öğrencilerine, yurt içi ya da yurt dışında üniversite eğitimi alabilmeleri için özel bir üniversite hazırlık programı da uygulanacak. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER