Oynatma Listesi
HABERLER

Erdoğan uyardı, Karadeniz dünyada manşet: Savaşın merkezi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışı uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya duyuruldu, New York Times 'askeri ve jeopolitik gerilim kazanı'nı yazarken Politico ise Karadeniz'in bir kez daha 'Misafir kabul etmez deniz' olduğunu bildiriyor.

Belçika medyası Salı günü bilinmeyen bir ülke tarafından 50 adet ikinci el Leopard-1 tankı satın alındığını ve tamirler için de para ödendiğini yazdı. Tamir edilen söz konusu eski model tanklar önce İtalya ve Almanya'yı ziyaret edecekti. İtalya ve Almanya'da modern silahlarla donatılacak tankların birkaç yıl önce hurda demir fiyatına Belçika ordusundan satın alındığı biliniyordu.

Belçika ordusu tarafından kısa süre önce hizmet dışına alınan eski tanklar, OIP adlı şirketin deposunda öylece duruyordu. Tamir edilip cepheye sürülmeleri için her birine yarım milyon euro harcanması gerekiyordu ve şimdiye kadar Belçika'dan Rus işgaline karşı direnen Ukrayna'ya gönderilmemişlerdi.

Ancak aynı günün akşam saatlerinde Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt söz konusu 50 Leopard-1 tankının Alman şirketi Rheinmetall tarafından satın alındığını duyurdu. Handelsblatt, Avrupa'nın büyük savunma şirketleri arasında yer alan ve yanı sıra otomobil parçası da üreten Rheinmetall'in Belçika'daki depodan çıkardığı tanklardan yaklaşık 30'unu modern silahlarla donatıp çoktan Ukrayna'ya sevk ettiğini yazdı.

PATRIOTLAR YIL SONUNA KADAR KALIYOR

Ukrayna'nın batı komşusu Polonya'ya bu yılın başında Patriot füzeleri yollayan Almanya, söz konusu hava savunma sistemlerinin 2023 sonuna kadar sınırda kalmasını teklif etti. Bir Rus füzesini imha eden Ukrayna'ya ait uçaksavar füzesinin Polonya'nın sınır köyüne düşüp iki kişiyi öldürmesi üzerine Almanya Patriot adımını attı. Alman Patriot füzeleri, Ukrayna sınırına 50 kilometre mesafedeki Zamosc şehri yakınlarında konuşlu bulunuyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya son füze saldırısında hedef alınan Pokrovsk'da ise can kaybı dokuza çıktı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, yaralı iki çocuğun durumunun ağır olduğu bilgisini verdi.

SAVAŞA DAMGA VURAN YENİ SİLAH

İlkbahar sonunda başlayan Ukrayna'nın karşı taarruzu halihazırda yavaş ilerliyor. Rusya, 1000 kilometreyi aşan hatta karşı taarruzu savunuyor. İnsansız hava araçları yaz aylarında daha da ön plana çıkarken, son günlerde savaşa damga vuran ise insansız deniz araçları oldu.

Ukrayna'ya ait deniz drone'larının Rus ana karasıyla Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan kritik Kerç Köprüsü'nü vurmasını, Karadeniz kıyısındaki Rus şehri Novorossisk'teki savaş gemisi Olenegorsky Gornyak'ın hedef alınması izledi. Olenegorsky Gornyak saldırısının üstünden 24 saat geçmeden, bu kez Kerç Boğazı'ndaki bir Rus tankeri yine insansız deniz aracıyla vuruldu.

ERDOĞAN'DAN KRİTİK UYARI

Karadeniz giderek ısınırken, tahıl anlaşmasında kilit rol oynayan Türkiye yeniden devrede. Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le geçen hafta telefonla görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada 17 Temmuz'da askıya alınan tahıl koridoru anlaşmasında Moskova ile ortak bir paydada buluşulacağına inandığını söyledi. Batılı ülkelerin verdikleri sözleri tutmasıyla çözüme ulaşılacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok kritik bir uyarıda bulundu:

Erdoğan'ın sözleri uluslararası haber ajansı AFP tarafından 'Batı Ukrayna tahıl anlaşması için verdiği sözleri tutmalı' başlığıyla dünyaya servis edildi.

 

NASIL SICAK NOKTA OLDU?

Amerikan New York Times gazetesi, bugün 'Çalkantılı sular: Karadeniz nasıl Ukrayna savaşının sıcak noktası oldu?' başlığıyla bir haber yayımladı. Sıklıkla gözardı edilen Karadeniz'in artık Rusya, Ukrayna ve Batı için son derece önemli hale geldiğini vurgulayan gazeteye göre, Türkiye'nin en büyük kıyıya sahip olduğu sular şimdi bir askeri ve jeopolitik gerilim kazanı.

POLITICO ANTİK YUNANI HATIRLATTI

Politico ise, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesini 'Moskova kimleri aç bıraktığını umursamıyor' başlığıyla sayfasına taşıdı. Yayın organına göre, hem Rusya hem de Ukrayna bu dayanılmaz savaşta birbirlerinin kontrolünü veya güvenli geçişini reddederken Karadeniz bir kez daha 'Soğuk Deniz' ya da 'Misafir kabul etmez deniz' oldu.

Geçmişte sıklıkla olduğu gibi Karadeniz'in yine çatışmanın merkezi haline geldiğini belirten Politico, Antik Yunanlıların su kütlesine 'Misafirperver olmayan deniz' adını verdiğini hatırlattı. Karadeniz'e savaşın damgasını vurmadığı yalnızca birkaç yüzyıl geçirdiğini kaydeden Politico, Ukrayna'daki çatışma devam ederken Karadeniz'in bir kez daha yaşanmaz bir yer olduğunu ve bu durumun gün geçtikçe daha arttığını yazdı.

İşgalin ilk günlerinde, Ukraynalılar Rus donanmasının Odesa ve Karadeniz kıyısındaki diğer limanlara çıkarma yapıp Moldova'daki Rusya destekli ayrılıkçı bölge Transdinyester ile Ukrayna'nın doğusundaki Donbas arasında bir kara hattı kurulmasından korkuyordu. Söz konusu hat, Ukrayna'nın Karadeniz'le bağlantısını tamamen koparacaktı.

Ancak Ukrayna ordusu henüz Mart ayı sonunda Rus donanmasına ilk büyük darbeyi indirdi ve Karadeniz bağlantısının kopmasını engelledi. Rusların işgal ettiği Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna şehri Berdyansk'ta demirli savaş gemisi Saratov vuruldu. Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi, Saratov Karadeniz'in soğuk sularına gömülürken büyük çıkarma gemisi Orsk ve diğerleri hasar aldı.

Nisan 2022'de Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun en büyük gemisi Moskva'nın vurulması ise, dünyada şok etkisi yarattı. Küçük düşürülen Kremlin Moskva'nın Karadeniz'de battığını bir ay sonra kabul edebildi, Ukraynalılar ise sonraki aylarda Karadeniz'deki savaş gemilerine saldırmaya devam etti. Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nda bulunan Rus filosunun ana üssü vuruldu, birçok savaş gemisi hasar gördü ve asıl önemlisi bir diğer büyük gemi Amiral Makarov hedef alındı. Dahası, Ukraynalılar ilk aylarda Rus gemilerine füzelerle saldırırken, geçtiğimiz yazdan itibaren insansız hava araçları ve insansız deniz araçları kullanmaya başladılar.

Rusya'nın deniz savaşının bu şekilde gideceğini düşünmediğin belirten Politico'ya göre, Rus donanması gemilerini Ukrayna kıyılarından uzakta tutmak zorunda kaldı, denizaltıları ise Kırım'dan Rusya'nın güneyine çekti.

Tahıl anlaşmasının bitmesiyle Moskova Ukrayna limanlarına giden sivil olsalar dahi tüm gemileri hedef alacağını ilan etti, Politico'ya göre Kiev yönetimi Kremlin'e tahıl anlaşmasına dönmeyi bir kez daha düşünmesi için Kerç Boğazı'ndaki bir Rus tankerini vurdu.

'SAVAŞIN SONUNDA SIFIR GEMİLERİ OLACAK, SIFIR'

Al Jazeera ise, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin Karadeniz'de Rusya'ya misillemede bulunacaklarını duyurmasını canlı blog sayfasının manşetine çekti. Salı günü konuşan Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı Karadeniz'de yeniden ablukaya alıp ateş açması halinde kendilerinin de aynısını yapacağını söyledi.

Moskova'yı Ukrayna limanlarına füze fırlatmayı durdurmaya çağıran Zelenskiy, şu cümleyi kurdu:

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER