Oynatma Listesi
HABERLER

Eyyam-ı bahur sıcakları geldi! Uzmanlar özellikle bir ile dikkat çekiyor

Türkiye yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Hava sıcaklıkları hafta sonuna kadar hissedilir derecede artacak. Eyyam-ı Bahur olarak bilinen hava olayında, yüksek oranda nem de etkili olacak.

Her yıl ağustos ayının ilk günlerine denk gelen eyyam-ı bahur sıcakları başlıyor. Pek çok kentte sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkacak. Vatandaşlardan 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş çarpmasına karşı tedbirli olmaları istendi.

Yaz mevsiminin en sıcak günleri yaşanacak. 'Eyyam-ı bahur' sıcakları başlıyor. Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

Özellikle iç bölgelerde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece, Ege kıyılarında, Akdeniz kıyılarında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor. Sıcak hava dalgası hafta başına kadar yurt genelinde etkisini devam ettirecek.

ANKARA'DA SICAKLIK 39 DERECEYE ÇIKACAK

3 büyük ilde ise bu hafta yağış görünmüyor. Hava açık ve güneşli olacak. Ankara’da sıcaklık 34-35 derece civarında olacak. Hafta sonunda doğru sıcaklığın 39 dereceye kadar çıkması tahmin ediliyor. İzmir’de sıcaklık 36-37 dereceye çıkıyor, İstanbul’da da 34 derece civarında hava sıcaklığı bekleniyor.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN SICAK UYARISI

Ankara Valiliği de vatandaşlara sıcak hava uyarısı yaptı: "Sıcak hava dalgası nedeniyle kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların, 1- 6 Ağustos 2023 tarihleri süresince günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."

İŞTE SICAK HAVA DALGASINDAN ETKİLENECEK BÖLGELER

Sıcak hava dalgasından etkilenecek bölgeleri açıklayan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de şunları söyledi:

Sıcaklarla bu sene başımız derde giriyor gibi geliyor. Tipik El Nino'lu bir yıl yaşıyoruz. El Nino'lu yıllarda kuraklık, yağışsızlık ve aşırı sıcaklık dalgaları oluyordu. Bunların hepsini yaşıyoruz. Hatta dünya hepsini yaşıyor. Geçen hafta çarşamba günü 'sakın dışarı çıkmayın' dedik. Aşırı bir sıcak vardı. Bu sıcaklar ondan 2-3 derece daha aşağı olacak. Ama yine de ortalamanın 4-5 derece yukarısında olacak. Sıcak hava dalgası yine geliyor. Şiddeti geçen haftaki gibi değil ama sıcak hadava dışarı çıkmayın diyoruz. Önümüzdeki hafta pazartesiden sonra havalar biraz soğuyor. İşlerinizi o zamana erteleyin diyoruz.

Bu perşembe günü haritası. Gördüğünüz gibi Marmara Bölgesi'nden başlıyor sıcaklık. Kırmızılar 35 derecenin üzerini gösteriyor.

Sıcaklıklar İstanbul'da bugün 33 derece. Yarın 35-36 dereceye çıkabilir. Cuma günü yine 35 derece, cumartesi 33, pazar 31, pazartesi 31 ama salı günü 28-29 dereceye düşecek. Bu sıcak hava dalgasından Trakya, Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgesi etkileniyor.

 

 

SICAK HAVA HAFTA SONUNA KADAR TÜM YURTTA ETKİLİ OLACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı İlker Koç, “Önümüzdeki günlerde yurt genelinde sıcak hava etkili olacak. Önümüzdeki günlerde yurdun İç ve Doğu kesimlerinde mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Sıcak hava hafta sonuna kadar tüm yurtta etkisini sürdürecek” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı İlker Koç, yurt genelindeki hava durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, bir haftalık periyotta yurdun büyük bir bölümünde yağış beklentileri olmadığını belirterek, “Yalnız çarşamba günü Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Erzincan, Ardahan çevrelerinde kısa süreli sağanak yağış geçişi görülecek. Perşembe, cuma ve hafta sonu itibarıyla ise yurtta yağış beklemiyoruz. Tüm yurtta perşembe gününden itibaren hafta sonuna kadar az bulutlu, açık bir havanın etkili olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Gelecek günlerde yurt genelinde sıcak havanın etkili olacağını aktaran Koç, “Hava sıcaklıklarında çarşamba gününden itibaren tüm yurtta artışlar bekliyoruz. Bu artışlarla birlikte sıcaklıkların önümüzdeki günlerde yurdun İç ve Doğu kesimlerinde mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Sıcak hava hafta sonuna kadar tüm yurtta etkisini sürdürecek” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER