Oynatma Listesi
HABERLER

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti! Karar piyasaları nasıl etkiler?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Ekonomik görünüm pozitife, kredi notu ise B’den B+ pozisyonuna yükseltildi. Not artırımı tahminlerin de üzerinde oldu. Peki karar piyasaları nasıl etkiler?

Prof. Dr. Abdulkadir Develi, CNN Türk canlı yayınında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not artırımının piyasalara etkisini değerlendirdi. Develi’nin açıklamaları şu şekilde: 

“Beklentiyi aşan bir karardı bu, ben böyle bir kararın gelmesini bekliyordum uygulanan politikalar rasyonel, etkileri görülmeye başlandı. Kredi derecelendirme kuruluşları neden önemli? Buradan gelecek olan notlar gösterilen hedefler yatırımcı için bir kılavuz olabiliyor.

Önemli uluslararası kuruluşlar risk analizleri yaparken nota bakarlar, ülkeler dışarıdan borçlanmak istediğinde uluslararası kuruluşlar da buradaki nota bakarlar, hatta bireysel yatırımcılar portföy yatırımı yapacağı zaman ülkedeki nota bakarlar.

Derecelendirme kuruluşlarının kararları zaman zaman politik olabiliyor buna rağmen uluslararası sermaye açısından güçlü bir etkiye sahip. 

DİĞER KURULUŞLARDAN DA BENZER AÇIKLAMALA GELEBİLİR Mİ? 

Ben S&P ve Moody’s’ten benzer not artışı bekliyorum. Yılın ikinci yarısında enflasyon düşüş içerisine girdiği zaman büyümenin sağlıklı ilerlediği süreçte biz bunu net olarak görebileceğiz 2012’den beri ilk kez not artırımı yapıldı.

Derecelendirme kuruluşları için 2 unsur önemli, enflasyonun düşmesi ve sağlıklı büyüme.

YABANCI İLGİSİNİ ÇEKER Mİ? 

Kesinlikle katılıyorum. Şuna bakılıyor: Rezervler ne durumda, cari açık ne durumda? Raporda uygulanan politikaların geçerliliği üzerine tam not verilmiş düzeyde. Eylül ayında da sonuçlarını görmeye başlayacağız. Eylül ayında ilave not artırımı bekliyorum. Önümüzdeki yıl not artırımı devam ederse biz yatırım yapılabilir ülke kategorisine girebileceğiz. Not artışı ve gri listeden çıkarılma süreci haziran ayına kadar tamamlanacak.  

PİYASALARA ETKİSİ NE OLUR? 

Borsaya etkileyen faktörler var. Fed’in söylemleri etkiliyor, Fed’in büyük ölçüde faiz indireceğiz biz haziran ayında anladık. Türkiye’ye dair olan not artırımı borsayı olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz. 

Son süreçte döviz fiyatlarına dair spekülasyon yapılıyordu. Bu aynı zamanda TL’yi de daha güçlü hale getirecektir.” 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER