Oynatma Listesi
HABERLER

Hava sıcaklığı -17! Çıldır Gölü'nde atlı kızak seferleri

DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde 1959 metre rakımdaki Çıldır Gölü, 27 Aralık'tan itibaren etkili olan soÄŸuk havayla dondu. En düşük hava sıcaklığının sıfırın altında 17'lere kadar düştüğü bölgede yüzeyi buzla kaplanan gölde atlı kızak seferleri de baÅŸladı.Â

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan Çıldır Gölü 123 kilometrekare alanı ile DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki gölün en derin noktası 42 metre. Kasım ve aralık ayının büyük bir bölümünde mevsim normallerinin üzerine sıcaklık yaÅŸayan Çıldır Gölü'nde geçtiÄŸimiz yıllara oranla kar yağışı da yok denecek kadar az gerçekleÅŸti. Gölde yaklaşık bir hafta önce hava sıcaklıklarının sıfırın altına düÅŸmesiyle kısmi donma baÅŸladı.

Aralık ayının son günlerinde Kars'ın Arpaçay ve Ardahan'ın Çıldır ilçelerinde etkili olan soÄŸuklar sebebiyle gölün büyük bir bölümü dondu. Gölün bir bölümü sınırları içinde kalan 1675 rakımlı Arpaçay ilçesinde son 5 günde en düÅŸük hava sıcaklıkları sıfırın altında 7 ile 11 derece arasında olurken, 1950 metre rakımlı Ardahan'ın Çıldır ilçesinde havalar daha da soÄŸuk oldu. Sıfırın altında 9 ile 17 derece arasında deÄŸiÅŸen soÄŸuk hava sonrası Çıldır Gölü’hün yüzeyi tamamen buzla kaplandı. Göldeki buz kalınlığı 25 santime yaklaÅŸtı. 

ATLI KIZAK SEFERLERÄ° BAÅžLADI

Gölün Arpaçay ilçesinde kalan bölümünde atlı kızak seferleri 2022'nin sonunda baÅŸladı. Buz kalınlığının atlı kızaklara uygun hale gelmesiyle birlikte KurtuluÅŸ Kılıç, kızağıyla ilk misafirlerini gezdirdi. Denizli'den gelen Duygu-Hasan Çetin çiftini gölde gezdiren Kılıç, bu yıl sezonunun 15-20 gün geç baÅŸladığını söyledi. Ä°lk kez kızak deneyimi yaÅŸadıklarını belirten Çetin çifti ise heyecan veren bir tecrübe yaÅŸadıklarını kaydetti. 

MÄ°SAFÄ°RLER Ä°ÇÄ°N BALIK TEMÄ°ZLİĞİ

Bu arada soÄŸuk havaya raÄŸmen güneÅŸli bir gün yaÅŸanan göle gelen vatandaÅŸlar, buz yüzeyinde kilim serip oturarak semaver yaktı. Göl kenarındaki iÅŸletmeciler ise yaklaşık 15-20 gün geç baÅŸlayan sezon hazırlıklarını hızlandırdı. Gölden Eskimo usulü tutulan balıkları temizleyen Turhan Kılıç, gelecek misafirlere gölün önemli balık türlerinden sarı sazan ikram edeceklerini söyledi.

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER