Oynatma Listesi
HABERLER

Hedefte Türkiye mi var? ABD, Ege adalarında bile askeri varlık gösterebilecek!

Türkiye'nin etkisini artırması üzerine paniğe kapılan Yunanistan, ABD ile savunma işbirliği protokolünü imzaladı. Washington'da imzaların atılmasıyla anlaşma beş yıl daha uzatıldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, isim vermese de Türkiye'yi hedef gösterdi. CNN TÜRK Atina Temsilcisi Yorgo Kırbaki anlaşmayla ilgili detayları aktardı. Kırbaki, Yunan basınında anlaşmanın "ABD'nin Yunanistan'a verdiği teminat olarak ve de gelecekte ABD'nin Ege adalarında bile askeri varlık gösterebileceği şeklinde yorumlandı." dedi.

ABD ve Yunanistan ortak savunma işbirliği anlaşmasını 5 yıl daha uzatma kararı aldı. İki ülkenin Dışişleri Bakanları imzaları Washington'da attı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias isim vermedi ama konuşmalarından çıkan detaylarda Türkiye'yi hedef gösterdi.

 

CNN TÜRK Atina Temsilcisi Yorgo Kırbaki anlaşmayla ilgili detayları aktardı.

CNN Türk yayınına katılan Yorgo Kırbaki, Göksu Öngören Özgür'ün sorularını yanıtladı ve Yunanistan ile ABD arasında imzalanan savunma anlaşmasını yorumladı. Kırbaki, "Bu anlaşmayla ABD, Yunanistan'daki askeri varlığını ciddi şekilde güçlendiriyor. Türk hududu yakınındaki Meriç'te Dedeağaç şehrinden başka, Orta Yunanistan'daki Volos şehri ve Selanik yakınındaki bazı Yunan tesis ve alt yapıları ABD askeri güçlerinin kullanımına tahsis ediliyor. Anlaşma 5 yıl süreli ama süresiz olarak uzatılabilir, her yıl yenilenmesine gerek yok. Anlaşmanın bir paragrafında; "Taraflar silahlı saldırı tehdidi gibi, barışı tehdit eden eylem veya teşebbüslere karşı güvenliklerini, egemenliklerini, bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini karşılıklı korumaklı kararlılıkla tekrarlıyor" deniliyor. Bu, Yunan medyasında, ABD'nin Yunanistan'a verdiği teminat olarak ve de gelecekte ABD'nin Ege adalarında bile askeri varlık gösterebileceği şeklinde yorumlandı." diye konuştu.

 

ABD'nin son yıllarda yabancı ülkelerde büyük üsler kurmadığını hatırlatan Kırbaki, "ABD, bu ülkelerdeki askeri tesislerden yararlanıyor. Yunan askeri tesislerinden faydalanacak." dedi. Kırbaki, Yunan Başbakan Miçotakis'in anlaşma için "Yunanistan'ın başarısıdır" ifadelerini kullandığını, Dışişleri Bakanı Dendias'ın ise "Anlaşma, Yunan çıkarlarını teminat altına alıyor ve koruma kalkanı oluşturuyor." dediğini söyledi.

Yorgo Kırbaki, ayrıca "Üç sayfalık anlaşamın maddelerinden yola çıkarak değerlenmdirmeler yapılıyor. Hükümet anlaşmadan son derece memnun, kamuoyunda ise "Bakalım nasıl gelişecek" algısı var, "bekle gör" politikası izleniyor. Muhalefet ise anlaşmadan memnun değil, Yunanistan için herhangi bir fayda sağlamadığı ifade ediliyor." açıklamasında bulundu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER