Oynatma Listesi
HABERLER

Marmara Denizi'ndeki depremle ilgili çarpıcı uyarı: 250 yıllık süre dolmak üzere

Dün saatler 23.05'i gösterdiği sıralarda Balıkesir açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi'nde yaşanan deprem ne anlama geliyor? Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Süleyman Pampal 4.1'lik depremle ilgili dikkat çeken yorumlarda bulundu.

AFAD; dün saat 23.05'te Marmara Denizi Balıkesir açıklarında, 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği duyurdu.

Yerin 4.33 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşanırken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

KANDİLLİ 4.5 OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı.

"250 YILLIK SÜRE DOLMAK ÜZERE"

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi değerlendirdi. Pampal'ın açıklamaları şöyle;

Bu Marmara'nın normal depremlerinden. Marmara deprem tehlikesinin büyük olduğu deniz. 17 Ağustos depreminde Körfez çıkışına kadar Batı'dan Doğu'dan kırıldı. Burada Marmara Denizi'nin içinden geçen orta Marmara fayı bölgesinde 7 üstündeki deprem bizi korkutuyor. 250 yıllık süre dolmak üzere.

Kuzey Anadolu'nun kuzey ve güney kolu Marmara'da aktif fay üreten faylar. Gönen, 1964'te 7.0 büyüklüğünde depremdi. Bölge aktif faylarla bürünmüş durumda. Çanakkale civarında 5-6 civarında depremlerle etki yaptı. Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolundan kaynaklanacak depremler. Hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor.

İSTANBUL'UN YAPI STOĞU ÇOK KÖTÜ

İstanbul, ekonominin yüzde 60'nın döndüğü bölge. Yapı stoğu çok kötü. Bu depremler bizi tedirgin ederken bir taraftan da hızlandırmalı. Deprem olacaksa olacak, önleyemiyoruz. Bu fayların tarihsel süreçte ürettiklerini biliyoruz.

Yıkıcı depremin enerjisi ile 4.1'lik deprem arasında dağlar kadar fark var. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor.

"SAKIN ÖYLE DÜŞÜNMEYİN"

6 Şubat'tan 3-4 gün önce yakınlarım arıyordu, 4-5 büyüklüğünde deprem oluyor, bunlar herhalde büyük depremi önler diyorlardı. 'Sakın öyle düşünmeyin, bu sizi uyarsın' dedim.

Bu deprem olacak, engelleyemiyoruz. Sonuçlarını kontrol edebiliriz. Bunun en önemli çaresi yapıları dirençli hale getirmek. Van depremi bir milat oldu. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bunlar olumlu adımlar, destekliyorum.

"İSTANBUL UYUYOR"

İstanbul'da kentsel dönüşüm yavaş gidiyor. İstanbul uyuyor. Sık sık güdiyorum. Mahallelere girdiğimde hiç çalışma görmüyorum. Belediyeler, vatandaşlar el birliği ile çalışmalı.

17 Ağustos'ta başlamıştık İstanbul'u depreme hazırlayalım diye, 20 yıldan fazla zaman geçti. Çok uzun sürmez. Depremin şu kadar süre içinde olacak diye kimse süre veremez. Yapılan çalışmalar çok yetersiz. Ne kurtarsak kardır. Büyük hızla, el birliği ile bu konuya seferberlik ruhu ile hazırlanmalıyız.

NACİ GÖRÜR: ÖNCÜ DEMEK, SPEKÜLASYON YAPMAK DOĞRU DEĞİL

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür de, 'Arkadaşlar, Marmara’da Harmanlı, Erdek/Balıkesir’de 4,5 deprem oldu (bknz: Şekiller). Deprem deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil (Sengör, vd 2005, Le Pichon vd ) Sevgiyle' ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER