Oynatma Listesi
HABERLER

Marmaris yangınıyla ilgili açıklama: Kontrol altına alındı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili son durum açıklaması yaptı. Bakan Kirişci, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Öte yandan gece görüşlü hava araçları tartışmalarına Jandarma Havacılık Daire Başkanı Tümgeneral Ali Doğan noktayı koydu.

Bakan Kirişçi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Kirişci, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

 

Yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları da gün boyu ve ilerleyen günlerde devam edecek. Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklı. Bunlar dikkatsizlik olabilir, kasıtlı olabilir. Burada yangın da kasıtlı çıkarılmıştır. Önemli olan insan ve can kaybının olmamasıdır. Ama ormanların içindeki kayıplarımızla ilgili şuan kesin bir belge olmadığı için bu üzüntümüzü de belirtiyorum. 

Soğutma çalışmaları bittikten sonra bu alanlarda ağaçlandırma ve fidan dikme çalışmalarımız olacak. Hiçbir şekilde bu alanların bir istismarına asla müsaade etmeyeceğiz.

Özellikle orman yangınları vesilesiyle birkaç hususun da altını çizmek istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere 99 depremi yaşandı. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu konuda tedbirler alınması gerektiğini öğrenmiş oldu. Orman teşkilatımız tam 183 yıllık mazisi olan bir teşkilat. Bu teşkilatımız tek başına bu konularla ilgili başarılar elde etmesi yeterli değildir. Mutlaka bir beraberlik olması gerekir. Türkiye'deki Orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Bu dikkatsizlik olabilir, bu tedbirsizlik olabilir bu kasti de olabilir. Son hadisenin kasıtlı yangın şeklinde olduğunu söylüyoruz.

 

Yüzde 55’i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada, güzel Muğla’mızda, bir turizm cenneti, ülkemizin bir güzel, nadide köşesinde hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Bu bundan sonra orman yangını olmayacağı anlamına gelmiyor ama önemli olan bu yangınlara teyakkuz halinde pür dikkat kesilmek ve hepimizin bu konuda özenli davranmasını sağlamaktır. Bunun da ben altını çizmek istiyorum.

Yangınlarımızın dışında ormanla ilgili de geçtiğimiz yıla göre hakikaten çok ciddi kendi davranışlarımızı da elbette gözden geçirmemiz gerekiyordu. Tıpkı bu yangın sonrasında da yine paydaşlarımızla birlikte bir araya gelip, özelde de Orman Genel Müdürlüğü olarak, Bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı gözden geçireceğiz. Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda, gerekse uçak sayımızda, gerekse İHA sayımız da artırılmıştır. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER