Oynatma Listesi
HABERLER

Memura ve emekliye yüzde 40 zam gelirse mevcut maaşlar ne olur? İşte cevabı...

Temmuz ayında memurlara yapılacak zammın haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz" diye konuşmuştu. Peki memura ve emekliye yüzde 40 zam gelirse mevcut maaşlar ne olur? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya kritik soruyu canlı yayında cevapladı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ek bütçe görüşmelerine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Nebati, temmuz ayında memurlara yapılacak zamla ilgili bir soruyu şöyle cevapladı: "2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30,95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacaktır."

 

MAAŞLARA YÜZDE 40 ZAM GELİRSE RAKAMLAR NE OLUR?

Peki memura ve emekliye yüzde 40 zam gelirse mevcut maaşlar ne olur? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya kritik soruyu canlı yayında cevapladı. Kaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Biz 4 Temmuz tarihini beklemekteydik. TÜİK haziran ayındaki enflasyonu açıklayacaktı. Gelinen noktada 5 aylık enflasyon oranı yüzde 34.69 seviyesinde. Haziran ayındaki enflasyonda buna ilave edildiğinde işçi, memur ve memur emeklilerinin maaşları ortaya çıkacak. Bizim tahminimiz yüzde 37, 38 seviyesindeydi. Ancak Bakan Nebati'nin açıklamasıyla birlikte bu rakamın yüzde 40 seviyesinde olacağını öğrendik.

Bugün yüzde 40 üzerinden hesaplamamızı güncelledik. 2022 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 30.95'lik bir zam gelmişti. 2022 yılının ikinci altı aylık döneminde ise bu rakamın yüzde 40 oranında olacağını öğrendik.

 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 9 BİN LİRAYA YÜKSELMİŞ OLACAK

En düşük memurumuzun maaşı 2022 yılının birinci döneminde 6 bin 429 liraydı. Yüzde 40'lık zam farkını koyduğumuzda maaşlara 2 bin 571 lira zam gelmiş olacak. Buna göre 2022 yılının ikinci döneminde en düşük memur maaşı 9 bin liraya yükselmiş olacak.

En düşük memur emeklisi maaşı ise 2022 yılının birinci altı aylık döneminde 4 bin 289 lirayken yüzde 40'lık zam farkını koyduğumuzda 6 bin 4 liraya yükselecek.

En düşük işçi emeklisi (2000 öncesi) 3 bin 292 lirayken, yüzde 40'lık zam farkını koyduğumuzda 4 bin 608 liraya yükselecek.

En düşük Bağkur emeklisi 2500 lirayken yüzde 40'lık zam farkını koyduğumuzda bu rakam 3500 liraya yükselecek.

Bu tabloların içinde daha düşük olanlarda var daha yüksek olanlarda var. Vatandaşımız almış oldukları maaşın üzerine yüzde 40'lık zammı ilave etmek suretiyle aldıkları maaşı bulmuş olacaklardır."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER