Oynatma Listesi
HABERLER

New York-İstanbul arası dört saatin altına düşüyor! NASA 'son of Concorde'u tanıttı

Havacılık yetkilileri, ses hızından daha hızlı uçabilen ve New York'tan İstanbul arasını dört saatten kısa süreye indiren yeni, sessiz süpersonik uçağı tanıttı.

'Son of Concorde' olarak adlandırılan ve yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve dokuz metre genişliğinde olan X-59 süpersonik uçağı Cuma günü NASA ve Lockheed Martin tarafından piyasaya sürüldü ve bir inovasyon yetkilisi, 'ticari hava yolculuğunu yenilemeyi' beklediklerini söyledi.

MALİYETİ SEKİZ YILDA 632 MİLYON DOLAR

Avrupa'ya yaklaşık 3,5 saatte seyahat edebilecek deneysel süpersonik jet, Cuma günü Palmdale, Kaliforniya'da düzenlenen bir törenle tanıtıldı.

NASA, X-59'un ticari amaçlar için kopyalanacak bir prototip değil, 'benzersiz bir deneysel uçak' olduğunu vurguladı.

 Bloomberg'e göre, projenin maliyeti ise sekiz yılda 632 milyon dolar.

SES PATLAMALARI YÜZÜNDEN YASAKLANMIŞTI

Saatte yaklaşık 1.350 mil yol kat edebilen  Concorde uçağı, 1976'da fırlatılmasının ardından yaklaşık 20 yıl önce, bakım masrafları ve 2000 yılındaki ölümcül kaza sebebiyle emekliye ayrılmıştı.

Yetkililer yanı sıra, yeni nesil modelin saatte  925 mil hızla yol alabileceğini ve tasarım, şekillendirme ve teknolojilerdeki yenilikler sayesinde yer yüzeyindeki insanlar için daha az rahatsız edici bir ses patlamasına yol açacağını aktardı.

NASA yaptığı basın açıklamasında, son yarım yüzyılda ABD ve diğer ülkelerin, uçakların ses hızını (saatte 767 mil) aştığında ortaya çıkan şaşırtıcı patlamalar sebebiyle süpersonik uçuşları yasakladığını belirtti.

X-59, NASA'nın 'hükumetlerin yasağı yeniden değerlendirmesine yardımcı olacak veriler sağlamayı' amaçlayan Quesst misyonunun bir parçası.

Uçağın ince ve koni şeklindeki burnunun, geleneksel bir uçakta ses patlamasına sebep olacak şok dalgalarını kırması bekleniyor ve kokpit ise uçağın uzunluğunun yaklaşık yarısı kadar aşağıda bulunuyor.

Bu da pilotların onu çalıştırmak için kamera monitörlerine güvenmek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

SEYAHAT ETME ŞEKLİMİZİ DEĞİŞTİRECEK

NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, "Bu, yalnızca NASA'nın ve tüm X-59 ekibinin sıkı çalışması ve yaratıcılığı sayesinde mümkün olan büyük bir başarı" dedi.

"Sadece birkaç yıl içinde iddialı bir konseptten gerçeğe geçtik. NASA'nın X-59 seyahat etme şeklimizi değiştirmeye yardımcı olacak ve bizi çok daha kısa sürede birbirimize yakınlaştıracak."

Quesst ekibi artık entegre sistem testleri, motor çalıştırmaları ve taksi testleri ile bu yılın sonuna doğru planlanan ilk uçuşuna hazırlanmak için vites değiştiriyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER