Oynatma Listesi
HABERLER

Özay Şendir Gazze'deki dramı böyle anlattı: Hastaneler ölüyor, bombalamaya gerek yok!

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Gazze'de yaşanan dramı CNN TÜRK canlı yayınında anlattı. İsrail'in saldırılarına tepki gösteren Şendir, 'Hastaneyi vurmak için illa tepesine bomba bırakmaya gerek yok. Elektriksiz bırakırsınız. Hastaneler ölüyor' ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kalırken Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, bölgedeki son gelişmeleri CNN TÜRK canlı yayınında Melten Bozbeyoğlu'na değerlendirdi.

Şendir 'İsrail'i durduran şey ne?', 'ABD mi yoksa başka planlar mı var?' sorularına yanıt verdi.

Şendir'in değerlendirmeleri şöyle; Tabi ki ABD. Tabi ki Avrupa Birliği'nin baskısı. 200 küsür rehine var ve bunların çok farklı milletler dağılımı var. Her millet İsrail'e çağrı yapıyor, 'Aman başlama' diye. Batı'nın yaptığı baskının, Gazze'de yaşananlar, insanların ölmesi, çocukların ölmesiyle filan alakası yok. Alaka şu; Rehine pazarlığı için zaman tanıyorlar.

Bunu yaparken gerekçelendiriyorlar meseleyi. Nasıl gerekçelendiriyorlar? Birinci gerekçe şu; Amerikan askerleri bölgeye gelinceye kadar. Niye Amerikan askerlerinin bölgeye gelmesini bekliyorsun? Hizbullah ve İran bir arada saldırırsa İsrail'e, İsrail'i savunacak Amerikan askeri olsun. Peki kaç tane asker gelecek? 2 bin 200 deniz komandosu gelecek. Bunu zaten biliyoruz.

Dün ABD Dışişleri Bakanı ağzından çok güzel bir gerekçe kaçırdı. ABD'de bir televizyon programına katıldı ve dedi ki; 'İsraillilerden biz Gazze'de kara operasyonu bittikten sonra nasıl bir yönetim olacağına dair planı bekliyor'

İSRAİL ORDUSU ZARAR GÖRÜYOR

Egemenlik meselesinde konuşulan şeye bakar mısınız? 'Gazze'ye girecek, işgal edecek... Sonra egemenliği Mısır'a mı devredecek, Hamas'ın yerine ne gelecek? vs... Bunu bekliyoruz' dedi. Aslında bütün bunların hepsi bir paket. Gördüğümüz pakette şu var;

1 - İsrail aslında çoktan vuracaktı. Bunu bütün hazırlığı yapılmıştı. Çünkü bir orduyu sınırlara bu kadar etrafına dizip, çatışmaya bu kadar hazır hale getirip o motivasyonu sağladıktan sonra geçen hergün orduya zarar verir. Şu anda İsrail ordusu zarar görüyor.

NETANYAHU'NUN LİDERLİĞİ TARTIŞILIYOR

2 - Netanyahu'ya eleştiriler giderek artıyor. Hem de öyle böyle değil. Eski Başbakan eleştirdi. Medya artık manşetlere taşıyor. Netanyahu'nun liderliği tartışılıyor. Netanyahu'nun da aslında böyle bir harekata ihtiyacı vardı. Niye? Dikkati bir anda Gazze'nin içine çevirecekti. Harekatın gecikmesi hem İsrail ordusunu hem de İsrail'deki hükümeti şu anda zorluyor. Ama yapamıyorlar. Niye yapamıyorlar? Çünkü ABD, yeşil ışığı yakmadı. Şunu da söyleyeyim; ABD mesela ateşkes peşinde koşmuyor. 'Şu anda kara harekatı yapma' diyor. Yani aslında her gün koca koca tonluk bombalar Gazze'ye düşüyor. Çoluk çocuk demeden öldürmeye devam ediyor.

Buradaki temel mesele, durduğumuz yer şurası hava harekatı uzadıkça, dünya genelinde hükümetler değil ama halkların İsrail'e yönelik eleştirisi var. Ben 2008'de Gazze'deydim İsrail operasyonu sırasında. Bütün İsrail operasyonlarını çok dikkatle takip ettim. İsrail aleyhine bu kadar çok gösterinin yapıldığı, Güney Amerika'daki her ülkede dahil yapıldı. İkinci vaka daha yaşamadım.

İsrail işin propaganda savaşında. Dün o meşhur paylaşım sitesine video yüklediler. Sansürsüz görüntüleri verdiler İsrail dünya dışında durumu idare etmeye çalışıyor. Turist ağırlamaya devam ediyor. Bu ne demek? Bugün Yunanistan Başbakanı orada, yarın Fransa Cumhurbaşkanı geliyor, arkasından Hollanda Başbakanı gelecek.

Ben hep şöyle yorarım; Bir başka ülkenin idaresinin başındaki isim, hükümet başkanı veya devlet başkanı oradayken İsrail operasyonu başlamaz. Ama geldiğimiz yer şurası; Gazze kalmadı. Özellikle Kudüs ve Gazze kalmadı.

"DÜNYA YARDIM DİYE KEFEN YOLLUYOR"

Gazze'nin günlük yakıt ihtiyacı 600 bin litre, elektrik santrali dahil olmak üzere. Bunun 400 bin litresi mazot, 200 bin litresi benzin. Peki bu girenler kaç saat götürecek? Sadece kuvözde, erken doğmuş prematüre bebek sayısı El Şifa Hastanesi'nde 130.

HASTANELER ÖLÜYOR

Hastaneyi vurmak için illa tepesine bomba bırakmaya gerek yok. Elektriksiz bırakırsınız. Elektrik olmayınca su temizlenmiyor Gazze'de. Aslında hastaneler ölüyor.

Dünya yardım diye kefen yolluyor. İyi mi? En çok kadın, erkek, çocuk kefeni yollandı. Şu ilk gün geçen 20 kamyon var ya... Teker teker peşindeyiz. 265 tane yaralılara müdahale seti yollandı. O akşam toplam yaralı sayısı 490. Yardım depoya ulaşmadan eksik kaldı. Okyanustaki damlayı yolluyorlar Gazze'ye. Bu müthiş bir kandırmaca şeklinde gidiyor.

Akaryakıt... Gazze'nin masum insanlarının yaşayabilmesi için akaryakıta ihtiyacı var. Bu üç tankerle olacak iş değil. Üç tanker de hastanelere gitmedi. O BM'ye gitti. BM, hastanelere dağıtacağını söylüyor. Ama şöyle söyleyeyim; Bunun Yahudisi, Müslümanı, Hıristiyanı vs. yok.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER