Oynatma Listesi
HABERLER

Yerli uydu İMECE ne zaman uzaya gidiyor? TÜBİTAK Başkanı CNN Türk’te açıkladı

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen milli uydu İMECE’nin fırlatılışı 2 kez ertelendi. Peki bu erteleme ne anlama geliyor, ne zaman fırlatılacak? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, CNN Türk'te açıkladı.

2023 yılında Türkiye 2 uydusunu uzaya gönderecek. Bunlardan birisi Türksat 6A uydusu, diğeri ise İMECE uydusu. TÜBİTAK Koordinasyon Merkezi’nde İMECE uydusu ile ilgili son gelişmeleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal aktardı: Mandal konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

2 KEZ ERTELENDİ, BUNUN SEBEBİ NEDİR? 

"Uzay teknolojileri ile sürecin içinde olanlar için bu normal SpaceX’in web sayfasına bakıldığında bu tip gecikmelerin olabildiği, son saniyelere kadar hava muhalefetinden dolayı da erteleme durumu söz konusu olabiliyor.  

Biz kendi uydumuz açısından tam hazırlıklıyız. Bizle birlikte eş zamanlı 36 uydu fırlatılacak. Türkiye’ye ait 4 uydu var. İMECE’nin yanında çok ufak uydular. 700 km çıkacak olan uydumuz İMECE, 36 uydu aynı heyecan için bekliyor. 

Salı sabahı için planlanmıştı, dün gece SpaceX tarafından yapılan açıklama ile cuma sabahı Türkiye saati ile 09.48’de bu heyecanı bakanlarımızla ve Türkiye’deki vatandaşlarımızla yaşayacağız. 

  İMECE UYDUSU HAKKINDA 

En önemli özelliği görüntüdür. Görüntü noktası güvenlik amaçlı, ülkemizin güvenliği amaçlı aynı zamanda sivil kullanımlara yönelik olarak da afet enkazlarının doğru tespit, iklim değişikliği gibi zor bir süreçteyiz. Hem çevre şehircilik, hem tarım ve orman, hem de askeri güvenlik anlamında birçok fonksiyonu yerine getirebilecek olan gözlem uydusu. 

Bu uydunun özelliği metre altı çözünürlük yani 99 cm, metrenin altındaki çözünürlük hassasiyetini veriyor. 16.2 km geniş alanda 99 cm’de çözünürlükte olan bir bölgeden tek defa çekim yapabilecek. 

Biz buraya baktığımızda uzaya bakan yönünü görüyoruz. İçinde kritik bileşenler var.  

  ‘UYDU İHRAÇ EDEBİLMEMİZ MÜMKÜN’ 

Eş zamanlı olarak bir tarafta ürünümüzü kullanıyoruz, teknolojimizi aynı zamanda test ediyoruz. Kameramızı, uçuş bilgisayarlarımızı, aynı zamanda sistem halinde uydu ihraç edebilmemiz mümkün. 

‘O HEYECANI CUMA GÜNÜ YAŞAMIŞ OLACAĞI’ 

Dost ve müttefik ülkelerle iletişim halindeyiz. Biz şu anda teklif verebilen bir ülkeyiz uydu ihalelerine teslim verebildik. Biz o heyecanı cuma günü inşallah yaşamış olacağız. 

200’e yakın arkadaşımızın geceli gündüzlü emekleri var."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER