Oynatma Listesi
HABERLER

Yumurta fiyatlarında büyük fark

Yumurta piyasasında yaşanan fiyat oynaklığını Rekabet Kurumu radarına aldı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu aynı boy 30'lu yumurtanın 2 farklı markette aynı fiyat olmadığına dikkat çekti.

Market ve üretici arasındaki fiyat farkı gün geçtikçe daha da artıyor. 30'lu yumurta bir markette 52,95 TL diğerinde ise 43.90 TL'den satılıyor.

 

Rekabet Kurumu, Yumurta Üreticileri Merkez Birliğinin (YUMBİR) de aralarında bulunduğu 25 birlik ve teşebbüs ile yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 17 şirket hakkında soruşturma başlattı.

Üreticiler ile market arasındaki fiyat farkı gün geçtikçe daha da yükseliyor. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu: "Biliyorsunuz enflasyon son dönemde çok arttı. Dar gelirli vatandaşların temel protein kaynağı yumurtadır. Karkas dananın kg fiyatı 100 lirayı geçti. Temel gıdalarla ilgili şunu kimse söyleyemez. Serbest piyasa maliyetler arttı. Burada maliyetleri artıran faktörleri herkes biliyor. Savaş çıktı, küresel çapta emtia fiyatları arttı ama birileri vurgun yapıyor.

 

Küresel ölçekte bir sancı yaşanıyor. Pandemiyi yaşadık devlet bütçesinden hepimiz aşımızı olduk tedavimizi gördük bir kuruş para ödemedik. Devletin parası milletin parasıdır. Rusya, Ukrayna savaşı çıktı dünyanın tahıl ambarından tahıl gelmez oldu. Ayçiçek yağıyla ilgili söylenti çıkardılar fiyatlar uçtu gitti. Maliyet artışları yüzde 50 ise siz kar marjlarından yüzde 10 kısın bu tüketiciye daha az yansısın derken birileri ben karımı yükseltmeliyim diye baktığında buna sıcak bakmıyoruz buna tepki gösteriyoruz.

Devletimizin de mücadele etmesi için kamu görevlilerine çağrıda bulunuyoruz. 14 Şubat’ta markete gittik o gün devletin açıkladığı KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilecekti. Bakalım bu inecek mi diye araştırıyoruz. Yumurta fiyatlarına baktım yükselmiş. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon’a seslendim. Neden böyle yaptınız? Başkan bana ulaştı dedi ki ‘Marketler kar marjı koyuyorlar, biz fiyatları aramızda belirlemiyoruz’ Daha sonra Rekabet Kurumu’nun geniş kapsamlı bir incelemeye aldığını bunun yanı sıra yem üreticilerini inceliyoruz, yumurta üreticilerini inceliyoruz ve yem üreticilerinden 7 firmadan 3’ünü ortak hareket ederek rekabet kanununu ihlalden ötürü cezaya maruz kaldığını açıkladılar.

 

Bu yapılmamalıdır. Böyle dönemde yapıldıysa hiç kusura bakmasınlar ben onlara insanlık düşmanı, vatan haini diyorum.

YUMURTA ÜZERİNDEN SPAKÜLATİF BİR ÇALIŞMA MI VAR, YOKSA STOKÇULUK MU VAR?

Ortak fiyat belirlemek, piyasada ortak eylem planına göre hareket etmek rekabet kanununa aykırıdır. Zarara uğrayan taraflara da 3 katına kadar tazminat hakkı veriyor. Fakat soruşturmalar gizlidir. Ben daha önce zincir marketlerle ilgili 28 Ağustos 2021’de ağzımdan kaçırdım. Bunlar ortak Whatsapp grubu kurmuşlar. Ertesi gün Gıda Perakendecileri Derneği belge istedi benden. Rekabet Kurumu’nun soruşturmasını bekleyelim dedim. Soruşturma gizlidir. Umarım aralarında anlaşma yoktur.

YUMURTA FİYATLARINDAKİ FARKLILIK NEDEN OLUYOR?

Biz ekmekte de standardı konuşuyoruz. 210 gram ekmek 3 lira 250 gram şu fiyat olacak ve bunun üzerinden satış yasak. Yumurtada da konuştuğumuz gezen tavuk, organik bunlar değil. Standart endüstriyel yumurtadan bahsediyoruz. Bir yerde 42 lira bir yerde 53 lira olabiliyorsa burada Rekabet Kurumu sağ olsun diyorum. Rekabet Kurumu’nun incelemesi o rakamlara çekti. Birkaç ay önce gittim 55 liralara çıkmıştı yumurta, daha da gidiyordu.

 

Rekabet Kurumu devreye girdi, tedirgin oldular. Biz dedik ki 20 temel üründe fiyatları sabitleyelim. Maliyeti artanlar da devlete gitsin maliyet farkını alsın. Biz bunu konuştuk. İngiltere’deki marketler bunu uyguladılar. Biz de hala uygulanmadı. Nasıl uyguladılar? Bazı medya organlarında aralarında anlaşarak dediler. Hayır anlaşmadılar. Birisi çıktı ben 100 temel ihtiyaç ürününde yüzde 12’den indirim yapıp fiyatları indiriyorum."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER