Siyaset 1 Mayıs’ın yeni telsiz konuşması

1 Mayıs’ın yeni telsiz konuşması

11.08.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

Ergenekon eklerinde 1977’deki kanlı 1 Mayıs’ın hiç ortaya çıkmamış telsiz konuşmaları da yer aldı

1 Mayıs’ın yeni telsiz konuşması

Ergenekon davasının iddianamesinde yeralan 441 klasörlük eklerin içinde 1977’deki 36 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı 1 Mayıs’ta yapılan bir telsiz konuşması da ortaya çıktı.
Doğu Perinçek ve İP arşivinden iddianame eklerine taşınan belgeye göre, daktilo edilmiş telsiz konuşmalarının üç ayrı merkezden yapıldığı tahmin ediliyor.
Konuşmalarda, “Ocak”, “Santiago-Dalyan” ve “İstasyon” kodları kullanılıyor. Ayrıca, “1”,  “2”, “3”, “4” ve “6” numara ile kotlanmış kişiler bu merkezlerle konuşuyor.
Konuşmayı yapanların yürüyüş kolları içinde olduğu ve birinin de DİSK Başkanı Kemal Türkler’in evinde bulunduğu yine telsiz konuşmalarından anlaşılıyor.
Konuşmalar sabah 09.45’de başlıyor ve 11.55 de bitiyor.
İkinci konuşma da olaylardan sonra 19.00 da başlıyor 20.40’da bitiyor. Olayın olduğu saatlere ilişkin bir kayıt değil bunlar.
1 Mayıs katliamındaki polisin telsiz konuşmaları 1986’da Nokta dergisinde yayımlamıştı ve kod sistemi bulunmuyordu. İddianamede eklerinde yer alan telsiz konuşmaları, 1 Mayıs olaylarıyla ilgili ortaya çıkan 2. telsiz konuşmaları niteliğini taşıyor.
1986’da yayımlanan ilk telsiz konuşmalarındaki üslup ile iddianame ekinde ortaya çıkan telsiz konuşmalarındaki üslup arasındaki ciddi bir farklılık var.
Telsiz konuşmalarının bir kısmı şöyle:

Haberin Devamı

OLAYLARDAN SONRA
SAAT : 19.20
2-İki Ocağa
O-Ocak dinlemede
2-Zabıta duruma hâkimdir. Taksim Meydanı tamamen boşaltılmıştır. Tali yerlerde küçük çapta çatışmalar olmaktadır. Bu ara zayiat olduğu söylenir. Netice bilahare arz edilecek.
O-İki Numara anlaşıldı teşekkürler.
SAAT : 19.30
0-Ocak dinliyor İki.
2-Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’ne üçü polis dördü halktan silahla yaralanmış şahısların getirildikleri öğrenildi. Taksim otobüs durağında da bir ceset tespit edildi.
2-İkiden Ocağa, İlkyardım Hastanesi önünde de yaralıları taşıyan araçlara ateş edildiği söyleniyor.
2-Gümüşsuyu Filips önünde halen çatışma devam etmekte.
SAAT : 19.35
2-Gümüşsuyu Filips önünde halen silahlı çatışma mevcut.
0-Polisle mi çatışma?
2-Polisle çatışma.
SAAT : 19.50
2-İki Ocağa
O-Ocak dinlemede.
2-Taksim temizlenmiş durumda, Güvenlik kuvvetleri, İstiklal Caddesi, Maçka, Harbiye, Dolmabahçe, Tepebaşı ve Şişhane’de grupları temizleyerek tali yollara doğru inmekte, bu arada bir polisin öldüğü birinin ağır yaralı olduğu, ayrıca iki de yaralı olduğu polisten söyleniyor.
2-Ocak anlaşıldı mı?
O- Anlaşıldı.
SAAT : 20.00
2-İki Ocağa
2-İlkyardım Hastanesi’nde 50 üzerinde yaralı, Şişli Çocuk Hastanesi’nde beş ölü, şimdilik ilk rakamlar bunlar.
2-Son durumu bildiriyorum. Gümüşsuyu’nda üç polis iki sivil hafif yaralı Şişli Çocuk Hastanesi’nde beş ölü, on yaralı Beyoğlu İlkyardım Hastanesi’nde beş kadın, bir polis yirmi erkek ölü, bir polis 47 sivil yaralı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde bir ölü, cem’an 32 ölü - 63 yaralı.
O-Anlaşıldı.