Siyaset 2 numara kim olacak?

2 numara kim olacak?

02.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyük Kongre’de AK Parti’nin 50 kişilik MKYK’sında yüzde 42’lik değişiklik yapan Başbakan Erdoğan, perşembe günü, bunların arasından 12 kişilik yakın çalışma ekibini seçecek. Partinin 2 numaralı görevine Numan Kurtulmuş, Abdülkadir Aksu ve Mehmet Ali Şahin’in ismi geçiyor

2 numara kim olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’in Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda (MKYK) yüzde 42’lik değişiklik yaptığı AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi sonrasında gözler MYK değişikliğine çevrildi. Kulislerde 12 kişilik MYK’dan 5-6 ismin değişebileceği konuşuluyor. Partinin ‘iki numaralı ismi’ olarak nitelenen Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kimin getirileceği de merak konusu. Kulislerde, bu göreve HAS Parti’den ayrılarak Ak Parti’ye katılan Numan Kurtulmuş ile halen iki numara olan Abdülkadir Aksu ile eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ismi geçiyor.

MYK’da değişiklik bekleniyor
Erdoğan, 2023 vizyonuna yönelik kadro değişikliğine MYK’da devam edecek. Ak Parti MKYK, perşembe günü Erdoğan başkanlığında ilk toplantısını yapacak. Toplantıda Erdoğan, genel başkan yardımcıları ve genel sekreterden oluşan 12 kişilik MYK’da da değişikliğe gidecek.
Erdoğan, MKYK değişikliği için yüzde 15 demesine rağmen yüzde 42’lik bir sürpriz değişikliğe gitmişti. Kulislerde Erdoğan’ın, 12 kişilik MYK’da da omurgayı koruyarak 5-6 ismi değiştirebileceği konuşuluyor.
MYK’da yapılacak değişiklikle partide iki numaranın da kim olduğunu ortaya çıkacak. İki numara olarak yeni partiye katılan Numan Kurtulmuş’un ismi geçiyordu. Ancak, bu görev için halen iki numara olan Abdülkadir Aksu ile eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de ismi dillendiriliyor.
Erdoğan, yeni MKYK’ya mevcut MYK’daki 12 ismin tamamını aldı. MYK’ya 1 genel sekreter ve 11 genel başkan yardımcısının yanı sıra partinin 5 kişilik Meclis yönetimi de giriyor. MYK’daki bu isimlerden sadece AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, yeni MKYK’da yer bulamadı. Bu nedenle, mevcut üyelerinin kaçının MYK’daki yerlerini koruyacağı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

En yüksek oy Babacan’a

MKYK oylamasında en çok oyu Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ (1328) ve Ali Babacan (1328) ile AK Parti Konya Kadın Kolları Başkanı Hasibe Özlem Çepni (1328) aldı. Bunların arkasından da iki kadın üye Çiğdem Erdoğan Atabey ve Çiğdem Karaaslan’ın oyunun yüksek çıktığı belirtildi. Ak Parti’nin iki numarası olan Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun ise 1302 oyla listede düşük oy alanlardan biri olduğu belirtildi. Oylamada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 1326 oy, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 1325 oy aldı. Partiye yeni gelenlerden Numan Kurtulmuş’un ve Osman Can’ın 1323, Süleyman Soylu’nun ise 1325 oy aldığı belirtildi. MKYK asil ve yedek üyelerinin yanı sıra Merkez Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeleriyle Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu asil ve yedek üyelikleri için yapılan seçimlerde 18 oy geçersiz sayıldı. 142 delege ise, oylamaya katılmadı. Bin 347 oy kullanılan seçimde MKYK listesi 1329 oyla kabul edildi.

Haberin Devamı

MKYK’da dengeler gözetildi

AK Parti’nin 50 kişilik yeni MKYK’sındaki isimler ve dağılımlar şöyle:

* 9 BAKAN: Daha önce MKYK’daki 6 olan bakan sayısı 9’a çıktı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yeni MKYK’da yer bulamadı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politika Bakanı Fatma Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin MKYK’ya yeni giren bakanlar oldu. MKYK’da eski listede ve yeni listede olan bakanlar ise şöyle: Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı. Seçim sırasında listede en yüksek oyu ise Babacan’ın aldığı belirtildi.

* 9 PROFESÖR: AK Parti MKYK’ya 4 profesör daha girdi. Böylece MKYK’daki profesör sayısı da 9’a yükseldi. MKYK’ya yeni giren profesörler şunlar: Eski HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay, eski Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Akın ve anayasacı AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop.

* 25 MİLLETVEKİLİ: Son liste ile MKYK’daki milletvekili sayısı 25 oldu. MKYK’ya yeni giren milletvekilleri şunlar: Menderes Türel (Antalya), Mevlüt Çavuşoğlu (Antalya), Nihat Zeybekçi (Denizli), Nurettin Nebati (İstanbul), Mustafa Şentop (İstanbul), Mehmet Ali Şahin (Karabük)

* 3 HAS PARTİLİ: MKYK’ya kapatılan HAS Parti’den 3 isim girdi. Bu isimler eski HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, eski bakan Ahmet Demircan ve eski HAS Parti Ankara İl Başkanı Abdülhamit Gül.

* 3 TEŞKİLATLI: Yeni MKYK listesine teşkilatlarda görev yapan 3 isim de girdi. AK Parti Konya Kadın Kolları Başkanı Hasibe Özlem Çepni, Sakarya Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Erdoğan Atabek ve kapatılan HAS Parti Ankara Ankara İl Başkanı Abdülhamit Gül MKYK üyesi oldu. MKYK’ya giren 2 kadın kolları başkanının da başörtülü olması dikkati çekti.

* 7 BAŞÖRTÜLÜ, 7 BAŞI AÇIK: MKYK listesine eski üyelerden 6 kadın giremedi. Bunların yerine MKYK’ya yeni 4 kadın üye girdi. Eskiden 16 olan kadın sayısı ise böylece 14’e düştü. 14 kadın üyenin 7’sinin başörtülü, 7’sinin başı açık olduğu belirtildi. Böylece Erdoğan, bundan önceki MKYK listesinde olduğu gibi yine kadınlar arasında dengeyi kurdu. MKYK’daki kadın üyeler şöyle oldu: Asuman Erdoğan (başörtülü), Çiğdem Erdoğan Atabey (başörtülü), Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Emine Çift (başörtülü), Fatma Zeliha Nükhet Hotar, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Hasibe Özlem Çepni(başörtülü), Lale Ersoy (başörtülü), Necla Hattapoğlu (başörtülü), Öznur Çalık, Sema Kırcı (başörtülü), Zeynep Armağan Uslu.

Haberin Devamı

A TAKIMININ EN YÜKSEK OY ALAN KADINLARI

Haberin Devamı

Sakarya kadın kollarından geldi

Çiğdem Erdoğan Atabey: 1981’de İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce Fizik bölümünde tamamladı. Bolu A.İ.B.Ü-Bilim Topluluğu Başkan Yardımcılığı, Bolu Etik Değerler Topluluğu Kurucu Başkanlığı, Bolu Genç Arı Hareketi Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Adapazarı İlçe Kadın Kolları Kurucu Başkanlığı’nı 2 yıl yürüttükten sonra 2010’da AK Parti Sakarya İl Kadın Kolları Başkanlığı görevine getirildi.

Haberin Devamı

Siyasete gençlik kollarında başladı
Çiğdem Karaaslan: Önceki MKYK’da da yer alıyordu. 1979’da İstanbul’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümünü, yüksek şeref öğrencisi ve bölüm 3’üncüsü olarak bitirdi. Ortağı olduğu kentsel tasarım ve mimarlık firmasında yönetici olarak çalışıyor. AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. AK Parti 2’inci ve 3’üncü olağan kongrelerinde MKYK üyeliğine seçildi.