Siyaset AB reformlarda somut adım istiyor

AB reformlarda somut adım istiyor

22.04.2009 - 00:41 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanları düzeyinde AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da toplanan Türkiye-AB Troykası’nda, Türkiye’nin bir süredir askıya aldığı reformları hızlandırması konusu ele alındı

AB reformlarda somut adım istiyor

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Troyka Toplantısı, Dönem Başkanlığı’nı yürüten Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da dışişleri bakanları düzeyinde yapıldı. AB kanadı, reformlar konusunda Türkiye’den somut adım atmasını ve temel hak ve özgürlükler alanındaki sıkıntıların giderilmesini istedi.
Türkiye de müzakere sürecinde teknik boyutun ön planda tutulmasını, bazı ülkeler tarafından kullanılan siyasi gerekçelerin Ankara’nın önüne engel olarak çıkarılmamasını talep etti.

Yeni bir itici güç
AB’nin teknik konularda verdiği mesajlar, Türkiye’nin uzun bir süredir reformlar konusunda Brüksel’in beklentilerini karşılayacak somut adımlar atmaması nedeniyle daha önceki mesajlarla büyük benzerlik gösteriyor. Aralarında ifade ve basın özgürlüğünün de yer aldığı bazı alanlarda Türkiye’nin mevcut endişe ve eksikleri gidermesinin gerekliliği AB’nin vurguları arasında yer aldı.
Çek Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Türkiye’deki reform sürecinin yeni bir itici güce ihtiyaç duyduğunu belirterek, Türk hükümetinin reform sürecini aksatmadan sürdürmesini beklediklerini söyledi.
Son dönemde Komisyon’un Türkiye’nin performansına yönelik olarak eleştiri dozunu yükselten bir yaklaşım içinde olmasına karşın toplantı sonrasında verilen mesajların daha çok müzakerelerin devam etmesi gerektiğine odaklanması dikkat çekti.

‘İtiraz edenler var’
Schwarzenberg, “Devam etmekte olan müzakere süreci Türkiye’nin AB’ye her geçen gün daha da yakınlaştığını gösteriyor” dedi. Bir sonraki Dönem Başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de her genişleme sürecinde itiraz edenler çıktığını hatırlatarak, “AB, Türkiye’yle daha güçlü ve daha dinamik olacak” diye konuştu.
Çek Cumhuriyeti ve İsveç gibi Türkiye’nin üyeliğine tam destek veren ülkelerden gelen bu mesajlar, haziran ayında düzenlenecek olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde Türkiye’nin üyeliğine soğuk bakan Almanya ve Fransa gibi ülkelerden gelen olumsuz mesajları dengeleme amacı da taşıyor.
Toplantıda reformlar ve müzakere sürecinin yanı sıra Kıbrıs sorunu, Ortadoğu ile Güney Kafkaslar’daki son durum ve enerji gibi konular da ele alındı.