Siyaset ABD’ye gösteri uyarısı tepkisi

ABD’ye gösteri uyarısı tepkisi

23.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin, CHP’nin İstanbul mitingi öncesi kendi vatandaşlarına yaptığı gösteri uyarısından dolayı ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkiye ayrıca ABD’nin duyurusuna, aynı içerik ve üslupta iki duyuru ile karşılık verdi.

ABD’ye gösteri uyarısı tepkisi

 

Aydın Hasan / ANKARA - Türkiye; ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin CHP’nin önceki gün İstanbul Maltepe’de düzenlediği miting öncesinde kendi vatandaşlarına yaptığı gösteri uyarısındaki ifadelerden duyduğu rahatsızlığı mütekabiliyet ilkeleri çerçevesinde karşılık verdi.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçiliği’nin internet sitesinde mitingden üç gün önce 18 Mayıs’ta kendi vatandaşlarına yönelik duyuru bölümünde, “Gösteri Uyarısı: 21 Mayıs tarihinde İstanbul Maltepe’de gerçekleştirilecek olan gösteri” başlığı altında seyahat uyarısında bulunulmuştu. Üslup olarak diplomatik nezaketten yoksun olarak değerlendirilen ve tepki çeken duyuruda, şu ifadeler yer almıştı:

“Muhalefet partisi CHP tarafından tertip edilen büyük bir gösteri, 21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul’un Asya yakasında bulunan Maltepe ilçesinde planlanmaktadır. Geçmişte bu tür gösterilerde kalabalıkları kontrol altında tutmak için, Türk Emniyet Teşkilatı tarafından tazyikli su, biber gazı ve öldürücü olmayan plastik mermilerin kullanımı gibi tedbirlere başvurulmuştu. Bu gösteri için de benzer tedbirler yüksek ihtimalle kullanılacaktır. Gösterilerden ve protestolardan öngörülemeyen durumlar olabileceği ve bazen de şiddetli bir hal alabileceği için - uzak durun. Ne yapılmalı? Kalabalıklardan uzak durun. Dikkat çekmemeye çalışın. Protesto ve gösteri alanlarından uzak durun. Anlık gelişmeler için yerel medyayı takip edin.”

Haberin Devamı

Bakanlığa çağrıldı

ABD Büyükelçiliği’nin uyarısındaki ifadeler, rahatsızlığa neden oldu. Ancak rahatsızlığın iletilmesi için İstanbul Maltepe’deki CHP mitinginin yapılması beklendi. Önceki gün yapılan mitingin ardından dün, pazar günü olmasına rağmen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığı’nda çağrıldı. Büyükelçiye, miting öncesinde ABD büyükelçiliği tarafından yayınlanan gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık iletildi. 

Büyükelçi’ye, “Kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu ABD’de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken, siyasi parti mitinglerinin demokrasimizin köklü bir geleneğini oluşturduğu ülkemizde bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılması kabul edilemez” uyarısında bulunuldu.

Aynı dil ve üslup

Türkiye, ABD’nin bu duyurusuna, aynı içerik ve üslup çerçevesinde iki duyuru ile karşılık verdi. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde dün “ABD’de Yaşayan Vatandaşlarımıza Duyuru” başlığı altında yer alan metin özetle şöyle: “ABD’de yapılacak büyük gösteri ve organizasyonlarda vatandaşlarımızın dikkatli olmaları ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalarında fayda görülmektedir. ABD güvenlik birimleri her ne kadar bu tip organizasyonlarda meydana gelebilecek protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da, geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir...”

Haberin Devamı

Şiddete dönüşebilir!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) Twitter hesabından da Dışişleri Bakanlığı duyurusundan bir bölüm konularak, “Amerikan polisi her ne kadar bu tip organizasyonlarda çıkan protestolar için önlem alıyor olsa da geçmişte yaşanan olaylarda gerçek mermi ve elektroşok kullanımı, göz yaşartıcı gaz ile müdahale ve şiddet olayları unutulmamalıdır. Bu tip gösteriler kontrol edilmesi zor olduğu için şiddete dönüşebilir, bu nedenle bu organizasyonlardan kaçının” denildi.