Siyaset Acthuman ‘prekarya ve toplumsal güvence’ raporu: 9 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor

Acthuman ‘prekarya ve toplumsal güvence’ raporu: 9 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor

13.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve İNGEV işbirliğiyle yürütülen, ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi tarafından yayınlanan “Prekarya ve Toplumsal Güvence Raporu”nda, 9 milyon kişinin kayıt dışı çalıştığı belirtildi. Raporda, Kovid-19 ve ekonomik belirsizliğin güvencesizliği derinleştirdiği vurgulandı.

Acthuman ‘prekarya ve toplumsal güvence’ raporu: 9 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor

MELTEM GÜNAY İstanbul - Dr. Sarphan Uzunoğlu tarafından yazılan raporda belirsiz, öngörülemeyen ve riskli olarak tanımlanan prekaryanın (güvencesiz çalışma) her geçen yıl küresel bir norm haline geldiği belirtildi. Türkiye’deki güvencesizlik problemi ve genişleyen prekarya ekseninde ortaya çıkabilecek sosyal ve ekonomik problemlere karşı üretilebilecek politikaların tartışmaya açıldığı raporda, yaklaşık 9 milyon kişinin kayıt dışı çalıştığı vurgulandı. Raporda Türkiye’de tahminen bir milyon kişinin de geçici koruma altında çalıştığı belirtildi. Raporda ayrıca statü sağlanamayan, legal durumu belli olmayan insanlar gibi gruplara 5.5 milyon işsiz genci, sosyal ve ekonomik yaşamdan atılmış kişileri, hukuki gerekçelerle çalışma hayatından ve medeni hayattan izole edilen kişiler de katıldığında ekonomik faaliyetin sürmesine katkı sağlayan aktörler içerisinde prekarya üyelerinin yoğun bir şekilde var olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

‘Önemli sorun’

Raporun tanıtım toplantısında konuşan İNGEV Başkanı Vural Çakır, şu bilgileri verdi: “BM araştırmasına göre her yedi kişiden altısı kendisini güvencesiz hissediyor. Günümüzde bir milyar kişinin mental tedavi gördüğü belirlenmiş. Yapay zeka, robot teknolojileri gibi etmenler süper zenginlerin güvencesiz kitleye ihtiyacının giderek azalmasına sebep oluyor. Eşitsizlik ve güvencesizlik birbirini besler halde. Çatışma bölgelerini terk etmek zorunda kalan güvencesizler, kimliksizlikler bu durumun en büyük kısmını oluşturuyor.”

İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman da, “Cumhuriyetin kuruluşunun ikinci yüzyılına girerken, ne şekilde devam edeceğimizin en önemli kavramlarından biri prekarya ve güvencesizlik sorunu olacak. Nasıl bir Türkiye’de yaşayacağımızın önemli kıstaslarından biri olacak” dedi.

Haberin Devamı

Prekarya meselesinin hem siyasal hem sosyal bağlamda kritik olduğu vurgulanan raporda devletin, özel sektörün ve sivil toplumun birbiriyle tutarlı, geniş vadeye yayılabilecek politikalar üretmesi gerektiği vurgusu yapıldı.A