Siyaset Adana Büyükşehir Belediyesi'ni Ak Parti aldı

Adana Büyükşehir Belediyesi'ni Ak Parti aldı

13.04.2010 - 16:25 | Son Güncellenme:

Aytaç Durak'ın uzaklaştırılma-sından sonra yerine geçecek isim için kuraya başvuruldu

Adana Büyükşehir Belediyesini Ak Parti aldı

İçişleri Bakanlığı'nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın açığa alınması nedeniyle yapılan Başkan Vekilliği seçimini, CHP'li üyelerin oyunu alan Yüreğir İlçe Belediye Başkanı AK Parti'li Mahmut Çelikcan kura ile kazandı. 29 Mart seçiminde Aytaç Durak MHP'den seçilmiş, soruşturmalar nedeniyle geçen ay partisinden istifa etmişti. Ak Parti, aynı seçimde bin 500 oy ile seçimi kaybetmişti.

Bugün 3'üncü turda yapılan oylamanın ardından en yüksek oyları alan, Ak Parti ve MHP'nin adayları son tur seçime katılırken, CHP adayı Yıldıray Arıkan yasa gereği bu tura giremedi. Son turda en yüksek oyu alan 2 aday MHP'li Fethi Coşkuntuncel ile AK Parti'li Mahmut Çelikcan yarıştı. MHP ve AK Parti adayı 16'şar oy aldı, 1 oy ise geçersiz sayıldı. 1 oy da boş çıktı. Böylece CHP'li 10 üyenin oylarının ağırlıklı olarak MHP adayına verildiği, bir bölümünün de Ak Parti'li adaya kullanıldığı ortaya çıktı. Oyların eşit çıkması nedeniyle, kura çekildi ve torbadan Çelikcan çıktı. Oylama sonrası salonda yer yer tartışmalar oldu.

Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel, oyların eşit çıkması üzerine, bürokratlara "Eş başkanlık yapsak ne olur, bir kanunsuzluk olur mu?" diye sordu. Sonra da, "2 aday da çekilse, ben devam etsem olmaz mı?" diyerek gergin ortamı yumuşatmaya çalıştı.

4'ÜNCÜ OTURUMDA SONUCA GİDİLDİ
Meclis üyeleri, siyasi partilerin başkanları, bürokratlar ve gazeteciler dışında kimsenin alınmadığı olağanüstü meclis toplantısının 4'üncü oturumu Belediye Başkan Vekili Mustafa Tuncel başkanlığında yapıldı. İlk 2 turda adaylığını koyan ancak, seçime katılmayan, Durak'ın açığa alınması ardından, "Benim o koltukta, makamda gözüm" açıklamalarıyla dikkat çeken Mustafa Tuncel de seçim öncesi yaptığı konuşmada, seçim sürecini gerçekten iyi yürüttüğüne dair yorumlar aldığını söyledi. Tek eleştirinin ise, "Söz vermiştin. Koltuğa oturmam diyordun. Niye aday oldun?" olduğunu bildiren Tuncel, şöyle dedi: "En çok bu tenkiti aldım. Tenkitlere uyarak adaylıktan çekildim. Siyasi partilerin meclis üyelikleri üzerinde baskıları olmasaydı bu arkadaşlar 'meclis üyeleri' beni seçerdi. Ben çağrı yaptım, '3 parti de çekilsin beni aday göstersin' dedim. 2- 3 ay sonra 5 ay sonra büyük ihtimal seçim olacak. Ben o zaman kenara çekilirim. Mevcut başkanın dönme ihtimali de var. 'Dönerse ne olur?' diye de soruyorlar. Ne olacak? Hiçbir şey olmaz. Bazı arkadaşlar aba altından sopa gösteriyorlar. Hiçbir şey yapmayız, 'Hoşgeldin der' oturturuz. Politikada bu tip kavgalar tarihin her döneminde olmuştur. Yeri gelir en çok sevdiği adam yine ben olurum. Benim sözümü dinlemediği için bu hale geldiğini herkesten iyi o bilir. En iyi arkadaşı da ben olurum. Bunu da sakın unutmayın."

PARTİ DENETİMİNE ÖNLEM
İlk turda Ak Parti'nin 1 oy fire vermesi, 2'nci tur seçimde ise verilen siyasi partilerin baskısıyla meclis üyelerinin verdikleri oyları cep telefonu kameralarıyla da kayıt altına alması dikkate alınarak, bu kez, kalemle yazmak yerine, Büyükşehir Belediye Başkan adayları merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Çelikcan, merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı CHP'li Yıldıray Arıkan ve MHP'li Fethi Coşkuntuncel'in adlarının yazılı olduğu birer pusula hazırlatıldı.

Kalem kullanımı yasaklanırken, oy verme işleminin yapıldığı kabine girişte de meclis üyeleri cep telefonlarını görevliye bırakıp, oy verme işlemini gerçekleştirdi.

AK Parti'li 13, CHP'li 10, MHP'li 9 ve bağımsız 2 üye olmak üzere toplam 34 üyeden oluşan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan 3'üncü tur seçimde AK Partili Çelikcan 13, MHP'li Coşkuntuncel 11, CHP'li Arıkan ise 9 oy aldı. 1 zarf ise boş çıktı.

İLK 2 TUR
Belediye başkan vekilliği için yapılan seçimlerde ilk turda AK Partili Çelikcan 12, MHP'li Coşkuntuncel 11, CHP'li Arıkan da 10 oy almış, 1 oy boş çıkmıştı. 2'nci tur seçimde AK Partili Çelikcan 13, CHP'li Arıkan 11, MHP'li Coşkuntuncel de 10 soy almıştı. 2'nci turda AK Partili adaya blok oy çıkarken, 2 bağımsız üyenin oyları ise 1'er oy ile CHP ve MHP'li adaylara gitmişti.

Aytaç Durak'ın açığa alınma süreci
29 Mart 2009'da 5. kez seçilip Adana Büyükşehir belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Aytaç Durak'ın açığa alınma sürecinde Belediye Meclisi'nin mart ayı oturumlarındaki tartışmalar ve ortaya atılan iddialar etkili oldu. Aytaç Durak, mart ayı ilk olağan meclis toplantısında, bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığına ilişkin ses kasetini ortaya çıkardı. Durak, ses kasetinin 4 dakikalık bölümünü dinletince, üyelerin tepkisiyle karşılaştı. Bunun üzearine Durak'ın 20 yıldan bu yana 'sağ kolu' olarak bilinen, gittiği her partiye beraber götürdüğü, mecliste başkan vekilliğini emanet ettiği Mustafa Tuncel'den "Bugüne kadar belediyede yapılmış yasa dışı ne kadar imar değişikliği varsa, mimarı Durak'tır" çıkışı geldi. Tuncel, Durak'ın servetinin 2 milyar dolar olduğunu iddia ederken "Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz" dedi. Bir internet sitesinde Mustafa Tuncel, 'İmar Partisi Başkanı' olarak lanse edilip, bazı meclis üyeleriyle birlikte imar rantını yönettiği iddia edilince de, Tuncel, bu yazıdan da Aytaç Durak'ı sorumlu tuttu.

MHP, Mustafa Tuncel'i ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk etti. Rüşvet kasetinde adı geçtiği öne sürülen üye Mehmet Esendemir de partisi CHP tarafından disiplin kuruluna sevk edildi.

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, belediyedeki rüşvet ve rant iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verip, konuyu TBMM'ye taşıdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aytaç Durak hakkındaki iddiaların araştırılması gerektiğini belirterek, savcıları göreve çağırdı.

Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediyesi'ndeki tartışmalar ve ortaya atılan iddialarla ilgili müfettişlerin soruşturma başlattığını açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, partisine mensup olan Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel'in tüzük gereği istifasını istedi. Tuncel ve Durak, peş peşe MHP'den istifa etti.

Aytaç Durak, mal varlığıyla ilgili iddialarla ilgili kendi hakkında suç duyusunda bulundu. Her ikisi de soruşturma nedeniyle Adliye'de savcılara ifade verdi.

Aytaç Durak, 28 Mart günü İçişleri Bakanlığı'nca 'soruşturmanın selameti' gerekçe gösterilerek açığa alındı. Adana Valisi İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Meclisi'ni, başkan vekilini seçmek üzere 1 Nisan'da olağanüstü toplantıya çağırdı. Yapılan 2 ayrı oturumda gerekli çoğunluk sağlanamayınca, bugün yeniden toplanıldı.

Yazarlar