Siyaset Ak Parti'de 3 dönem tartışması

Ak Parti'de 3 dönem tartışması

11.02.2014 - 18:53 | Son Güncellenme:

.

Ak Partide 3 dönem tartışması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, milletvekilliğini 3 dönemle sınırlayan Ak Parti tüzüğündeki düzenlemenin, ancak Genel Kurul'da değişebileceğini söylemesi, bu yönde bir değişikliğe açık kapı bıraktığı yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Al Jaazera'ye verdiği mülakatta, 3 dönem kuralı için şunları söyledi:

"Partimizdeki kuruluşta aldığımız prensip kararı üç dönem arka arkaya milletvekili olan bir dönem ara vermek durumundadır. Ondan sonra tekrar aday olabilir. Bu şu anda bizim partimizde geçerlidir. Bu kararı değiştirebilecek merci de partimizin genel kuruludur. Başka bir merci de bunu değiştirmez. Ben kendim böyle bir teklifi asla getirmem."

Erdoğan'ın ilk kez bu kuralın, ancak Genel Kurul'da değişebileceğini söylemesi, kendisi böyle bir teklif getirmese de Genel Kurul gündemine gelmesi halinde kuralın değişmeyeceğine karşı çıkmayacağı iddialarına yol açtı.

Aralarında Başbakan Erdoğan'ın da olduğu Ak Parti'ye mensup 72 vekil 3 dönem kısıtlamasına takılıyor. Ak Parti tüzüğü gereği bu 72 vekilin bir kez daha partiden aday olabilmeleri için en az bir dönem parlamento dışı kalmaları gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi, daha önce TOBB seçimleri için getirilen 3 kez seçilen kişinin bir daha aday olamayacağına yönelik kuralı iptal etmiş, bu karar, Ak Parti için de benzer bir sürecin yaşanabileceği iddialarına yol açmıştı.