Siyaset Rusya-Ukrayna savaşının bitmesini kim, neden istemiyor? AK Parti'li Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Rusya-Ukrayna savaşının bitmesini kim, neden istemiyor? AK Parti'li Kurtulmuş'tan flaş açıklama

18.11.2022 - 15:15 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşla ilgili olarak Numan Kurtulmuş "Bu savaşında daha da uzamasını isteyenler var. Birileri savaşı bitirmemek için çabalıyor." dedi.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle; (Rusya-Ukrayna barışını kim istemiyor?) Savaş çok büyük bir küresel tehdit oluşturuyor. Bunu görmek lazım. Türkiye olarak müzakere masası her iki tarafın onurunu da korumak şartıyla kurmak lazım. Cumhurbaşkanımızın her iki liderin ülkeleriyle konuştuğunu biliyoruz. Belli konularda mesafe alındı son noktaya geliniyordu sonra birden savaşın hızlandığını görüyoruz. Füze kriziyle birlikte nasıl ani şekilde kontrol dışına çıkabileceği görülmüş oldu. Bu savaş Rusya ile Ukrayna arasında değil bu, Rusya ile Batı arasındaki bir savaş. ABD ve Avrupa'daki bazı ülkeler Ukrayna'yı destekleyerek bu savaşın uzamasıyla ilgili bir süreci başlatıyorlar. Bizim istediğimiz bu savaşın sonlanması. Birileri savaşı bitirmemek için çabalıyor.

Haberin Devamı

Savaşın devamında gerçekten hiç kimseye faydası gelmeyecektir. Çok daha kötü krizlerle karşılaşabiliriz.

Bu savaşın devam etmesi ABD için de yeni bir süreci ortaya koyuyor. Kırım'ın ilhakına sessiz kalmış Avrupa bu yeni tehditle birlikte Avrupa'da NATO'nun etkinleşmesini istiyor. ABD bu savaşın uzamasını kendi menfaati olarak görüyor. Putin-Zelenskiy imza atacaktı ama birileri istemedi.

Türkiye'nin barış için samimi adımları sürüyor. Bu süreçte gördük ki Türkiye'de başka her iki ülkeyle görüşen başka bir ülke yok. Türkiye'nin böyle bir gücü var, böyle bir imkanı var.

Bu savaşın devam etmesi ABD tarafından yeni bir dönemi de bir şekilde ortaya koyuyor. NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmitşir' diyen Avrupalı, ABD var. Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte gerçekten Avrupa'da NATO'nun güçlendirilmesi... ABD bu anlamda yeni bir dönemi başlatmış oldu.

BU SAVAŞIN BİTMESİNİ NEDEN İSTEMİYORLAR?

Bir kere bu sorunun bir ana cevabı var. Sovyetler'in dağılmasından sonra dünya sisteminin denge durumu ortadan kalkmıştır.Pek çok ülke güç mücadelesi içine girmiş durumda. Kıyasıya bir güç mücadelesinin içerisindedir. Bu başlı başına bir risk. Dünya beşten büyüktür sloganı öylesine söylenmiş bir söz değildir. Küresel bir siyasal sistemin kurulması şarttır. Dünya barışını sağlayacak yeni kurumlar konulması lazım.Bir alarm zilidir Rusya ve Ukrayna savaşı. İlkeli müzakereler, insani diplomasi... Kırım'ın ilhakı başta olmak üzere biz bu ilhakların hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz.