Siyaset Altan Tan’a yine Diyarbakır önerildi

Altan Tan’a yine Diyarbakır önerildi

07.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İmralı ziyaretinin ardından HDP’de aday listesi yeniden ele alınırken, Erzurum adaylığı teklifini reddettiği için liste dışı kalması gündeme gelen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın yeniden Diyarbakır’dan adaylık önerisi yapıldı.

Altan Tan’a yine Diyarbakır önerildi


Aday gösterilmemesi Kürt muhafazakâr çevrelerinde tepkiyle karşılanan Altan Tan’a tekrar adaylık teklifi yapılmasında Öcalan’ın etkili olduğu belirtildi. Bu gelişme üzerine ısrarla Diyarbakır’ı isteyen Leyla Zana’ya Ağrı’dan adaylık teklif edildi. Aday olmayacağını açıklayan Hatip Dicle’nin hem sağlık durumu hem de DTK Eş Başkanlığı görevi nedeniyle zorlandığını belirterek kesin bir dille aday olmayacağını ilettiği belirtildi.
PKK’nın kurucularından Kemal Pir’in yeğeni Ziya Pir’in Diyarbakır’dan, Mahsum Korkmaz’ın kardeşi Fehmi Korkmaz’ın Siirt’ten ve Mazlum Doğan’ın kardeşi Serap Mutlu’nun Batman ya da Siirt’ten aday gösterileceği belirtiliyor. Yurtdışındaki KCK yöneticileri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal’ın tutuklanmama güvencesi olmadığı için aday gösterilmeyeceği kaydediliyor. Roboski’de yakınlarını kaybeden Ferhat Encü’nün Şırnak’tan aday gösterileceği ifade ediliyor.
HDP listesinde batıdan aday gösterilecek adaylar ise sol kimliğiyle öne çıkıyor. Yazar Eşber Yağmurdereli ve sanatçılar Pınar Aydınlar ve ile Suavi’nin İstanbul’dan aday olacağı konuşuluyor.
Eş başkanlar Selahattin Demirtaş’ın da İstanbul 1. bölge, 1. sıradan aday olacağı, Figen Yüksekdağ’ın ise memleketi Adana’dan aday olacağı ifade ediliyor.
Tunceli’de CHP ile yarışacak olan HDP bir süredir etkili bir aday arayışındaydı. Seçim komisyonu Paris cinayetinde hayatını kaybeden Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız’ın 1. sıradan adaylığını değerlendiriyor.