Siyaset Bahçeli'den DTP'liler'in istifasına kabul oyu

Bahçeli'den DTP'liler'in istifasına kabul oyu

17.12.2009 - 10:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin istifa kararlarının TBMM Genel Kurulu’na gelmesi halinde kabul yönünde oy vereceklerini açıkladı.

Bahçeliden DTPlilerin istifasına kabul oyu

Ankara’da basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bahçeli, "Türkiye’de son günlerde artan tansiyonun düşürülmesi konusunda MHP olarak ne tavsiye edersiniz?" sorusu üzerine, AK Parti’nin 7 yılı aşkın süredir, TBMM’de yüksek oranda temsil kabiliyetiyle Türkiye’yi yönetmeye gayret ettiğini belirtti.Bahçeli, şöyle konuştu: "AKP’nin bu süre içinde uyguladığı politikalar çok yönlü değerlendirildiğinde, AKP yönetiminin gerilim stratejisine dayalı, cepheleşmeyi ve kamplaşmayı öngören, çatışmayı körükleyen bir anlayışla siyasi tavrını ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu süreç hala devam ediyor. Türkiye’nin birçok yerinde, özellikle Güneydoğu il ve ilçelerinde başgösteren ve ayaklanma provası niteliği taşıyan toplumsal olaylar karşısında sessiz kalmasıyla da bunu bölücü terörü cesaretlendirebilin bir davranış gibi görüldüğü ifade edilebilir." MHP’nin, ülkenin cephelere ayrılması, kamplara bölünmesi, ırk ve mezhep temelinde bir ayrışmanın ortaya çıkması ve bunun bir çatışmaya dönüşmesi halini kabul etmediğini sürekli dile getirdiğini ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti: "Bununla ilgili de ortaya koyduğu siyasi tavır ve yaklaşımlar, uzlaştırmacı, toplumu çatışmadan uzak tutucu, öncelikle de kendi mensuplarını sokağa dökmeyen kararlı bir tutumla olaylara yaklaşmaktadır.

Haberin Devamı

Pazar günü düzenlenen ’Bin Yıllık Kardeşliği Yaşa ve Yaşat’ mitinginde de bir bölümü, Türkiye’de sağduyu ve aklıselimin hakim olması gerektiğini ifade ederek, mitingimizi şereflendirenlere de bunu tavsiye ederek bakış açımızı bir kez daha ortaya koymuş olduk. Bundan sonraki davranışlarımız da böyle olacak. Ülkeyi kardeş kavgasına götürebilecek hatalardan uzak kalmalıyız.Açılım projesi, bize göre yıkım projesi şeklini almıştır. AKP yönetimi hala gerekli dersi çıkarmamaktadır. Türkiye’nin her tarafında olayların yaygınlaşmakta olduğunu görüyoruz. Toplumsal olayları önleyici tedbirler, zamanında ve yeterli ölçüde alınmadığı takdirde, bu ayaklanma geçmişte de belli şekilde yaşanmış olan kurtarılmış bölgeler yaratarak, daha sonra bunu belli amaçlar doğrultusunda kullanma eğilimi ortaya çıkabilir. Ülkenin bölünmesini gerçekleştirebilecek büyük hatalara da sebebiyet verebilir."

Haberin Devamı

-"CUMHURBAŞKANI GÜL, AÇILIM PROJESİNİN BİR TARAFIDIR"-

Devlet Bahçeli, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Gül’ün, siyasi parti liderleriyle bir toplantı yapmayı öngördüğünü belirterek, "Bu toplantıya gider misiniz?" sorusuna da şu karşılığı verdi: "Sayın Cumhurbaşkanı’nın, uzlaşma zemininin oluştuğu düşüncesinden hareketle, liderleri teker teker Çankaya Köşkü’ne davet ederek görüşmeler yaptığını hatırlıyoruz. MHP olarak bu davete katıldık ve 1 saat 10 dakika süren görüşmemizi gerçekleştirdik. Görüşmenin özü ve öze dayalı sonraki gelişmeleri birbirleriyle ilişkilendirerek değerlendirdiğimizde, Sayın Cumhurbaşkanı açılım projesinin bir tarafıdır. Dolayısıyla, bu görüşmeden hayırlı sonuç elde edilememiştir. Açılımın bu gidişatını durdurabilecek ya da farklı bir zemine çekecek yaklaşımlar üzerinde bir gayreti olmamıştır. Açılımın bir ayrışmaya dönüştüğü bir ortamda yapacağı bir toplantı, çok geç kalmış bir toplantıdır.Sayın Cumhurbaşkanı, liderlerle toplantı yapacağı yerde, Bakanlar Kurulunu yönetme yetkisi de kendisinde olduğu için Bakanlar Kuruluna başkanlık yaparak, Türkiye’nin bu gidişatını mevcut siyasi iktidarla bir değerlendirme yapıp, nerede bir yanlışlık yapılmışsa, ondan vazgeçme kararını oluşturması ve bu kararı da kamuoyula paylaşması daha doğru olacaktır." Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül’den, toplantıyla ilgili henüz bir davetin söz konusu olmadığını bildirerek, "Ama olması halinde verimli bir görüşme olmayacağı kanaati ilk görüşmede ortaya çıktığı için tekrarında yarar görmüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AKP’nin yıkım projesi tuzağına MHP’yi düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. MHP nerede, ne zaman, neyi yapacağını bilen bir siyasi harekettir" dedi.

Ankara’da basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bahçeli, soruları yanıtladı.

Konuşmasında partisinin Güneydoğu’da yüzde 5,6 gibi bir oy aldığına işaret eden Bahçeli, "MHP’yi Güneydoğu Anadolu’ya gitmeyen bir parti olarak takdim etmenin" yanlış bir görüş olduğunu söyledi.

Devlet Bahçeli, "Kürdistan haritalarına bakıldığı zaman" Türkiye’den alınmak istenen toprakların, Hatay üzerinden Sivas’a doğru bir çizgi ile sınırlandığına dikkati çekti. Bahçeli, partisinin tüm Türkiye’yi kucaklayan siyasi bir parti olduğunu belirterek "Belki AKP gibi 81 ilde milletvekili çıkaramamıştır ama çıkartacağı günler de gelecektir" diye konuştu.

Bahçeli, "Sivas’ın ötesine geçemiyorlar" iddialarıyla ilgili olarak da partisinin her türlü provokasyona, birtakım yanlış anlaşılmalara fırsat vermemek için çok dikkatli siyaset yaptığını anlatarak, "AKP’nin yıkım projesi tuzağına MHP’yi düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu sebeple MHP nerede, ne zaman, neyi yapacağını bilen bir siyasi harekettir. Günü, saati geldiği vakit nasıl gideceğimizi de Diyarbakır’da hep beraber olduğumuz gün göreceksiniz" diye konuştu.

-"DTP’LİLER AKP’YE KATILSIN"-

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Eski DTP’lilerin istifalarının TBMM’de kabul edilmemesi durumunda ne olacağına" ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Söz konusu milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmayabileceğini ya da ’Barış ve Demokrasi Partisi’ adı altında, PKK’nın siyasallaşması anlamına gelen yeni bir partide toplanabileceklerini" belirtti.

Bahçeli, "Eğer açılımla ve açılımın içeriği ile meselelere sayın Başbakan ısrarla yaklaşıyorsa, yani Mecliste ’inadına açılım’ diyorsa, (DTP) milletvekillerinin istifasını Mecliste AKP’liler olarak kabul etmeyeceklerse, o zaman kurda kuşa yem etmeye gerek yok AKP bünyesine alarak beraberce açılımı gerçekleştirmelerinde yarar var diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bahçeli, "Telefonlarının dinlenmemesi için ne tür önlemler aldıklarına" ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Bu konuda bir sıkıntımız yok, zaten az konuşan yapımız var. Telefonda da daha az konuşuyoruz. Cep telefonu kullanmıyoruz. Dolayısıyla daha dikkatli oluyoruz. Bizi dinleyip kim ne yapacak.

Bizim her şeyimiz açık" dedi.

-"KÜRT ÇALIŞTAYLARI"-

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli, "Demokratik açılım projesi hakkındaki" sorular üzerine, konuya tüm yönleri ile bakılması gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi’ne işaret eden Bahçeli, "Kongre hangi amaçla oluşturulmuştur, kimler katılmaktadır? PKK yandaşlarının yanında hangi unsurlar buraya dahil olmaktadır?" diye soran Bahçeli, "25-26 Temmuz’da ’Kürt Sorununda Birlik ve Çözüme Doğru’ konulu bir çalıştay başlatılmıştır. Bir hafta sonra AKP tarafından İçişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Polis Akademisi’nde bir çalıştay daha başlatılmıştır; ’Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru’... Bu iki doğru nerede kesişmektedir" sorusunu yöneltti.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan tarafından 1974 yılında Ankara’da, Demokratik Yurtsever Yüksek Öğrenim Derneği kurulduğunu, bu derneğin 1978’de Diyarbakır’da 1. kongresini yaparak ismini Kürdistan İşçi Partisi olarak değiştirdiğini ve amacının, bağımsız demokratik ve birleşik Kürdistan devleti kurmak olduğunu anlatan MHP Genel Başkanı Bahçeli, amacın son derece açık olduğunu, bunu saklamaya, başka anlamlara çekmeye, demokratik hak ve insan hakları çerçevesinde ele almaya gerek olmadığını bildirdi.

Bahçeli, "25 yıldan beri Türkiye’nin muhatap olduğu eylemin adı, bölücü terördür ve amacı da bağımsız birleşik Kürdistan’ı kurmaktır. PKK’nın amacı budur ve bu amaçtan vazgeçtiklerini belirten bir cümleleri var mıdır?" diye konuştu.

-YÜCE DİVAN-

MHP Genel Başkanı Bahçeli, bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, MHP’ye yönelik "Sizi de gördük" eleştirisine yönelik soruyu yanıtlarken, "Başbakan, MHP’yi anlaması oldukça zor olan bir şahıs" ifadesini kullandı.

AK Parti’nin 7 yıldan beri iktidar olduğunu ve 338 milletvekili bulunduğunu anımsatan Bahçeli, "Eğer MHP’nin bir takım müesseselerin istismarına ve soyulmasına göz yumarak bir ihmali olduğu ortaya çıkmışsa, (Başbakan) TBMM’den karar alsın, inceletsin, komisyon kursun, Yüce Divan’a bizi göndersin. Kendi göndermezse inanın ki ben kendisini göndereceğim" dedi.

Bahçeli, "20 Ağustos 2009 günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ardından kamuoyu ile paylaştığı görüşlerin hala geçerli olup olmadığına" yönelik bir soruyu yanıtlarken, "Değişen bir şey olmadığını" söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın "Demokratik Açılım"ı bir devlet politikası olarak ifade ettiğini öne süren Bahçeli, MGK’nın o günkü toplantısında devletin zirvesinde ne konuşulduğunu, hangi konular üzerinde uzlaşıldığını ve açılımın özüne nasıl yaklaşıldığının kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

-"ARKA SOKAKLAR"-

Devlet Bahçeli, "Bölgede OHAL’a gerek olup olmadığına" ilişkin soruyu yanıtlarken, buna gerek kalmadan gerekli önlemler alınarak sorunun çözülebileceğine işaret etti.

Bahçeli, "Ana caddede devlet var, arka sokaklarda kimse yok.

Televizyonda ’Arka Sokaklar’ dizisi olmasa Türkiye’nin arka sokaklarından hiç birimizin haberi olmayacak. Bu nasıl bir güvenlik tedbiridir? Dinliyorum, hayrete düşüyorum; ’arka sokaklara dağıldı ve kayboldular’. Devlet arka sokaklara sahiplenemiyorsa Türkiye’de hiç bir şeye sahip olamıyor demektir" diye konuştu.

Bahçeli, yaşananları "ayaklanma provaları" olarak niteleyerek bunun "çocuk hareketi" olarak görülemeyeceğine işaret etti.

-"MHP, SABIRLA BEKLİYOR"-

Bahçeli, "Ergenekon" davası ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, partisinin mahkeme sonucunu "sabırla" beklediğini ifade etti.

Dava sürecinde bazı basın yayın organlarının çözüm yerine çözümsüzlük getirecek yaklaşımlar sergilediğini anlatan MHP Genel Başkanı Bahçeli, "MHP davanın sabırla sonuçlanmasını beklemektedir ve yanlış anlaşılmalara vesile olabilecek yaklaşımlardan uzak durmaktadır, kaçınmaktadır" diye konuştu.